• onze waardering

Recensie: Wie niet weg is RECENSIE

Recensie: Wie niet weg is - M.J. Arlidge

Wanneer inspecteur Helen Grace zelf in de cel belandt nadat ze verdacht wordt van enkele moorden, is haar doel zo snel mogelijk haar onschuld bewijzen en de echte dader achter slot en grendel krijgen. Gelukkig zit ze voorlopig wel veilig in de gevangenis, hoewel de bewakers haar nu niet meer als een gelijke behandelen maar als een echte crimineel. En ook enkele andere gevangenen lijken haar aanwezigheid niet echt te waarderen. Wanneer er plots ook nog eens gevangenen op mysterieuze wijze lijken te overlijden besluit Helen zelf een onderzoek te starten. Alleen zo kan ze zichzelf en de anderen beschermen, maar vind ze de dader in een gevangenis waar iedereen de schuldige kan zijn?

Wie niet weg is, is intussen alweer het zesde deel van de bloedstollende serie, geschreven door M.J. Arlidge. Ook hier heeft inspecteur Helen Grace weer de hoofdrol. Ditmaal echter niet als inspecteur maar als gevangene nadat ze in "Naar bed, naar bed" er in werd geluisd door haar eigen neefje.

We kennen Helen Grace als een sterk personage dat zonder opgeven blijft doorgaan tot een zaak is opgelost. En zelfs in de gevangenis blijft ze hetzelfde sterke personage. Ze is na haar opsluiting zeker geen gebroken vrouw, ze lijkt zelfs nog sterker te zijn. Toch krijg je ook een andere kant van haar te zien in Wie niet weg is. Een iets gevoeligere kant die zich ook het lot van gevangenen aantrekt en hen verdedigd, zelfs als ze daarvoor tegen haar eigen volk, de bewakers in dit geval, moet ingaan.

Niet alleen Helen Grace komt terug maar ook de andere gekende personages, zoals Charlie, zijn weer van de partij. Ditmaal vormen ze echter niet allemaal een hechte groep maar lijken de kampen verdeeld te zijn. En dat heeft natuurlijk allemaal te maken met de opsluiting van Helen Grace en het feit of ze nu schuldig is of niet.

M.J. Arlidge laat deze twee kampen en de spanning die er ontstaat tussen hun, goed voelen in zijn boek Wie niet weg is. Je hebt als lezer meteen het idee dat er voor- en tegenstanders zijn en dat iedereen zowat zijn eigen ding probeert te doen om ervoor te zorgen dat Helen zo snel mogelijk weer vrij komt, of net niet.

De personages blijven ook verder evolueren doorheen de verschillende boeken en dit blijft ze steeds echter maken. Intussen heb je als lezer vaak al een voorgevoel welke keuze welk personage zal gaan maken of weet je meteen waarover het gaat als er even wordt teruggeblikt. Het gaat zelfs zo ver dat ik soms iets zie of hoor en denk "Hé dat zou zo uit de mond van Helen kunnen komen" waarna ik even later weer besef dat het gewoon maar een personage is uit een boek en dus geen echte persoon. Maar in mijn herinnering is ze dat dus blijkbaar soms wel.

De bijzondere schrijfstijl van M.J. Arlidge zorgt er echt voor dat je zelfs na het zesde boek, alweer uitkijkt naar nummer zeven. Zijn boeken worden gewoonweg niet saai maar blijven je van de eerste tot de laatste zin in hun greep houden en dat maakt deze reeks en alle boeken die hier toe horen, nu net zo bijzonder.

 

Recensie: Wie niet weg is - M.J. Arlidge

Helen Grace 6 - Wie niet weg is

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Nog nooit werd het zo persoonlijk voor Helen Grace als in Wie niet weg is...

    Helen Grace was een van de beste rechercheurs van Southampton, maar nu zit ze zelf in de gevangenis, te midden van de moordenaars die ze daar zelf heeft doen belanden. Ze weet dat ze maar op één manier vrij kan komen: overleven totdat haar rechtzaak voorkomt en op de een of andere manier haar onschuld bewijzen.

    Maar dan wordt er een verminkt lichaam in de cel naast die van haar gevonden en vreest Helen voor haar eigen leven. Er loopt namelijk een moordenaar rond in de gevangenis en ze moet hem vinden, voordat ze het volgende slachtoffer wordt…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • 12 x de beste crime boeken series

  • Interview met M.J. Arlidge!

  • Recensie: Piep zei de muis

  • Recensie: Pluk een roos

  • Chicklit top 6: maart 2018

Zoek in artikelen