• onze waardering

Recensie: Reikhalzend verlangen RECENSIE

Recensie: Reikhalzend verlagen - Freek de Jonge

In Reikhalzend verlangen geeft Freek de Jonge je een inkijk in zijn jeugd. De bekende Nederlandse Cabaretier beleefde zijn vroege jaren in Zaandam en dat is de setting waarin het boek zich afspeelt. Het boek Reikhalzend verlangen kwam uit ter ere van het 30-jarig bestaan van de novelle Zaansch Veem, zijn debuutroman waar hij meteen veel lof voor kreeg. In dit boek kan je Zaansch Veem terugvinden, aangevuld met meer herinneringen uit die tijd. 

Freek de Jonge is een geboren verteller, dat merk je direct bij het lezen van dit boek. Hij heeft een aangename manier van beschrijven, waardoor je zijn wereld zo voor je ogen ziet. De ruimtelijke beschrijvingen van Zaandam komen perfect tot zijn recht zonder al te ingewikkeld te zijn. Er komen namelijk heel wat straat- en plaatsnamen aan bod, maar dat stoort niet. 

Het boek geeft je een goede inkijk in het leven van toen. De 'gewone' man komt in beeld, de opkomst van de supermarkten en wat de jeugd zoal deed voor het tijdperk van de tv en computergames. Freek is de zoon van een dominee en daardoor komt het geloof ook veel aan bod in het boek. Zowel het geloof op zich komt aan bod, maar ook de relatie van de mensen ten opzichte van het geloof. Het is interessant om daarover te lezen, met de tijdsgeest van toen in gedachten. 

Het eerste deel van het boek bestaat uit Zaansch Veem, een eerder verschenen novelle. Deze herinneringen zijn bijzonder vlot te lezen! Aan het einde van het boek is er een climax die je niet zo snel zal vergeten. Dit boek is een heel toegankelijke vorm van het genre 'memoires'. Het is gemakkelijk te lezen voor mensen die hier minder bekend mee zijn en dus zeker aan te raden! 

Het tweede deel zijn verdere aanvullingen op Zaansch Veem.  Dit deel voegt feitelijk nog maar weinig extra toe aan het originele verhaal, maar als je heel erg genoten hebt van het originele boek en als je een fan bent van Freek de Jonge, zal je die aanvullingen toch wel kunnen smaken. 

Er worden trouwens nog meer boeken van Freek de Jonge verwacht de komen de jaren. Reikhalzend verlangen is deel twee van zijn memoires. Deel 1 komt uit in 2018 en zal gaan over zijn jaren in Friesland, deel 3 en deel 4 komen uit in 2019 en zullen zijn tijd in Zeeland en Amsterdam beschrijven. De liefhebbers kunnen hun hart dus alvast ophalen! 

Het is dertig jaar geleden dat Zaansch Veem verscheen en dat vierde Freek de Jonge op gepaste wijze met de uitgave van Reikhalzend verlangen. Freek de Jonge schrijft met een vlotte pen zijn memoires en neemt je helemaal mee naar het Zaandam uit zijn jeugd.

 

Recensie: Reikhalzend verlagen - Freek de Jonge

Reikhalzend verlangen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    "Reikhalzend verlangen' van Freek de Jonge: tussen braafheid en bravoure.
    De jonge, gevoelige Freek leeft in een wereld vol tegenstellingen. Tussen zijn redderende, aanwezige moeder en zijn zachtmoedige, afwezige vader. Tussen Karel Appel en Anton Pieck. Tussen de rock-'n-roll van Bill Haley en uit het hoofd te leren Bijbelverhalen. Tussen het opvolgen van zijn domineesvader en de roeping voor het toneel.
    "Reikhalzend verlangen' bevat "Zaansch Veem', het debuut van Freek de Jonge uit 1987, alsmede een aantal andere verhalen uit die tijd.Reikhalzend verlangen vormt deel 2 van zijn memoires.
    Deel 1 – de jaren in Friesland, staat gepland voor najaar 2018
    Deel 3 – in Zeeland, verschijnt voorjaar 2019
    Deel 4 – in Amsterdam, verschijnt in 2019 ter gelegenheid van Freek de Jonge's 75ste verjaardag
    Alle delen zijn los te lezen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Quartier Heleen

  • Supersingle

  • Recensie: Winchester Mystery House

Zoek in artikelen