• onze waardering

Recensie: Gather RECENSIE

Recensie: Gather - Gill Meller

Gill Meller is bekend als chef, schrijver, auteur, food stylist en kookleraar bij River Cottage. Gill Meller's boek Gather werd in september 2016 uitgebracht en is inmiddels in het Nederlands vertaald. Zijn boek is genomineerd voor meerdere prijzen en won in mei 2017 de prijs debut food book op de Fortnum and Mason food and drink awards. Gather staat voor verzamelen en dat doet Gill het liefst met verse, pure ingrediënten uit zijn nabije omgeving. Dit boek is onderverdeeld in verschillende thema's en landschappen die als inspiratie dienen voor zijn recepten: boerderij, zeekust, tuin, boomgaard, akker, bos, heide en haven. Ieder thema kent een paar hoofdingrediënten, bijvoorbeeld: paddenstoelen, haas, hazelnoten, bramen en wilde appels die een basis zijn voor meerdere recepten. Naast deze onderverdeling zijn de recepten ook onder te verdelen in seizoenen. Dit boek is zeer veelzijdig en bevat recepten zoals: lentesalade met kool, honing en ontsproten linzen of een honingcake met korianderzaad, spelt en sinaasappel of een hertenstoofpot met brandnetelknoedels of zoete maïs en gerookte schelvissoep met zachtgekookte eieren en koriander.  

Eerlijk is eerlijk! Ik moest dit boek wel een aantal keer doorbladeren om te beslissen welke recepten ik wilde maken. Immers stond ik niet te popelen om te koken met varkenswang of pijlinktvis, maar dat heeft alles te maken met persoonlijke voorkeur natuurlijk. De salades, toetjes en zoetigheden konden mij het meest bekoren.

Het eerste recept uit Gather dat ik kookte was gezouten kabeljauw met aardappel, room en kruiden uit de oven. Dit recept kost enige voorbereiding want de vis moet 48 uur in het zout. Daarna was je de vis die nog 12-18 uur moet weken in water. De aardappelen snijd je in schijfjes en daarmee maak je laagjes aardappelmengsel, vis, aardappelmengsel et cetera. Dit bak je geruime tijd in de oven totdat de aardappelen gaar zijn. Dit recept is eenvoudig te maken. Daarnaast kent het weinig en toegankelijke ingrediënten. Het recept is smaakvol en de smaken zijn gebalanceerd. Ik vond het recept echter niet bijzonder en betwijfel of ik het nog vaker zal maken.

Gather

Het tweede recept dat ik heb gekookt was crème caramel met vanille en anijs. Dit is een melkpudding met een laagje caramel op de top. Tot mijn grote verdriet kreeg ik de pudding niet mooi uit de vorm waardoor de laag caramel achterbleef in de schaal. Hierdoor was de pudding meteen een stuk saaier want de grote smaakmaker caramel ontbrak grotendeels. Deze pudding is wederom eenvoudig en voldoet aan de verwachtingen van een pudding, ik kan niet anders zeggen.

Gather

Wat mij aanspreekt in Gather is de eenvoud van de gerechten, de prachtige foto's die erin staan en de praktische onderverdeling in thema's en seizoenen. Dit maakt dat je hieruit het hele jaar door kan koken. Het boek kent ook een aantal punten van kritiek. Voor veel gerechten mag je gerust geruime tijd uittrekken om ze te maken. Ook zijn niet alle aanwijzingen of beschrijvingen concreet. Er wordt geen indicatie van de bereidingstijd gegeven, hiervoor zal je het recept echt moeten doorlezen. Ook zal je voor een aantal ingrediënten goed op zoek moeten gaan in speciaalzaken, wat dacht je van: schapen- of geitenwrongel, vegetarisch stremsel, varkensbloed of darmwier. Dit kookboek is als je het mij vraagt uitermate geschikt voor mensen die down-to-earth zijn en houden van puur en eerlijk eten en koken. Daarnaast komt enige ervaring in de keuken goed van pas bij de bereiding van deze recepten.

 

Recensie: Gather - Gill Meller

Gather

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Gill Meller, verbonden als chef-kok en docent aan het overbekende River Cottage, geeft met 'Gather' zijn visitekaartje af en laat ons zien dat de natuur waarin hij woont en werkt in al zijn facetten zijn inspiratiebron is. De diverse landschappen en wat zij ons bieden is de leidraad van Meller in zijn keuken. Onze natuur heeft zoveel te bieden en we staan er nauwelijks bij stil.
    De recepten in 'Gather' zijn niet alleen geïnspireerd op wat groeit en bloeit in de diverse landschappen, maar ook op boeren en tuinders die garant staan voor goede en eerlijke producten. En dat zie je terug in de gerechten die Gill Meller ons presenteert: vers, seizoensgebonden en zonder veel poespas te bereiden.
    Maak in de herfst eekhoorntjesbrood met aardpeer & bieslook, kruisbessen met gerookte kabeljauwkuit & Oost-Indische kers of een citroen-kruisbessentaart in de zomer. Laat je inspireren door het bos en maak een wilde appel-bramengelei. Met 'Gather' kook je niet alleen op de seizoenen maar leer je de ingrediënten waarmee je werkt meer waarderen.

    "Goede ingrediënten zijn de basis voor de lekkerste gerechten, daar geloof ik heilig in!"
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Time

Zoek in artikelen