• onze waardering

Recensie: Burengeruchten RECENSIE

Recensie: Burengeruchten - Arjaan van Nimwegen

Thomas woont samen met zijn oudere zus Liliane in een verwaarloosde villa. De dreiging van de vooruitgang zorgt ervoor dat de geheimen die het veilige huis zo lang verborgen heeft gehouden, nu aan de oppervlakte dreigen te komen.

Burengeruchten is het zevende werk van Arjaan van Nimwegen (1947) dat bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verschijnt. Van Nimwegen duikt met dit gotische mysterie de geschiedenis van Utrecht in en hoewel het verhaal rond de villa – die echt bestaat – fictie is, gebruikt de schrijver een aantal waargebeurde feiten die het verhaal zeer geloofwaardig maken. 

In dit verhaal volgen we Thomas, een zonderlinge man, tijdens de revolutie van 1968. Het huis waar hij zijn hele leven met zijn zus Liliane heeft gewoond, dreigt te worden gesloopt en in te worden genomen door hippies die van mening zijn dat de villa gemeenschappelijk goed is. Het is een vreemde en hectische tijd, die de schrijver uitstekend uitbeeldt. Je hoort bijna het gezang en de schreeuwen om verandering van de Bloemenkinderen die het grasveld tegenover de villa domineren. Thomas houdt niet van verandering: verandering betekent dat de geheimen die hij met zich meedraagt en die hij zo lang geleden begraven heeft, naar de oppervlakte dreigen te komen.

Als lezer heb je vrij snel door dat Thomas behoorlijk verward is en in een sociaal isolement leeft, al is het soms even zoeken naar welke waarneming echt is en naar wat is ontsproten uit zijn fantasie. Van Nimwegen houdt je constant scherp, zoekend naar aanwijzingen over het verleden van Thomas, Liliane en hun zonderlinge relatie met de buren. 

In Burengeruchten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Franstalige dichtregels. Op sommige momenten kan dit storend werken voor de lezer die niet of minder bekend is met de Franse taal, aangezien deze passages symbool staan voor de gedachtegang van Thomas. Het einde, gezien door de ogen en geestelijke tekortkomingen van de hoofdrolspeler, is wat warrig en onduidelijk, waardoor de lezer met onbeantwoorde en knagende vragen achterblijft.

In deze intrigerende roman komt een aantal zeer controversiële onderwerpen aan bod, die echter op zo'n manier worden belicht, dat je als lezer bijna begrijpt hoe het zover heeft kunnen komen. Sterker nog; Thomas wekt dankzij de beeldende beschrijvingen en het sterk neergezette tijdsbeeld zowel medelijden als angst op bij de lezer. Van Nimwegen speelt de rol van advocaat van de duivel met verve en Burengeruchten is dan ook een boek met diverse spannende en angstaanjagende gebeurtenissen waar de lezer nog lang over na zal denken.

 

Recensie: Burengeruchten - Arjaan van Nimwegen

Burengeruchten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Thomas, een ontslagen leraar Frans, leeft met zijn oudere zus Liliane in de donkere, verwaarloosde villa van hun overleden moeder en hun vader, die met de noorderzon is vertrokken. Het is eind jaren zestig en rond het huis, gelegen op een groene heuvel, vieren hippies de komst van de nieuwe tijd. Met hen heeft Thomas even weinig op als met zijn buren, Adèle en haar zoon Helmut. Zo is hij nog steeds jaloers op Helmut, op wie Liliane verliefd was. Want Liliane is van hem. En hij haat Adèle vanwege een gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog, toen er gekozen moest worden tussen voor en tegen de Duitse bezetters.
    De gevolgen van een en ander liggen veilig verborgen onder het gras van de heuvel. Totdat grondwerkers van de gemeente komen om de sloop van de villa voor te bereiden. Thomas zet alles op het spel om dat te voorkomen. Het geheim onder de grond mag evenmin aan het licht komen als het geheim tussen Thomas en Liliane.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • In de tunnel - Arjaan van Nimwegen

Zoek in artikelen