• onze waardering

Recensie: Kippenvel Bind up RECENSIE

Recensie: Kippenvel - R.L. Stine

Kinderen vanaf 10 jaar die wel houden van een spannend en vooral griezelig verhaal kunnen hun hartje ophalen bij het lezen van de recent uitgebrachte Kippenvel omnibus. In de bind-up zijn drie verhalen verzameld uit de razend populaire boekenreeks van de Amerikaanse jeugdschrijver R.L. Stine. 

Het eerste verhaal is De vloek van de Farao waarin Adrian samen met zijn oom en nichtje op vakantie gaat in Egypte en daar een verborgen graftombe ontdekt. Het volgende verhaal heet Het spookt bij de buren en gaat over Chantal die haar nieuwe buurjongen ervan verdenkt een geest te zijn. Ze probeert uit te zoeken waar hij vandaan komt. In Het moerasmonster gebeuren er vreemde dingen in het dorp van Brent. Iemand verdwijnt en overal worden er dode dieren gevonden.

Het is een mooi verzorgde hardback. De vormgeving heeft een update gekregen. Wie de boekenreeks kent uit de jaren '90 herinnert zich vast de overwegend blauwe covers en de opdruk in rode letters. De Kippenvel Bind-up ziet er even griezelig uit, maar in een modern jasje. De opdruk is wit en herinnert aan de originele vormgeving. De prent van een harige klauw zet de toon. De lezers weten dat ze een griezelboek in handen hebben en dat ze zich aan een portie enge verhalen mogen verwachten. 

Net zoals in de gelijktijdig uitgegeven Kippenvel Junior omnibus zijn de pagina's opgeleukt met kleine illustraties van griezelelementen. Dat is in beide boeken een puntje dat voor verbetering vatbaar is, omdat de kleine illustraties weinig toevoegen aan de plot en er daarom per verhaal beter voor enkele grotere illustraties was gekozen. Kinderen van een jaar of tien hebben meestal weinig problemen met het lezen van wat langere tekstblokken, toch wordt ook door hen een gepaste illustratie zeker nog geapprecieerd. Het lettertype is voldoende groot voor de doelgroep en de regelafstand zorgt ervoor dat het vlot leest.


De drie verhalen in de bundel vullen elkaar mooi aan. Doordat ze zich telkens in erg diverse settings afspelen, wordt het niet eentonig. De vloek van de Farao heeft iets Indiana Jones-achtig en is het meest avontuurlijke verhaal. Het spookt bij de buren is niet bijster verrassend, maar weet de lezer nog wel mee te slepen door de degelijke manier van vertellen. Het moerasmonster is een weerwolfverhaal dat het vooral moet hebben van de sfeer die de schrijver weet op te roepen. Dat is iets wat de Kippenvel-verhalen kenmerkt en wat ze boelend maakt om te lezen.


Auteur R.L. Stine beheerst de kunst van het schrijven van een leuk jeugdboek. Hij weet de aandacht van de lezers vast te houden en weeft er hier en daar een fijn laagje humor doorheen. Het is spanning die zichzelf niet al te serieus neemt. Dat betekent niet dat de verhalen in Kippenvel niet eng zijn. Er komt zeker het nodige kippenvel aan te pas en de lezer wordt wel eens op het verkeerde been gezet. Stine biedt een fijne portie entertainment aan die bij stiekem meelezende ouders de nodige nostalgie te weeg zal brengen en nieuwe lezers verder het pad van de griezelverhalen op zal weten te duwen.

 

Recensie: Kippenvel - R.L. Stine

{Module not found.}

Kippenvel - De vloek van de Farao-Het spookt bij de buren-Het Moerasmonster

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In een Kinderboekenweek met als thema 'griezelen' mogen de Kippenvel-boeken natuurlijk niet ontbreken! In de jaren 90 was dit dé serie van Nederland. Ieder kind las Kippenvel. In totaal gingen er ruim 2 miljoen exemplaren over de toonbank. De verhalen zijn tijdloos en ook nu nog supergriezelig.
  In deze prachtige moderne bind-ups zitten de meest succesvolle titels.
   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Hier zal Bridgerton seizoen 3 en 4 over gaan

 • Actievolle Army of the Dead trailer onthuld door Netflix

 • Bridgerton seizoen 3 én 4 aangekondigd

 • Recensie: It Takes Two | 5 hartjes

 • Best beoordeelde BBQ boeken

Gerelateerde artikelen

 • Ken jij deze jeugdboeken nog?

 • R.L Stine van Kippenvel beantwoord al je vragen

 • Schrijver R.L. Stine beantwoord al jouw brandende vragen

 • Recensie: Kippenvel Junior

 • 7 griezelige kinderboeken

Zoek in artikelen