• onze waardering

Recensie: Ringer RECENSIE

Recensie: Ringer - Lauren Oliver

Ringer door Lauren Oliver is een vervolg op het science-fiction boek Replica. Replica gaat over Lyra en Gemma. Aan het einde van dit deel is Gemma erachter gekomen dat ze geen mens is, maar een replica, een kloon van het eerste kind van haar ouders. In Ringer heeft ze hier nog erge moeite mee en vindt ze het lastig om terug te keren naar het "normale" leven. Dan komt ze erachter dat haar vader nieuwe plannen heeft voor Lyra en Caelum. Samen met haar vriend Pete vertrekt ze in het midden van de nacht om hen te waarschuwen. Lyra, ooit een onderzoeksobject van het Haveninstituut, kwam er in Replica achter dat ze juist geen kloon was. Zij en Caelum, haar vriend en kloon, vinden het nog moeilijk om aan een menselijk leven te wennen. Opeens vertrekt Caelum, zonder waarschuwing, en Lyra gaat achter hem aan. Samen moeten ze een medicijn vinden voor de ziekte die haar geest langzaam in beslag neemt. 

Net als Replica is Ringer een 'flipbook'. Aan de ene kant kun je het verhaal van Gemma lezen, aan de andere kant het verhaal van Lyra. Dit zorgt aan de ene kant voor verwarring: hoe kun je dit boek het beste lezen? Waar moet je beginnen? Er zijn meerdere mogelijkheden: eerst het deel van Gemma, eerst het deel van Lyra of afwisselend steeds hoofdstukken. Het is wel een gedoe om steeds om de paar hoofdstukken het boek om te draaien, maar het zorgt er wel voor dat je beter in het verhaal komt. Dat Ringer een flipbook is, is wel erg leuk. Je kunt het verhaal hierdoor op meerdere manieren meemaken, waardoor je dieper op bepaalde zaken in kunt gaan. 

Het verhaal/plot van Replica en Ringer is ook erg origineel: veel boeken over kloons zijn er niet. Ook het aspect van de ziektes voegt veel toe. Gemma en Lyra zijn beide interessante personages om over te lezen. De schrijfstijl van Lauren Oliver leest prettig door. Er worden geen moeilijke woorden gebruikt, maar toch weet de schrijfster duidelijke beelden te creeëren, waardoor het net lijkt alsof je naar een film zit te kijken. Daarnaast is het boek spannend en vermakelijk: er zit veel actie in, waardoor je het boek maar moeilijk kan neerleggen. 

Ringer is een waardig vervolg op het boek Replica, over het Haveninstituut, waar onderzoek naar kloons, oftewel Replica's wordt gedaan. De schrijfstijl van Lauren Oliver is erg prettig en ook het verhaal is origineel. Vooral voor de fans van de tv-serie Orphan Black is dit echt een aanrader.

 

Recensie: Ringer - Lauren Oliver

Ringer

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In the world outside of the Haven Institute, Lyra and Caelum are finding it hard to be human-and Lyra, infected at Haven with a terrible disease, finds her symptoms are growing worse. When Caelum leaves without warning, Lyra follows him, seeking a pioneering organization in Philadelphia that might have a cure. But what they uncover there is a shocking connection to their past, even as their future seems in danger of collapsing.
    Though Gemma just wants to go back to her normal life after Haven, she soon learns that her powerful father has other plans for the replicas-unless she and her boyfriend Pete can stop him. But they soon learn that they aren't safe either. The Haven Institute wasn't destroyed after all, and now Gemma is the one behind the walls.
    Bestselling author Lauren Oliver brings the Replica duology to a shocking close in Ringer, but like both Gemma and Lyra, you won't be able to leave the world of Haven behind after you've turned the last page.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Pandemonium

  • Recensie: Paniek

  • Requiem

  • Recensie: Broken Things

Zoek in artikelen