• onze waardering

Recensie: Winterwereld RECENSIE

Recensie: Winterwereld - Linda van Rijn

Linda van Rijn (1974) staat bekend om haar zomer- en winterthrillers. Winterwereld is het 14e boek dat in deze reeks van 'vakantiethrillers' is verschenen. Met haar omvangrijke ervaring in de reisbranche, lijken de vakantiethrillers haar op het lijf geschreven. Ervaringen uit eerste hand zijn immers bij uitstek geschikt voor een geloofwaardig verhaal.

Winterwereld neemt ons mee naar het besneeuwde Brabant. Lara gaat met haar vriend Yves en een aantal vrienden een weekendje naar het platteland. Goed gezelschap, lekker drinken en een weekend genieten is de planning, maar op de eerste avond komt Lara erachter dat Yves haar een paar jaar geleden flink heeft bedrogen. Omdat ze niet goed weet wat ze met haar gevoelens moet doen, loopt Lara uit frustratie de deur uit om in het aanliggende bos haar gedachten op een rijtje te kunnen zetten. Een logische beslissing, met ingrijpende gevolgen...

Het verhaal komt goed op gang en van Rijn trekt ons in het leven van Lara en Yves. We leren veel over hun verleden en krijgen weet van de probleempjes in hun relatie. Een zeer sterk begin! Helaas zwakt het vrij snel daarna af naar een standaard verhaal dat de titel 'thriller' niet verdient. De uitdieping in de karakters is nog maar matig, spanning is nauwelijks aanwezig en het mysterie zeer zwakjes. Een lichte roman met een tintje van spanning zou een betere aanduiding zijn. Linda van Rijn schrijft in haar boeken alleen over plaatsen waar ze zelf geweest is. Dit is goed te merken, want de sfeervolle omschrijvingen zijn ongetwijfeld het sterkste punten in haar boeken. 

Ondanks deze oppervlakkigheid, laat het verhaal je toch wel nadenken. Want kun jij werkelijk iemand vergeven die jarenlang tegen je heeft gelogen? En is een bloedband daadwerkelijk belangrijker dan een gebeurtenis die je leven voorgoed heeft veranderd, dan niet kapot gemaakt? Deze vragen zijn een mooie aanvulling op het boek en zetten hiermee Winterwereld in de top van de vakantiethrillers. Toch is het niet genoeg, zeker niet voor een doorgewinterde thriller-lezer. Al ruim voordat de tweede helft van het boek begint is het duidelijk wie de dader was. Helaas ligt dit niet aan de goede detective-skills van de lezer, maar aan het steekje dat van Rijn in het begin van het boek heeft laten vallen. Gelukkig is de schrijfstijl wel erg fijn en vlot het boek, ondanks dat het einde dus al bekend is, toch erg lekker. 

Winterwereld is een perfect vakantieboek. Om na een lange, vermoeiende dag even lekker het verstand op nul te zetten. Of om lekker aan het zwembad te hangen en tijdens het bruinen een fijn verhaaltje weg te lezen. Of om thuis tussen de klusjes door een paar bladzijden te lezen. Hiervoor is Winterwereld uitermate geschikt. De doorgewinterde thrillerlezer of de lezer die spanning of mysterie zoekt, is aan te raden om nog even verder te kijken omdat het verhaal van Winterwereld gewoon geen voldoening zal schenken.

 

Recensie: Winterwereld - Linda van Rijn

Winterwereld

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens het jaarlijkse vriendenweekend doet Lara een vreselijke ontdekking. Boos en verdrietig verdwijnt ze in de ijskoude nacht. Als Lara uren later nog niet terug is, wordt voor het ergste gevreesd.
  Lara van Dam verheugt zich op een knus winterweekendje met haar vriendengroep. Ze hebben een huisje gehuurd in de Brabantse bossen en er zijn geen andere plannen dan eten, drinken en bijkletsen bij de open haard. Maar het weekend loopt totaal anders als Lara er op de eerste avond achter komt dat haar vriend Yves is vreemdgegaan. Lara is woedend en wil naar huis, maar zonder rijbewijs en openbaar vervoer komt ze niet ver. Boos en verdrietig loopt ze weg, het donkere en ijskoude bos in. Het maakt haar niet uit, als ze maar niet terug hoeft naar het huisje. Wanneer vervolgens ieder spoor van Lara ontbreekt, worden de vrienden ongerust en gaan haar zoeken. Maar dat loopt uit op een nachtmerrie...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • Viva España

 • Populaire boeken die in april 2021 verschijnen

 • Winterchalet

 • Zonnige zomerthrillers

 • Recensie: Zomernacht

Zoek in artikelen