• onze waardering

Recensie: De wraak van de Jakjongen RECENSIE

Recensie: De Wraak van de Jakjongen - Guy Didelez

De Wraak van de Jakjongen gaat over de vijftienjarige Xilian die op zoek gaat naar haar roots. Haar Chinese moeder overleed bij haar geboorte en haar Belgische vader is altijd op reis als reisleider. Xilian groeit op bij haar oom en tante in België. Op haar dertiende verjaardag krijgt ze van haar vader een brief van haar moeder in een geheimschrift uit het geboortedorp van haar moeder.  Alleen dáár kan de brief vertaald worden. Xilian popelt om te gaan maar haar vader vindt dat ze er op dat moment niet nog klaar voor is. Twee jaar later begint zij eindelijk aan een bijzondere reis samen met haar vader. Op haar zoektocht naar haar roots gebeuren hele bijzondere dingen en Xilian vraagt zich meer en meer af of sommige geheimen niet beter geheim kunnen blijven...

De Belgische Guy Didelez heeft een indrukwekkende lijst van jeugd-, kinder- en volwassenboeken op zijn naam staan. Naast auteur is hij ook toneelschrijver én was voorheen leraar. Zijn boeken zijn in meerdere talen vertaald.  De Wraak van de Jakjongen is zijn nieuwste verhaal. Voor dit boek ontving hij de beurs Literaire fictie van Sabam. De jury was onder de indruk van het manuscript en de schrijfstijl van Didelez. In Nederland verscheen het boek onlangs onder het label van Van Halewyck. 

In de media krijgt het boek verschillende genres toebedeeld als young adult, psychologische thriller en avonturenroman.  Dat belooft natuurlijk heel wat. Helaas maakt het boek de geschapen verwachtingen niet waar ondanks het geroemde repertoire van de schrijver. Als Nederlandse lezer moet je eerst natuurlijk even wennen aan het gebruik van Vlaamse woorden en zinsbouw, maar dat mag het probleem niet zijn. De worsteling zit hem in de belevingswereld van de 15-jarige Xilian: in één bladzijde gaat zij van ontluikende vrouw, naar giebelend kind, vervolgens van naïef meisje naar sex-bewuste puber. Nu is het normaal voor een puber om wisselend te zijn maar Didelez maakt het gewoon erg onrealistisch zoals wanneer een collega van haar vader mee gaat op de tocht ter paard door de bergen: "Ik snap niet dat papa die oelewapper mee op reis wil hebben. Ik draai me om en kijk naar de sexy spieren van zijn blote borst." Haar gedachtes en uitspraken zijn niet passend bij haar leeftijd en schieten alle kanten uit.  Hierdoor is het erg lastig om haar beter te leren kennen. Het verhalende (en tot in den treuren herhalende) manier van denken wordt naarmate het verhaal vordert steeds irritanter: zo denkt een meisje van 15 niet! Ook de andere hoofdpersonen als haar vader (die ze irritant genoeg steevast papa blijft noemen wanneer zij de lezer aanspreekt, ook niet conform leeftijd.) en de vreemde reisgenoot Hans, worden op een dusdanig wisselende manier beschreven dat geen enkel hoofdpersonage écht vorm of body krijgt. Dit doet enorm afbreuk aan het verhaal en maakt dat ik het boek met tegenzin heb uitgelezen.  

Is er dan niets positiefs te vertellen over de Wraak van de Jakjongen? Toch wel,  Guy Didelez heeft duidelijk zijn meters gemaakt en zijn schrijfstijl leest dan ook gemakkelijk en is aangepast aan een jong publiek. De thematiek van het verhaal is origineel: een avontuur met een spirituele en spannende inslag. Er komt veel achtergrondinformatie naar voren over de Chinese cultuur en de boeddhistische spiritualiteit wat het boek educatief maakt.  We twijfelen echter of de beoogde doelgroep het boek wel met plezier zal lezen. Helaas was dit voor ons in ieder geval niet het geval.

 

Recensie: De Wraak van de Jakjongen - Guy Didelez

De wraak van de jakjongen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer de Chinees-Vlaamse Xilian dertien wordt, geeft haar vader haar een brief. Die is opgesteld in een onleesbaar pictogrammenschrift en werd door haar moeder kort voor haar dood geschreven. Xilian wil naar het geboortedorp van haar moeder in China om daar iemand te vinden die de brief kan vertalen. Pas op haar vijftiende stemt papa toe om de gevaarlijke paardentocht hoog in de besneeuwde bergen te ondernemen. Bij aankomst in China blijkt hun gids plots overleden. Zijn plaats wordt ingenomen door een zeer onheilspellende man die dingen over Xilian weet die niemand kan weten...
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Omdat ik niet wou kussen

  • Recensie: Gebroken glimlach

  • Recensie: Gebroken glimlach

  • Oplichters en afpersers - Guy Didelez

Zoek in artikelen