• onze waardering

Recensie: Land van liefde en ruïnes RECENSIE

Recensie: Land van liefde en ruïnes - Oddný Eir

Bijzonder dagboekbulletin

'Moet iedereen altijd tegelijkertijd aan beurt zijn?' Prachtige overpeinzingen en bijzondere gesprekken staan centraal in Land van liefde en ruïnes. De roman, geschreven door Oddný Eir vat kernachtig samen welke levensvragen haar bezighouden. In dagboekvorm geeft ze weer hoe zij antwoorden probeert te vinden, met als motor de opbloeiende liefde na een pijnlijke scheiding.

Oddný wordt na een gebroken relatie verliefd op een nieuwe man. Terwijl ze ervaart hoe de liefde ontstaat, opbloeit en problemen met zich meebrengt, gaat ze op zoek naar antwoorden op haar levensvragen en -problemen. Ze zoekt haar broer Uil op en reflecteert samen met hem op het leven en maakt nieuwe keuzes. Tegelijkertijd creëert ze een nieuw, wellicht complexer dan ooit, leven met haar nieuwe liefde: Vogel. Dit doet ze al zwervende over de wereld en de IJslandse natuur. 

Land van liefde en ruïnes valt op vanwege de door Eir gekozen verhaalstructuur. Ze beschrijft haar zoektocht naar antwoorden en haar overpeinzingen als een reeks losse dagboekverhalen, waar op het eerste gezicht slechts lichte samenhang in te vinden is. In eerste instantie veroorzaakt deze structuur problemen. De lezer kan niet ontspannen kijken naar hetgeen dat Oddný overkomt. Het is heel lastig lijn te ontdekken in het verhaal, waardoor je in eerste instantie vooral op zoek bent naar aanknopingspunten en herkenningspunten. Continu probeer je plaatsen en personages te identificeren, waardoor je in eerste instantie minder aandacht hebt voor de boodschappen van Eir.

Dat is jammer, want juist die boodschappen maken het verhaal bijzonder. Eir laat Oddný op zoek gaan naar vragen die voor haar, maar ook voor menig ander mens essentieel zijn. Ze ontdekt wat het waarde van vrijheid en leven voor haar is, maar ziet tegelijkertijd ook problemen en oplossingen in nabijheid en afstand tussen mensen.

Behalve aan de hoofdpersoon schenkt Eir weinig aandacht aan de typeringen van bijpersonages. Uil en Vogel blijven oppervlakkig en laten niet echt het achterste van hun tong zien. Op die manier komt meer nadruk te liggen op de gedachten, mijmeringen en gevoelens van Oddný zelf.

Naarmate het verhaal vordert, ga je als lezer meer lijn ontdekken in de dagboekverhalen. Uil en Vogel komen prominenter naar voren en ook de activiteiten die Oddný krijgen meer betekenis. Deze ontwikkeling gunt de lezer meer ruimte te kijken naar de eigenlijke boodschappen en vraagstukken die centraal staan in het verhaal. Vanaf dat moment wordt de roman krachtiger. Hoewel Eir teruggrijpt op het aloude 'je hebt het verleden nodig om het heden en de toekomst te begrijpen', werkt ze dit wel uit tot een origineel verhaal dat vooral op zijn structuur geëerd mag worden.

Land van liefde en ruïnes bevat geen verhaal dat van A tot Z in één lijn samen te vatten is, of netjes afgerond kan worden. Juist de abruptheid en de plotselinge overgangen versterken het beeld dat Oddný van de wereld heeft. Het laat zien dat vraagstukken niet plots komen of gaan en dat niet alles in één keer of in een paar jaar op te lossen is. Tegelijkertijd laat het zien dat de wereld altijd vanuit meerdere kanten te bekijken is. Eir komt daarmee akelig dicht bij de werkelijke wereld. Haar roman voelt aan als een blootgelegde ziel die door de lezer opgepakt en verpakt moet worden. Een ziel die blijft zinderen, ook na het laatste woord. 

 

Recensie: Land van liefde en ruïnes - Oddný Eir

Land van liefde en ruïnes

 • Auteur:

  Oddny Eir
 • Verschenen:

  31 oktober 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789044538557
  Uitgever De Geus
  240 pagina's
 • Uitgever:

  De Geus
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Net gescheiden maar sinds kort weer verliefd, is Oddný Eir op zoek naar antwoorden die ze hoopt te vinden in de IJslandse natuur. Hoe creëren we een thuis voor liefde? Waar kwamen haar voorvaderen vandaan en hoe probeerden zij in harmonie met de natuur te leven? Hoe behouden we onze persoonlijke ruimte, maar komen we toch dicht bij de ander?
  Oddný Eir, winnares van de EU-literatuurprijs, is een dappere nieuwe stem in de wereldliteratuur. Dit eerlijke en onderzoekende reisverslag, geschreven in dagboekvorm, heeft aandacht voor intieme details en grote levensvragen.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: De vijftiende affaire

 • Recensie: IKO

 • Crazy, Stupid, Love (DVD)

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen