• onze waardering

Recensie: Foert met Knoert RECENSIE

Recensie: Foert met Knoert – Jesper Wung-Sung 

Kanker. Een woord dat een donker, wrang gevoel oproept. Er rust nog steeds een soort taboe op.  En toch wordt iedereen er vroeg of laat wel mee geconfronteerd in zijn omgeving: iedereen kent wel iemand die de strijd aangaat met deze vreselijke ziekte of kent iemand die de strijd verloren heeft. Niemand grijpt zomaar spontaan naar een boek over kanker, maar dit boek is anders. Met Foert met Knoert heeft de Deense auteur Jesper Wung-Sung een ware krachttoer uitgehaald. Akkoord, de Nederlandse titel klinkt niet meteen uitnodigend en is wat ongelukkig gekozen, maar het boek zelf is een topper en mag gerust bovenaan de verplichte leeslijst komen voor alle jonge tieners.

Foert met Knoert begint in het ziekenhuis. De 12-jarige William ligt ziek op bed en verveelt zich. Aan zijn voeteneind zit zijn vriend Knoert. Plots gaat Willam Knoert te lijf met een aantal grillspiesen. Als lezer heb je niet helemaal door wat er gebeurt. Het blijft even chaotisch en je weet niet wat je met die rare vriend Knoert aan moet, maar alles wordt duidelijk naarmate het verhaal verdergaat. William is een leuke knul die graag doodnormaal wil zijn. Hij verlangt naar school en zijn vrienden. Hij wil spelen zoals elke 12-jarige, met zijn vriend Sebastiaan. Hij wil verliefd worden op Katrien, het knapste meisje van de klas. Maar William heeft kanker en dus kan hij niet ‘normaal’ zijn. De hele tijd zit hij opgescheept met Knoert, die dikker wordt als hij zieker is, en die magerder wordt en soms verdwijnt als hij weer beter is. Knoert domineert zijn hele leven, zijn laten en doen. En dat maakt het lastig, niet alleen voor hem, maar ook voor zijn ouders en zijn omgeving.

Jesper Wung-Sung slaagt erin om op fenomenale wijze de gevoelens van een zieke twaalfjarige weer te geven. Het omgaan met ziekte en verdriet, de hoop op beterschap, het verlangen naar morgen, maar ook de complete desillusie als er opnieuw slecht nieuws komt… Alles komt in deze emotionele rollercoaster aan bod. Met dit onderwerp is het natuurlijk makkelijk om op de emoties te spelen, maar Wung-Sung maakt het nooit melodramatisch. Op een rake en gevatte manier weet hij de lezer op het juiste moment de juiste emotie te doen voelen. Het hoofdpersonage William wordt geportretteerd als een personage van vlees en bloed, met zijn teleurstellingen en hoop, met zijn positieve kanten, maar ook zijn mindere karaktertrekken worden niet uit de weg gegaan. Precies dat maakt hem zo levensecht.

De korte hoofdstukken en relatief makkelijke taal zijn zeer uitnodigend en maken Foert met Knoert vlot om lezen. Door de manier echter waarop de auteur het verhaal brengt, is dit boek eerder geschikt voor de geoefende jonge tiener die de allegorie van Knoert kan plaatsen. Maar dan is het genieten, tot de laatste bladzijde.

 

Recensie: Foert met Knoert – Jesper Wung-Sung 

Foert met Knoert

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De 12-jarige William heeft kanker. Hij brengt zijn dagen door in bed, thuis of in het ziekenhuis. Op een dag trekt een vreemd en toch ook grappig jongetje bij hem in, Knoert. William voelt dat Knoert zijn aartsvijand is: als hij hem doodt, kan hij zelf beter worden. Maar dan ontwikkelt zich een vriendschap tussen de twee. Door Knoerts droge instelling en zijn komische reacties helpt hij William om met zijn angsten en vragen te kunnen omgaan. Knoert stimuleert hem ook om weer een 'gewone' jongen te worden: om op avontuur te gaan, kattenkwaad uit te halen ...
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Een heel bijzonder meisje

 • Recensie: The Mallorca Files Seizoen 2

 • Liever het bloed - Michael Bennett

Zoek in artikelen