• onze waardering

Recensie: Tijl RECENSIE

Recensie: Tijl - Daniel Kehlmann

Voor de historische roman Tijl kiest Daniel Kehlmann de welbekende nar uit de 17e eeuw. Met zijn recalcitrante en niet-doorsnee gedrag vormt de goddeloze grappenmaker een bron van inspiratie. Het is aan Kehlmann het in een mooi jasje te gieten. En dat lijkt gelukt. Tijl is een aantrekkelijk verhaal dat op alle vlakken bedient. 

 De lezer start het verhaal met een blik vanuit een dorpsbewoner. Tijl komt bij dat dorp binnen en treedt op. Zijn optreden begint mooi, maar tegen het einde zet hij de dorpsbewoners zo tegen elkaar op, dat een allesvernietigende strijd begint. Tijl heeft zich, voor de ellende echt start, alweer uit de voeten gemaakt.

Vervolgens keert de lezer terug naar perioden eerder uit de tijd van Tijl. Hij leert de jongen kennen op het moment dat hij zijn vader verliest, wanneer hij samen met Nele rondzwerft en terecht komt bij Pirmin en wanneer hij als hofnar van de koningin van hot naar her trekt en steeds opnieuw geconfronteerd wordt met de gelovenstrijd. Alles draagt bij aan de Tijl uit het begin van het verhaal.

 Tijl valt op vanwege de verhalende schrijfstijl van Kehlmann. Een bijzondere externe verteller vertelt de lezers wat Tijl en de andere personages overkomt. In elk deel wordt het verhaal vanuit een ander iemand bekeken en elke keer staat Tijl centraal. Soms als 'de jongen', soms als 'de nar'.

Een prima weergeven couleur locale zorgt er bovendien voor dat de lezer zich al snel in de 17e eeuw waant en helemaal op kan gaan in de op dat moment spelende kwesties. Kehlmann nodigt je uit deel te nemen aan de maatschappij in het verleden en die uitnodiging is bijna niet af te slaan.

 Het verhaal zelf kenmerkt zich door vele humoristische doch emotionele passages. Kehlmann floreert in het beschrijven van scenische gebeurtenissen, om zo Tijl tot een meeslepend verhaal te maken. 

En dat lijkt te lukken. Al vanaf de eerste bladzijde is zijn verhaal zo boeiend en uniek dat het moeilijk weg te leggen is. Dit komt mede door de goed gekozen verhaalstructuur. Tijl is opgebouwd uit verschillende delen. Die delen staan niet in chronologische volgorde, maar binnen die delen is de chronologie wel herkenbaar. Deze vorm zorgt voor herkenning alsmede verrassing. De lezer weet al wat er uiteindelijk van Tijl is geworden, maar de weg ernaartoe is een nog onbesproken.

 Al met al brengt Tijl voldoening. Het verhaal, waarin een historisch figuur centraal staat, heeft een eigentijds jasje, en is van begin tot eind aantrekkelijk. Kehlmann wekt op zijn manier Tijl opnieuw tot leven.  

 

​Recensie: Tijl - Daniel Kehlmann

Tijl

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur, staat er alleen voor wanneer zijn vader in conflict komt met de Kerk en door de fanatieke jezuïeten Tesimond en Kircher ter dood veroordeeld wordt. De jonge Tijl, rebels, tegendraads en met een groot gevoel voor rechtvaardigheid, verlaat zijn geboortedorp, vergezeld door bakkersdochter Nele. Op hun reizen door Europa jut Tijl mensen hilarisch op en wordt hij de nar van de naar Den Haag gevluchte koning Frederik van Bohemen. Samen met diens vrouw Liz trekt Tijl ten strijde.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Je had moeten gaan

Zoek in artikelen