• onze waardering

Recensie: Bij mij aan tafel RECENSIE

Recensie: Bij mij aan tafel - Nigella Lawson

"Geluk is het mooist wanneer je het kunt delen", aldus Nigella Lawson en dat is dan ook precies wat ze doet in haar nieuwe kookboek Bij mij aan tafel. Het boek bevat gerechten die ze vroeger in haar jeugd at, maar ook gerechten die ze graag voor familie en vrienden maakt. Van kipfricassee, salt & vinegar-aardappels of een Marokkaans groentepotje, tot de meest verrukkelijke toetjes; Bij mij aan tafel staat bomvol lekkere recepten waar iedere (thuis)kok wel even zoet mee is. Het boek bevat recepten waarvoor je niet technisch bekwaam, vaardig of deskundig hoeft zijn, want zoals Nigella Lawson zegt: "het leven is ingewikkeld; koken hoeft dat niet te zijn."

Bij mij aan tafel is niet alleen een handboek, maar ook een verzameling van verhalen en herinneringen. Er zijn geen hoofdstukken en ook onnodige witregels in de receptuur ontbreken. Lawson stelt dat koken, net als het leven, constant in beweging is en de warrige opbouw van het boek weerspiegelt dan ook hoe zij leeft en kookt. Maakt dit het boek dan chaotisch? Nee, zeker niet. De inhoudsopgave lijkt misschien onlogisch te zijn opgebouwd, maar toch zit er een duidelijke lijn in de recepten. Salades die bij elkaar staan, vleesgerechten die gebundeld zijn per vleessoort en tot slot een overdaad aan toetjes bij elkaar. Bij mij aan tafel biedt een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan recepten, waardoor er voor iedereen wel iets bij zit, ook voor de vegetariërs en veganisten onder ons. De recepten zijn gestructureerd en makkelijk te volgen en alles is eenvoudig terug te vinden; zowel in de inhoudsopgave als in het register. Daarbij staat ook in het register achter ieder recept of het vegetarisch of veganistisch is en of iets zuivel- of glutenvrij is. Wat ook erg handig is, is de lijst met tips achterin het boek waarin precies staat hoe je ieder gerecht kunt voorbereiden en kunt bewaren. Wanneer je een recept beter niet van tevoren kunt maken of niet kunt bewaren staat dat bij het recept zelf aangegeven. Voor iemand die schrijft dat het boek een warrige opbouw heeft , zijn deze kleine puntjes toch erg overzichtelijk! 

De opmaak van het boek ziet er prachtig uit. De omslag van Bij mij aan tafel is voorzien van een mooie zwart-witfoto van Nigella Lawson zelf  en een deel  van de omslag is gemaakt van rood linnen met gouden letters. De foto's bij de bijbehorende recepten stralen eenvoud uit waardoor alles erg toegankelijk overkomt. Niet te stylish en zonder poespas. 

Ei-tortillataart

In plaats van een hoofdgerecht ben ik gaan kijken naar de recepten voor in de ochtend. Ik heb gekozen voor een stevig weekendontbijt en besloot het recept van de ei-tortillataart uit te proberen. Dit gerecht  geeft een goede bodem voor de rest van de dag, is lekker en ook nog eens makkelijk te bereiden. Het bestaat uit twee tortilla's, ham, eieren, cheddarkaas en (hete) saus en is genoeg voor twee personen. Het enige wat je nodig hebt is een ronde ovenschaal , maar een taartvorm ging bij mij ook prima. Belangrijk is dat je het randje van de tortilla wat omhoog kunt zetten zodat het een echte taartvorm krijgt. De ingrediënten gaan op de bodem van de eerste tortilla, de tweede tortilla gaat er bovenop samen met nog wat cheddarkaas en saus en vervolgens plaats je het geheel in de oven.  Een lekkere afwisseling voor een laat ontbijt of brunch.

Bij mij aan tafel

Aardappelpuree met knoflook en Parmezaan.

Het tweede recept dat ik heb gemaakt is aardappelpuree, maar dan met mijn favoriete ingrediënt: knoflook. Een iets andere variant van de normale aardappelpuree, met net even een ander smaakje erdoorheen. Het gerecht staat in het boek als een portie voor 6-8 personen met maar liefst 8 grote tenen knoflook en daarnaast gaat er een schaaltje Parmezaanse kaas doorheen. Dat klinkt goed! De knoflook moet volgens Nigella Lawson zorgen voor een wat zoetere smaak van de aardappels, terwijl de Parmezaan de puree een beetje bitter maakt.  De aardappels gaan tegelijkertijd met de knoflook in de pan en het kookvocht dat na het afgieten overblijft is, naast het feit dat het voor een deel weer door de puree gaat, een goede basis voor bijvoorbeeld groentesoep. Nigella Lawson schrijft dan ook meerdere keren in het recept dat je dit vocht absoluut niet weg moet gooien. Als je wat van de puree over hebt, kun je dit weer gebruiken om een van de andere recepten uit het boek te maken, namelijk de wafels. Hoewel de uitkomst van het recept erg smakelijk is, is het niet heel bijzonder.  De smaak van de Parmezaan valt een beetje weg in de puree, maar een lichte knoflooksmaak is zeker aanwezig. Een lekkere variant op de gewone aardappelpuree is het zeker, maar meer dan dat is het niet.

Bij mij aan tafel

Bij mij aan tafel van Nigella Lawson is een fijn boek met een groot aanbod aan recepten voor iedere thuiskok. Niet te moeilijk, maar wel creatief en smakelijk. Recepten waarvoor je niet de hele dag in de keuken hoeft te staan, maar die je ook op een doordeweekse dag eenvoudig kunt bereiden. Alle verhalen, herinneringen en adviezen maken het boek persoonlijk en voor iedereen toegankelijk.

 

Recensie: Bij mij aan tafel - Nigella Lawson

Bij mij aan tafel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nigella Lawson is de koningin van de thuiskeuken. Ze schreef al meer dan tien bestsellers, waaronder Hoe te eten, Hoe word ik een goddelijke huisvrouw en Simply Nigella, en wist met haar warme persoonlijkheid, gevarieerde gerechten en zoete heerlijkheden thuiskoks overal ter wereld te inspireren. In haar nieuwe boek is een hoofdrol weggelegd voor het eten dat ze het liefst kookt voor vrienden en familie. De recepten in Bij mij aan tafel zijn stuk voor stuk hartverwarmend en inspirerend, of het nu gaat om klassieke Nigella-gerechten als ovenschotels, lamskoteletten met chili en munt, noodgeval-brownies en witte chocoladecheesecake, of om vernieuwende gerechten en ingrediënten als witte misohummus, snelle inktvis met tomaat-tequilasalsa en gehaktballetjes met orzo. "Geluk is het mooist wanneer je het kunt delen,' schrijft Nigella. Haar lezers zullen aan hun eigen tafel net zo genieten van de gerechten uit dit boek als Nigella aan die van haar.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Nigellissima: bellissima!

  • Zaterdag is het Independent Bookstore Day 2018

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen