• onze waardering

Recensie: Sandwichvrouw RECENSIE

Recensie: Sandwichvrouw - Alison Pearson

Dacht je dat vrouwen van dertig het druk hebben met het combineren van werk, gezin en andere activiteiten? Wacht dan maar tot je (bijna) vijftig bent. Niet alleen zijn dan je kinderen aan het puberen en je ouders zo oud dat ze jouw zorg nodig beginnen te hebben. De kans is ook dan aanwezig dat je relatie in het slop raakt en je lichaam niet meer zo strak is als het ooit was. Stel je met dit in je achterhoofd eens voor dat je na een aantal jaar afwezigheid weer de kantoorvloer op moet, wat een mogelijke confrontatie met een oude vlam kan betekenen. Dan heb je alle ingrediënten bij elkaar voor het hilarische tweede boek over Kate Reddy: Sandwichvrouw van Allison Pearson.

In de internationale bestseller Hoe krijgt ze het voor elkaar, verfilmd met Sarah Jessica Parker in de hoofdrol, was Kate een succesvolle zakenvrouw in de Londense City met een jong gezin. Inmiddels zijn er wat jaren verstreken en staat Kate op het punt na tien jaar afwezigheid terug te keren naar de werkvloer. De schattige Emily en Ben zijn tieners geworden en met hun telefoon vergroeid. Hun grootouders hebben last van de nodige ouderdomskwaaltjes en echtgenoot Richard laat zich middenin zijn midlifecrisis onbetaald omscholen naar coach. Dus gaat Kate weer op zoek naar een baan, terwijl ze thuis alles in goede banen wil blijven leiden. Ondanks dat de ongemakken van de overgang haar uit haar slaap houden. Maar de arbeidsmarkt blijkt genadeloos voor een vrouw van bijna vijftig. En dan is de herinnering aan de City ook nog eens onlosmakelijk verbonden aan vroegere liefde Jack... Kortom, Kate Reddy is helemaal terug!

Pearson heeft niet zo heel veel met vervolgdelen. Maar toen werd ze ouder en kwamen zij en haar gezin in een nieuwe levensfase terecht. Hoe redt Kate dit in hemelsnaam, vroeg ze zich af, en zo ontstond Sandwichvrouw. Zodat er toch nog gelachen kan worden om de gekte van de middelbare leeftijd. En er is veel te lachen in Sandwichvrouw. Pearson heeft namelijk nog steeds haar heerlijk droogkomische manier van vertellen. Opnieuw komt Kate alsmaar in situaties terecht die eigenlijk te bizar voor woorden zijn, maar tegelijkertijd zeer realistisch. Zo is er de 'belfie' van dochter Emily, een selfie van haar billen, en komen Kate's opvliegers natuurlijk altijd precies op het verkeerde moment.

Het vrij eenvoudige plot is dan ook niet het sterkste punt van Sandwichvrouw, maar een kniesoor die erop let. Pearson is heel vaardig met taal en zet met een paar woorden scherp een scène neer. Zoals bij Kate's terugkeer naar kantoor: "Het is alsof deze plek een grote oorlog heeft doorstaan (...) en een complete generatie is weggevaagd. (...) Ik voel mezelf een veteraan uit mijn eigen oorlog die terugkeert naar het strijdperk, en zie door de mist van de tijd de geesten van mensen met wie ik heb gewerkt." Het verhaal wordt in rake observaties verteld in dagboekvorm, afgewisseld met mailtjes en sms'jes. Een vorm die prima past bij de chaos in Kate's leven en er tegelijkertijd goed de vaart in houdt.

Maar waar Pearson bij de dertigjarige Kate een goede balans wist te vinden tussen chaos, drama en geluk, verzandt de oudere Kate nogal in eindeloos gemijmer. Elke gedachtegang wordt zo uitgebreid weergegeven en uitgepluisd dat je als lezer regelmatig denkt: "ja, nu weten we het wel." Een stevige extra redactieslag had Sandwichvrouw een heel stuk scherper kunnen maken. Daarbij is Kate er in de loop der jaren helaas niet positiever op geworden. En het is bijna onbegrijpelijk hoe ze zomaar toestaat dat haar man zich voor meer dan een jaar onttrekt aan zijn verantwoordelijkheden ten opzichte van zijn gezin. Zo lijkt er nog weinig ruimte voor Kate om echt te genieten. Zelfs een poging tot het kijken van een aflevering van Downton Abbey wordt aan alle kanten verstoord. Je zou er bijna bang voor ouder worden van worden.

Ondanks dat keert met Sandwichvrouw een leuke vriendin terug naar je boekenkast. Pearson levert opnieuw een vlot en humoristisch boek af. Ze geeft woorden aan de hectiek van alledag, die veel vrouwen zullen herkennen; of je nu even oud bent als Kate of niet. Daarmee is Sandwichvrouw een waardige opvolger van Hoe krijgt ze het voor elkaar, en een prima nieuw boek op naam van bestsellerauteur Allison Pearson.

 

Recensie: Sandwichvrouw - Alison Pearson

Sandwichvrouw

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (6 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kate Reddy, hoofdpersoon van Allison Pearsons internationale bestseller "Hoe krijgt ze het voor elkaar', wordt binnenkort vijftig. Haar schattige kindjes zijn onmogelijke pubers geworden die hele maancyclussen doorbrengen achter hun telefoons. Terwijl Kates ouders ook steeds meer zorg nodig hebben. En omdat haar man onlangs ontslagen is en even volledig toegeeft aan zijn eigen midlifecrisis, lonkt er thuis een financiële catastrofe. Na een pauze van tien jaar moet Kate ineens weer de arbeidsmarkt op – die genadeloos blijkt voor een vrouw van haar leeftijd. Het wordt nog ingewikkelder wanneer een oude vlam weer opduikt.

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Sandwichvrouw

 • Fase 1 van de Leesclub met Sandwichvrouw

 • Fase 2 van de Leesclub met Sandwichvrouw

 • Fase 3 van de Leesclub met Sandwichvrouw

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen