• onze waardering

Recensie: Zeven stenen RECENSIE

Recensie: Zeven Stenen - Diana Gabaldon

Diana Gabaldon, bekend van de Reiziger-serie, komt in Zeven stenen met een zevental korte verhalen die de wereld van de Reiziger nog groter maken. De schrijfster heeft met de Reizigersreeks een schare van miljoenen fans verzameld. Zeven stenen is een op zichzelf staand boek, dat los van de Reizigersreeks gelezen kan worden. Op de boeken van Diana Gabaldon is de serie Outlander, te zien bij Netflix, gebaseerd. 

Zeven Stenen is een zeer lijvig boekwerk, waarin Gabaldon start met een uitgebreide inleiding waarin de chronologie van haar boeken besproken wordt. Geen overbodige luxe, want Zeven Stenen is niet het negende deel in de Reiziger-reeks, maar de verzameling van een aantal novellen die deel uitmaken van de wereld van de Reiziger. Voor degenen die nooit eerder iets van Gabaldon gelezen hebben, is de inleiding erg verhelderend. De Grote boeken, zoals de schrijfster ze noemt, gaan over het leven van Claire en Jamie Fraser en de tijd waarin zij leefden.

De kortere romans concentreren zich op het leven van Lord John Grey, die ook in een aantal verhalen in Zeven stenen terugkomt. Daarnaast zijn er de kortere, minder Onbeschrijfelijke Boeken, zoals Diana Gabaldon ze noemt en tot slot 'de Hobbels'. De laatste twee categorieën zijn losse stukken en boeken die wel binnen de reeks passen, maar met name bijfiguren en voorlopers op de grote verhaallijn betreffen. De korte verhalen in Zeven Stenen zijn prima als op zichzelf staande verhalen te lezen, hoewel de beschreven achtergrondinformatie wel prettig is. 

Dan over het boek zelf. Elke novelle start Gabaldon met een inleiding vooraf en aantekeningen van de schrijfster na het hoofdstuk waarin ze vertelt hoe het betreffende verhaal is ontstaan en welke bijzonderheden er verder meespeelden. Daarmee biedt ze een extra kijkje in de keuken, dat erg vermakelijk is, met name door haar eigen commentaar en humoristische visie. Zelf had ik nog niet eerder van deze schrijfster gehoord, waardoor haar boek als een aangename verrassing kwam. De verhalen zijn stuk voor stuk vlot geschreven met de nodige humor en zuigen je met gemak een ander tijdperk in waar je een aantal uur in doorbrengt. Het boek is geen literair meesterwerk, maar dat hoeft ook niet. Elk verhaal heeft zijn eigen charme, waarbij het steeds jammer was afscheid te moeten nemen van de personages in het verhaal; altijd een goed teken. Voor fans van historische fictie is met recht, zoals de achterflap al vermeld smullen geblazen.  

Na Zeven Stenen ben ik inmiddels begonnen in het eerste deel van de Reizigersreeks en de serie op Netflix. Aanraders voor wie net als ik, met Zeven Stenen deze schrijfster ontdekte. Voor degenen die al fan zijn, veel leesplezier gewenst!

 

Recensie: Zeven Stenen - Diana Gabaldon

Zeven stenen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Fans van de Reiziger-serie zullen smullen van deze nog nooit eerder vertaalde korte verhalen van Diana Gabaldon. Zeven stenen bevat zeven novelles die de geliefde Outlander-wereld nog groter maken.

  In De gewoontes van het leger moet een vriend van Lord John terechtstaan in Canada en reist de legerofficier af naar de nieuwe wereld. Zeven stenen vertelt ons over de dochter van Laoghaire en een rouwende, jonge weduwnaar en in Een zombieplaag moet er een slavenopstand worden onderdrukt, of is er iets anders aan de hand? Het ontroerende liefdesverhaal van Roger MacKenzies ouders wordt uit de doeken gedaan in Als een blad op de wind en het leven van Lord Johns broer Hal, die in aanraking komt met de vrijgevochten Minnie – een jonge handelaar in antieke teksten – komt aan bod in Een vluchtig groen. Als laatste is er een Lord John-verhaal, waarin hij op Cuba aankomt en daar Havana in roerige tijden meemaakt: Belegering.
   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Outlander seizoen 4 is binnenkort in Nederland te zien

 • Erotische boeken die je gelezen moet hebben

 • De teaser trailer van Outlander seizoen drie is er!

 • Recensie: Terugkeer naar Inverness

 • Recensie: De verre kust

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen