• onze waardering

Recensie: Tot de zon aan de horizon vriest RECENSIE

Recensie: Tot de zon aan de horizon vriest - Kathelijn Vervarcke

Chinouks moeder is schizofreen. Chinouk heeft geen idee wie haar vader is, dus het is aan haar om voor haar zieke moeder te zorgen. Doordat die helemaal de weg kwijt is, is de zorg veel te veel voor Chinouk. Ze ontmoet Lander, een leeftijdsgenoot die ook een zieke moeder heeft. Ze groeien naar elkaar toe en helpen elkaar met hun problemen.

In Tot de zon aan de horizon vriest word je geconfronteerd met schizofrenie. Zowel de moeder van Chinouk als de moeder van Lander zijn ziek. Ondanks dat iedereen wel weet wat de ziekte inhoudt, kom je erachter dat er veel meer achter zit dan alleen verschillende persoonlijkheden. Er zijn ook een hele hoop andere dingen, zoals achterdocht en complete waanzin. Naast dat je een boek leest wat je vasthoud en ervoor zorgt dat je verder wilt lezen, leer je ook iets over de menselijke psyche.

De relatie van Lander en Chinouk loopt hard van stapel. Vrijwel meteen zijn ze onafscheidelijk, en kunnen niet van elkaar afblijven. Hun fysieke relatie wordt tot in detail beschreven, wat soms overbodig is. Het is één ding om dit te verwerken in een boek, maar het lijkt alsof hun lichamelijke contact een heel groot deel van hun relatie is. Te veel, in ieder geval.

Doordat beide tieners in dezelfde situatie zitten, kunnen ze elkaar helpen en ondersteunen. Het is confronterend om te zien hoe jongeren beïnvloed kunnen worden door hun omgeving. Het doet veel met ze, wat begrijpelijk is.

Doordat de schrijfster van Tot de zon aan de horizon vriest uit België komt, zijn er bepaalde woorden of uitspraken die wij niet zouden gebruiken. In het begin is dit wennen, maar na een tijdje lees je er gewoon overheen. Ook moet je aan de namen van een aantal personages wennen. Zo had ik nog nooit van de namen van de hoofdpersonen gehoord, al zou het natuurlijk kunnen dat dit namen zijn die in België vaker voorkomen.

Tot de zon aan de horizon vriest is een meeslepend boek. Er gebeuren onverwachte dingen, waardoor je verder blijft lezen. Je kunt hem in een paar avonden uit hebben, en als je eenmaal begint, is de kans groot dat dat ook gebeurd!

Recensie: Tot de zon aan de horizon vriest - Kathelijn Vervarcke

Tot de zon aan de horizon vriest

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Lander en Chinouk hebben allebei een moeder met een psychotische kwetsbaarheid. Al snel ontstaat er een grote vertrouwelijkheid tussen hen. Om de gapende krater in hun hart te vullen, klampen de tieners zich stevig aan elkaar vast.
  Beide gezinnen gaan echter anders om met de ziekte van hun moeder en dat stelt de relatie van Lander en Chinouk zwaar op de proef. Zal hun liefde sterk genoeg zijn om samen een nieuw evenwicht te vinden?

  Tot de zon aan de horizon vriest is de tweede youngadultroman van Kathelijn Vervarcke. Met het meeslepende verhaal van Chinouk en Lander schetst ze een realistisch beeld van de leefwereld van koppkinderen (Kinderen van Ouders
  met Psychische Problemen) en houdt ze de aandacht van de lezer vast tot en met de allerlaatste zin.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 17 romantische series die je wil zien

 • Winnaars BAFTA Awards 2021

 • 8 redenen waarom je je niet schuldig hoeft te voelen over je gigantische TBR lijst

 • De leukste Perkamentus memes

 • De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Zwerfsteen

 • Recensie: Sneeuw in September

Zoek in artikelen