• onze waardering

Recensie: Het gezellige taartenboek RECENSIE

Recensie: Het gezellige taartenboek - Livia Claessen

Tegenwoordig heb je kookboeken in alle soorten en maten. De ene heeft 1 hoofdingrediënt en de ander is wat algemener. En dan heb je nog alles er tussenin. Het gezellige taartenboek van Livia Claessen gaat over meer dan alleen taart. Het kookboek is uniek omdat het ook wat meer ongebruikelijke recepten heeft (bijvoorbeeld de Christmas pudding of Kugelhopf) maar ook klassiekers zoals brownies of verschillende muffins. 

Het gezellige taartenboek begint met de voorbereiding. Er worden verschillende bodems uitgelegd. Livia Claessen pleit er ook voor om altijd zelf je bodem te maken. Daarna volgen de recepten. Er zijn een aantal categorieën gekozen en dat zijn vervolgens de hoofdstukken. Denk aan chocolade, wintertaarten, filodeeg en zonder bakken. Soms staan bepaalde taarten (clafoutis of appel) op meerdere plaatsen waardoor de indeling niet helemaal zuiver is.

Het gezellige taartenboek bevat een aantal kleurfoto's, maar niet van alle recepten. De recepten zijn over het algemeen kort en krachtig en daardoor ook goed te volgen. De ingrediënten zijn redelijk standaard verkrijgbaar maar soms moet je even Google raadplegen. Livia Claessen is volgens mij een Belgische. Daardoor heeft ze het bijvoorbeeld over platte kaas en griessuiker. Dat is bij ons niet zo bekend op deze manier.

Ik heb er voor gekozen om allereerst de appeltaart paysenne te maken. Het recept was kort en ik heb hem dan ook 's avonds nog snel gemaakt. Dit ging prima. De taart, of eigenlijk meer een cake, was echt verrassend lekker. Het enige jammer vond ik dat de appels alleen bovenop lagen, maar hij blijft erg lekker.

Het gezellige taartenboek

Daarnaast heb ik de chocoladetaart zonder bloem gemaakt. Het enige vreemde aan het recept vond ik dat je de taartvorm wel met bloem moest bestuiven. De taart zelf was wederom goed te maken. Er stond in dat de taart wat kon inzakken na het uit de oven halen, maar het was nog een aardig beetje wat de taart inzakte. Qua smaak overduidelijk chocolade. Best heftig, maar ik houd er van. Maar in combinatie met de sinaasappelsaus die ze als tip gaf was het helemaal lekker. Dit was echt een goede aanvulling.

Het gezellige taartenboek

Let er wel op dat je goed checkt voor wat voor vorm de taart is. Zo is de appeltaart voor een vorm van 22 centimeter, maar was de chocoladetaart weer voor een vorm van 16 centimeter.

Puntje van kritiek op het boek; ik heb de paperback. Dit is voor een kookboek niet handig aangezien het steeds dichtklapt. Daarnaast wordt er soms gebruik gemaakt van afwijkende of onduidelijke maten en hoeveelheden (een koffielepel of een pak rabarber) en een kookpot. Van dat laatste heb ik nog niet eerder gehoord. Wat betreft de recepten was het overzichtelijker geweest als de hulpmiddelen apart vermeld worden. Nu kom je halverwege het recept er achter dat je bijvoorbeeld ramekins nodig hebt.

Al met al is Het gezellige taartenboek een boek waar voor ieder eigenlijk wat wils in staat, maar misschien is dat nou juist ook de zwakte. Er zullen weinig koks zijn die alle recepten graag proberen omdat het redelijke uitersten zijn.

 

Recensie: Het gezellige taartenboek - Livia Claessen

Het gezellige taartenboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ruim 80 heerlijke taarten, tarteletjes en koekjes voor elke gelegenheid en voor elk seizoen. Een aanrader voor de liefhebbers van zoetigheid.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zo zouden dieren uit Disneyfilms eruit zien als ze mens waren

 • Waar is de cast van Teen Wolf nu

 • Netflix verfilmt kinderboek 'Sulwe' van Lupita Nyong'o

 • De leukste Young Adult films op Disney+

 • Zie hier Kate Winslet haar Titanic screentest!

Gerelateerde artikelen

 • Heartbreaking: zo zou the Vampire Diaries in eerste instantie eindigen

 • Niet storen!

 • Castiel uit Supernatural krijgt een stand-alone aflevering in seizoen twaalf

Zoek in artikelen