• onze waardering

Recensie: Instock cooking RECENSIE

Recensie: Instock cooking - Stichting Instock

Instock cooking zet voedselverspilling op de kaart! Zonder dat je erbij stil staat, verdwijnt die overrijpe banaan of halve komkommer vaak in de afvalbak. Instock cooking laat zien hoe je van deze restanten juist iets unieks creëert. Eeuwenoude conserveringstechnieken worden op een toegankelijke manier uitgelegd: inmaken in zoetzuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken. Instock cooking zorgt er daarmee voor dat je zo min mogelijk hoeft te verspillen. 

(Restaurant) Instock is het verhaal van een aantal jonge ambitieuze assistent supermarktmanagers bij AH, die samen een concept ontwikkelden om voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de (menu)kaart te zetten door creatief te koken met ingrediënten die normaal zouden worden weggegooid.  Nadat hun voorstel door Ahold was beloond met het beste idee van Young Ahold startte het viertal met aanvankelijk een, maar inmiddels een drietal restaurants waar zeven dagen per week ontbijt, lunch en diner wordt aangeboden. In Instock cooking leggen ze uit hoe consumenten ook thuis voedselverspilling tegen kunnen gaan. Een fantastisch initiatief dat alleen maar toe te juichen is. 

Zelf maakte ik uit instock cooking de jam. In plaats van rood fruit koos ik voor een combinatie van blauwe bessen en bramen uit de vriezer. De toevoeging van citroenrasp gaf een mooi tegenwicht aan het zoetje van het fruit. De jam maken was amper werk en (straks) met seizoensfruit natuurlijk helemaal à la de instock filosofie. Deze diepvriesversie was samen met de scones met room die ik erbij bakte al een prima combinatie, dus met seizoensfruit waarschijnlijk een echte topper. 

Instock cooking

Geheel volgens de antiverspillingsgedachte besloot ik na het checken van mijn groentevoorraad te kiezen voor het maken van huisgedroogde tomaten. Altijd een lekkere toevoeging immers in bijvoorbeeld een salade. Het drogen is simpel genoeg, het feit dat de oven zeven uur aanstaat, al is het op een lage temperatuur, wellicht wat minder milieuvriendelijk. Maar het resultaat mag er zijn. De tomaatjes zijn heerlijk zoet. Voor de minimale moeite die het kost ze te maken een goed resultaat en leuk om te doen. 

Instock cooking

Instock cooking is een erg waardevolle toevoeging voor elke kookfan, juist omdat alle technieken duidelijk staan beschreven. Ook zorgt het boek ervoor, door de feiten rondom voedselverspilling nog eens duidelijk op een rij te zetten, dat je je veel bewuster wordt dat het eigenlijk heel simpel is om minder te gaan verspillen. Dat dat niets met geitenwollen sokken te maken heeft, maar gewoon met lekker eten, iets waar iedereen van houdt. Naast de oprichters werkten er verschillende gastauteurs, zoals bijvoorbeeld Yvette van Boven en Samuel Levie mee aan  de recepten in Instock cooking. Dit zorgt voor een mooie balans in het aanbod van recepten. Daarnaast is het hoofdstuk over wildplukken erg enthousiasmerend. Leuk om in de lente of zomer erop uit te gaan om zelf je eigen avondeten bij elkaar te zoeken. 

Al met al is Instock cooking een erg fijn boek van een club inspirerende mensen. Zeker de moeite van het lezen waard. Want zeg nou zelf: verandering begint toch bij het hebben van de juiste kennis.

 

Recensie: Instock cooking - Stichting Instock

Instock cooking

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Met recepten van Lucas Jeffries (Instock), Samuel Levie, Yvette van Boven, Meneer Wateetons en Pepijn Schmeink!.

  Are you ready to rescue food?

  Zonder dat je erbij stil staat, verdwijnt die halve komkommer of overrijpe banaan vaak in de afvalbak. Instock Cooking laat zien hoe je van deze producten juist iets unieks creëert. Eeuwenoude conserveringstechnieken worden op een toegankelijke manier uitgelegd: inmaken in zoetzuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken.

  Experimenteren met je voorraad is niet alleen goedkoper én beter voor het milieu, maar vooral ontzettend leuk! Zo wordt de halve komkommer een heerlijke pickle en je overrijpe banaan een gezonde gedroogde snack. Bovendien laten we per techniek zien, hoe het geconserveerde product kan worden verwerkt in een gerecht.

  Instock zet sinds 2014 voedselverspilling op de kaart in hun restaurant, afhaaltoko en food truck. Producten die normaal het bord niet halen, worden opgehaald met de elektrische 'food rescue'-kar. Het koken met deze wisselende ingrediënten vraagt om dagelijkse improvisatie. In dit kookboek staan duidelijke recepten, maar laat deze gerust los en experimenteer met smaakcombinaties en technieken. Een creatieve aanpak die we graag met jou delen in Instock Cooking.

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • 11 x goede voornemens voor 2019 die we stelen uit films en series

 • Bekijk de nieuwe trailer van Underworld: Blood Wars

 • Recensie: Shazam!

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen