• onze waardering

Recensie: Vandaag leven we nog RECENSIE

Recensie: Vandaag leven we nog - Emmanuelle Pirotte

Vandaag leven we nog van Emmanuelle Pirotte gaat over het zevenjarige Joodse meisje Renée. Het loopt tegen het einde van de oorlog en Renée schuilt op een boerderij voor de Duitsers. Maar dan komen de Duitsers eraan en moet Renée vluchten. Een priester helpt haar schuilen. Wanneer hij twee Amerikaanse soldaten ziet besluit hij Renée aan hun mee te geven zodat ze veilig is. Niet wetende dat de Amerikaanse soldaten eigenlijk twee vermomde Duitsers zijn. Renée wordt meegenomen het bos in om te worden geëxecuteerd. Maar wanneer de Duitse soldaat haar onder schot houdt bedenkt hij zich en schiet zijn kameraad neer. De Duitse soldaat besluit om het meisje onder zijn hoede te nemen, wat het begin is van een ongewone vriendschap.

Vandaag leven we nog begint én eindigt heel sterk. Met name het begin waarin de Duitse soldaat het leven van het meisje spaart bezorgt kippenvel en roept vragen op. Waarom heeft hij dat gedaan? Wat zijn zijn beweegredenen? De Duitse soldaat zelf snapt ook niet helemaal goed wat hij heeft gedaan. Dit zorgt voor een heel intrigerend onderwerp. Zoals ik al zei het begint en eindigt heel sterk, het middenstuk kabbelt echter maar een beetje voort, niet helemaal wetend waar het naartoe wil gaan. Dit is jammer en het verhaal had in mijn ogen iets meer vaart en diepgang mogen hebben.

Het karakter van de Duitse soldaat Mathias die het leven van Renée spaart sluit je al snel in je hart. Hij lijkt op het eerste oog een kille man met weinig gevoelens, maar hij bekommert zich wel om het leven van Renée. Langzaamaan leren we hem beter kennen en ga je echt om dit karakter geven. We lezen niet alleen mee met Mathias, maar ook met Renée (en soms zelfs ook met een paar andere bijkarakters). Renée is een zevenjarig meisje en is ontzettend dapper en sterk. Ondanks dat ze Joods is en haar familie is verloren blijft ze sterk. Ze zit nooit bij de pakken neer en je zal haar nooit zien huilen, hoe uitzichtloos de situatie ook is. Dit is een eigenschap die je heel erg kan waarderen in het meisje, maar die aan de andere kant ook een klein beetje ongeloofwaardig is. Ze heeft zoveel meegemaakt, maar blijft over alles heel gevoelloos. Omdat we meelezen met Renée, lezen we dus ook wat ze denkt. En haar gedachtes passen niet altijd bij een zevenjarig meisje. De uitspraken die ze doet past niet altijd goed bij haar karakter wat verwarrend kan werken. Een voorbeeld hiervan is het volgende: "Ook zijn stem was anders als hij Engels sprak, nog een beetje ernstiger en meer gevoileerd, bijna zoetgevooisd. Maar het was wel degelijk haar soldaat." Woorden als gevoileerd en zoetgevooisd passen in mijn ogen niet echt bij een kind van zeven. En zo zijn er meer voorbeelden gedurende het boek te vinden. Dit zorgt ervoor dat je soms heel even uit het verhaal raakt, doordat je verward bent over het taalgebruik van Renée.

Desalniettemin is Vandaag leven we nog zeker een boek met een bijzonder uitgangspunt. Emmanuelle Pirotte heeft een paar steken laten vallen in het boek bij het taalgebruik van Renée, maar ook bij het middenstuk die soms wat te veel voortkabbelt. Maar het begin en einde van het boek maken dit zeker goed. Daarom vind ik Vandaag leven we nog zeker een aanrader.

 

Recensie: Vandaag leven we nog - Emmanuelle Pirotte

Vandaag leven we nog

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, tijdens een groot Duits offensief in de Ardennen, schuilt het zevenjarige joodse meisje Renée op een boerderij. Niemand weet waar haar familie is. Als de kans op ontdekking te groot wordt, verzoekt het boerengezin een priester om hulp. Deze priester draagt Renée over aan twee Amerikaanse soldaten, alleen blijken de mannen Duitse soldaten in vermomming te zijn. Ze nemen het meisje het bos in om haar te executeren, maar terwijl een van de soldaten haar onder schot houdt, bedenkt hij zich en schiet zijn kameraad neer. Zonder dat hij zijn eigen beweegredenen begrijpt besluit de Duitse soldaat het joodse meisje te helpen om koste wat kost de oorlog te overleven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Van Slag - Meghan Quinn

 • Recensie: Ring Fit Adventure | 4 hartjes

 • Chicklit.nl biedt met Storytel een maand gratis luisteren

 • Geheugenspel - Nina Verheij

 • Recensie: Monster Hunter

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De stilte van het water

 • Stopt Supernatural na 300 afleveringen?

 • Nooit meer met jou

Zoek in artikelen