• onze waardering

Recensie: Zwarte bladzijde RECENSIE

Recensie: Zwarte bladzijde - Winnie M. Li

Zij is negenentwintig jaar en heeft een succesvolle carrière in de filmindustrie. Hij is pas vijftien en komt uit een rondtrekkende familie. Hun wegen kruisen elkaar in een park in Belfast, op een gruwelijke wijze. Hij verkracht haar, op klaarlichte dag, in een open veld waarlangs zij die middag een wandeling wilde maken.

Door het gebeurde is haar leven voorgoed veranderd. Zwarte bladzijde onthult de onbeschrijfelijke emotionele schade die de 'Traveller'-jongen haar heeft toegebracht. We hebben het hier over het leven van de auteur, want Winnie M. Li, heeft deze roman gebaseerd op haar eigen ervaringen als slachtoffer van verkrachting. 

Maar het boek is breder dan het persoonlijke verhaal van de schrijfster, en daardoor des te relevanter. Het beschrijft ook hoe anderen – vrienden, familieleden, kennissen, hulpverleners, onbekenden, vaag bekenden, de media en de samenleving – over het algemeen omgaan met verkrachtingszaken, slachtoffers en daders.

Daarbij ligt de nadruk op de punten die beter moeten, zoals bepaalde gedragingen van vrienden die de situatie onbedoeld erger maken dan ze al is. Goede voorbeelden, personages en instellingen die het goede voorbeeld geven, zijn schaars, en dat is een gemiste kans. Waren die wat nadrukkelijker aanwezig geweest, dan had het boek een nog grotere, positieve impact kunnen hebben.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Vivian Tan, het slachtoffer, en Johnny Sweeney, de dader. Dat laatste geeft de verkrachter een menselijke kant. Dat is het meest bijzondere, en knappe, aan deze roman. Het moet niet makkelijk zijn geweest voor de schrijfster om haar belager op deze manier neer te zetten, om hem bewust níét af te schilderen als een monster. De twee vertelperspectieven wisselen elkaar af, wat het verhaal een prettige dynamiek geeft.

Zwarte bladzijde is niet een standaard boek, en ook niet voor iedereen weggelegd. Het is een rauw verhaal, zonder opsmuk. Er wordt niet om de verkrachting heen gedraaid. Die wordt zelfs meerdere keren naverteld, bijna zoals in traumatherapie. Toch wordt de roman nooit saai. Je blijft doorlezen.

Af en toe wordt er overgeschakeld van de hij/zij-vorm naar de jij-vorm of de ik-vorm. Dat is een beetje verwarrend. Het haalt je even uit het verhaal. Bovendien lijkt het geen functie te hebben. Maar het is een klein minpuntje, want gelukkig komt het maar een enkele keer voor.

Winnie M Li heeft met haar roman Zwarte bladzijde een sterke debuutprestatie geleverd. Niet alleen heeft ze een traumatische gebeurtenis weten om te zetten in een openhartig, en daardoor aangrijpend, verhaal, de schrijfster heeft zich verheven boven haar slachtofferschap en haar belager een menselijke kant gegeven door middel van het personage Johhny Sweeney. Het zou verkeerd zijn om dit boek te omschrijven als 'leuk' of 'mooi', maar het is zeker het lezen waard, en maatschappelijk relevant.

 

Recensie: Zwarte bladzijde - Winnie M. Li

Zwarte bladzijde

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Eén slachtoffer. Eén dader. Eén noodlottige dag.
    Op vakantie in Belfast wordt Vivian verkracht - op klaarlichte dag, op een open veld, en de dader is pas vijftien... In één klap breekt haar leven in tweeën: voor en na, dader en slachtoffer, opgeven of overleven. Ze komt er al snel achter dat er op verkrachting een maatschappelijk taboe rust; zowel de hulpverlening, de politie als de rechters hebben geen idee wat ze met de zaak aan moeten, zeker niet als de jonge dader onschuldig pleit.
    Winnie M Li laat zien hoe zowel Vivian als de dader hun levens onder de loep nemen. Wat is er die dag precies gebeurd? Waarom kruisten juist hun wegen zich?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Dit is de nieuwste aartsvijand van Archie in Riverdale seizoen 3

  • Nashville komt terug!

  • Wat wil je nou?

Zoek in artikelen