• onze waardering

Recensie: Krentenkoppen RECENSIE

Recensie: Krentenkoppen - Ties Teurlings

Als groot fan van Sylvia Witteman kon Krentenkoppen voor mij al niet meer stuk dankzij haar aanbeveling op de omslag van het boek. En Sylvia had groot gelijk: droogkomisch en ontroerend zijn inderdaad woorden die helemaal van toepassing zijn op dit boek. Het is een verhaal met een lach en een traan en je merkt dat het met heel veel liefde voor de 'hoofdpersonages' geschreven is. Auteur Ties Teurlings is student aan de kunstacademie en heeft een paar jaar geleden meegedaan aan het Leids Cabaret Festival. Ook maakte hij al eens een fotoserie over zijn opa en oma. En dan nu dit boek: dementie gezien vanuit het perspectief van een kleinkind. Een ijzersterk debuut en een welkome aanvulling op alle boeken en artikelen die er al zijn over Alzheimer! Achterin het boekje vind je enkele foto's van zijn opa en oma. 

Teurlings heeft een zeer groot talent voor observeren en het treffend omschrijven van dagelijkse situaties en conversaties, inclusief het accent van oma. Maar naast de dagelijkse dingetjes gaat Krentenkoppen ook over de grote dingen des levens: iemand zien aftakelen en uitzoeken hoe je daar het beste mee om kan gaan. Over de harde realiteit van dementie. Over niet meer herkend worden. Over dat ouderdom inderdaad met gebreken komt. Het gaat van kleine grappige dingen als tandpasta op je benen smeren en niet meer weten wat je met een chocoladeletter moet doen, tot ernstige zaken als niet meer thuis kunnen blijven wonen en rouwverwerking.

De titel verwijst haar hoe oma haar medebewoners in het verzorgingshuis noemt. Het boekje bestaat uit korte teksten, een soort columns zijn het eigenlijk. Goudeerlijke verslagjes van Teurlings z'n bezoekjes aan zijn opa en oma. Opvallend aan Krentenkoppen is dat er gebruik is gemaakt van een erg groot lettertype. Dat maakt het boekje ook goed en makkelijk leesbaar voor ouderen. Maar eigenlijk is Krentenkoppen een aanrader voor iedereen, jong en oud. Of je nu ervaring hebt met Alzheimer en herkenning zoekt, of juist op een makkelijke en toegankelijke manier meer wilt leren begrijpen van Alzheimer in de dagelijkse praktijk.

 

Recensie: Krentenkoppen - Ties Teurlings

Krentenkoppen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In het huis van zijn opa en oma blijft altijd alles hetzelfde. Voor Ties is het de enige plek waar het rustig is, waar hij altijd terecht kan. Oma weet weliswaar niet meer wie hij is, waar hij vandaan komt of wat hij komt doen, maar laat hem desondanks hartelijk binnen. Opa zit in zijn stoel, oma op de bank en Ties zit ertussenin te kijken en te luisteren. Eenmaal op de bank vertelt oma enthousiast over de bak met water die ze naar de schutting heeft gesleept om het huis tegen inbrekers te beschermen, zwaait ze vrolijk naar de mensen op tv en moppert ze over opa: ‘Ik ben vandaag weer buiten geweest, maar ons pa die komt nie buiten. Die zit de hele dag in die stoel.’ Het lijkt oma een goed idee om de schoorsteen van het huis te snijden omdat die zo uitsteekt. Opa ziet dat niet zo zitten. Ties blijft schrijven als zijn opa in het ziekenhuis ligt en oma naar het verzorgingstehuis moet. Tegen haar wil in komt ze tussen de krentenkoppen te zitten. Aldaar achtervolgt ze haar lotgenoten door de gangen, vraagt ze haar bezoek te pas en te onpas wanneer ze naar huis mag en danst ze vrolijk met het plaatselijke clowntje. ‘Ja, ik dacht: ik zal maar meedoen, anders staat dat mens ook zo voor gek.’ In Krentenkoppen zijn de bezoeken van Ties aan zijn opa en oma verzameld. Hij documenteert hun aftakeling op humoristische, maar eerlijke wijze. Het resultaat is een scherp geobserveerd en ontwapenend verhaal, even tragisch als hartverwarmend.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Mijn moeder is een dekbed - Lysette van Geel

  • Recensie: Vals leven

  • Nostalgische serie As Told by Ginger op Nickelodeon krijgt een vervolg!

Zoek in artikelen