• onze waardering

Recensie: Voor eeuwig en altijd RECENSIE

Recensie: Voor eeuwig en altijd - Sarah Dessen

Louna is de dochter van de populairste weddingplanster van de stad. Louna ging zo lang ze zich kan herinneren mee naar de bruiloften, en toen Louna oud genoeg was begon ze voor haar moeder te werken. Samen hebben ze alle denkbare bruiloften mogen meemaken, maar zelf heeft Louna geen interesse meer in de liefde. Niet sinds er met haar laatste vriendje iets verschrikkelijks is gebeurd... Totdat Ambrose, het broertje van een aanstaande bruid, op Louna's pad komt.

Voor eeuwig en altijd is een stand-alone van Sarah Dessen. Aan de omslag van het boek is al te verwachten dat dit een super romantisch verhaal gaat zijn. Niet alleen de titel duidt daarop, maar ook de tuttige blaadjes en bloemetjes. Echter, als je met deze gedachten het verhaal begint, kan het zijn dat je uiteindelijk wat teleurgesteld wordt. Waar dit verhaal zoetsappig en liefdevol moest zijn, was dat niet helemaal het geval. Voor eeuwig en altijd volgt namelijk personages, zoals Louna en haar moeder, die totaal niet meer geloven in ware liefde. Ze maken de bruiloften perfect, maar ze geloven maar zelden dat een bruid en een bruidegom lang stand gaan houden. Door deze pessimistische houdingen tegenover liefde, krijgt het boek niet het sprookjesachtige en lieve gevoel dat je zal verwachten.

Het verhaal komt langzaam op gang, waarbij je kennis maakt met de verschillende personages. Niet alleen leer je in dit stuk Louna en haar moeder kennen, maar ook verschijnt Ambrose in beeld. In het begin ergert Louna zich enorm aan Ambrose, omdat hij een echte womanizer is. Daarbij gaat ook hij voor de moeder van Louna werken, omdat een bruid niet wil dat haar irritante broertje in de weg loopt. Na de kennismaking met de personages, komt het verhaal langzaam op gang. Om eerlijk te zijn, is het moeilijk om de eerste helft van het boek door te komen. Het is nogal saai, omdat er vrij weinig gebeurt. Pas vanaf ongeveer de helft van het boek, na zo'n 150 pagina's, begint het verhaal meer vorm te krijgen en is het duidelijk waar het verhaal naartoe gaat.

Alhoewel het verhaal na 150 pagina's vorm begint te krijgen, blijft het nog wel voorspelbaar wat er gaat gebeuren. Iedereen kan aan zien komen dat Ambrose en Louna uiteindelijk met elkaar zullen eindigen. Maar de manier waarop, dat is het meest interessante. Alhoewel het vanaf het moment dat zij elkaar ontmoeten duidelijk is dat ze uiteindelijk bij elkaar uit komen, verloopt hun relatie met elkaar wel realistisch. Het was fijn om over een vrouwelijk hoofdpersonage te lezen die niet in een klap verliefd wordt op een jongen. Dit komt ook doordat het vorige vriendje van Louna iets verschrikkelijks is overkomen.

Het verhaal loopt niet geheel chronologisch. Er zitten hoofdstukken tussen waarbij de lezer teruggaat naar het verleden, naar de tijd waar Louna een relatie heeft met haar vorige vriendje Ethan. In deze hoofdstukken lees je hoe zij elkaar hebben leren kennen, wat voor leuke dingen ze allemaal meemaakten en wat er precies met hem is gebeurd. Het is fijn dat Sarah Dessen deze hoofdstukken door het 'gewone' verhaal heeft gedaan, want hierdoor werd voor de lezer nog logischer gemaakt waarom Louna zich niet meer wil storten in de liefde. Liefde kan iets ontzettend moois zijn, maar het kan je hart ook in tienduizend stukken breken.

Voor eeuwig en altijd is een prettig verhaal, maar als lezer moet je er niet te veel van verwachten. Het is een stand-alone, dus het is zeker wel een leuk boek om tussendoor te lezen. Daarnaast staat zal het boek prachtig in je boekenkast staan.

Recensie: Voor eeuwig en altijd - Sarah Dessen

Voor eeuwig en altijd

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (14 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een trouwerij op het strand, een huwelijk in een historisch pand, een jawoord in een chic hotel: Louna heeft het allemaal al gezien. Haar moeder is immers weddingplanner. Zelf zijn Louna en haar moeder nogal cynisch over sprookjesliefdes, zeker nadat Louna's eigen eerste verliefdheid een dramatisch einde kende. Als ze de charmante Ambrose leert kennen, houdt ze hem dan ook op een veilige afstand. Maar Ambrose laat zich niet zo makkelijk afschepen ...

  Volg dit boek ook op onze leesclub

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie top 6: maart 2024

 • The Finish Line - Kate Stewart

 • Fictie top 6: maart 2024

 • Young adult top 6: maart 2024

 • Tunnel van botten - V.E. Schwab

Gerelateerde artikelen

 • Ik moet je iets vertellen - Sarah Dessen

 • Recensie: Niets te verliezen

 • Sleutel naar geluk

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Voor eeuwig en altijd

 • Recensie: Niets te verliezen

Zoek in artikelen