• onze waardering

Recensie: Sneeuwman RECENSIE

Recensie: Sneeuwman - Jo Nesbø

Pas geleden is het boek De Sneeuwman van de populaire schrijver Jo Nesbø verfilmd als The Snowman met in de hoofdrol Michael Fassbender. Dit zorgt ervoor dat de verwachtingen voor het boek hooggespannen zijn. Kan dit boek aan de verwachtingen voldoen?

De aan alcoholverslaafde detective Harry Hole krijgt een moeilijke zaak voor zijn kiezen. Een vrouw wordt vermist en op de plaats delict is een sneeuwpop achtergelaten. Al snel blijkt dat deze vermissing sterk lijkt op eerdere zaken waarbij vrouwen vermist raakten. Dan verdwijnt er een tweede vrouw en Harry beseft dat hij hier te maken heeft met een seriemoordenaar. Zal hij hem op tijd weten te stoppen voordat hij meer slachtoffers maakt?

Ondanks dat het boek De Sneeuwman al het zevende boek is dat draait om het personage Harry Hole, kan je dit boek perfect los lezen. Nergens heb je het gevoel dat je informatie mist over de hoofdpersonen. Harry Hole wordt in dit boek goed geïntroduceerd. Zo leren we al snel dat hij kampt met een (voormalige) alcoholverslaving en dat hij nog steeds erg close is met de zoon van zijn ex-vrouw. 

Jo Nesbø weet de lezer meteen vanaf de eerste pagina te pakken. Het boek leest over het algemeen lekker weg. Soms heeft de schrijver de neiging om een beetje langdradig te schrijven, wat de vaart uit sommige gedeelten van het verhaal haalt. Maar dit is dan ook een van de weinige minpunten in het verhaal. De Sneeuwman zit steengoed in elkaar, met een zinderende climax die je op het puntje van je stoel houdt. Daarnaast zit er gedurende het hele boek een duistere, dreigende ondertoon in het verhaal. Dat is met name goed te merken in bepaalde woorden die de schrijver gebruikt. Zo lezen we het volgende in het proloog: "Ze zette de radio zachter terwijl ze de hoofdweg nam langs de rivier, die samen als twee zwarte rouwlinten door het landschap liepen." Dit is een opvallend gebruik van het woord rouwlinten en zorgt ervoor dat de sfeer meteen gezet is in het verhaal. Voeg daar de setting van het verhaal aan toe en je hebt geweldige elementen voor een razend spannende thriller.

Er is nog wel een klein minpuntje te benoemen over het boek. Dit is namelijk dat Harry Hole soms iets té slim overkomt. Hij heeft sommige dingen net iets te snel door, of hij ontdekt iets nét te makkelijk waardoor het soms ietwat ongeloofwaardig overkomt. En uiteraard is Harry Hole altijd degene die alles als eerst door heeft en niet de andere agenten in het team. Tuurlijk Harry is een bijzonder goede detective, maar dit is iets wat je als thriller lezer vaker terugziet in boeken en van deze schrijver verwacht je daarin toch iets meer originaliteit. Maar dit is dan ook wel echt spijkers op laag water zoeken, want verder zit het verhaal steengoed in elkaar. 

Jo Nesbø bewijst met De Sneeuwman dat hij niet voor niets een van de bestverkopende auteurs in Noorwegen is. De Sneeuwman is een ontzettend spannende thriller met een heerlijk duistere tint die je gedurende het hele boek voelt. Het verhaal zit goed in elkaar, maar er zijn toch een paar kleine minpuntjes te benoemen. Maar een ding is zeker: de film doet het boek bij lange na geen recht.

 

Recensie: Sneeuwman - Jo Nesbø

De sneeuwman

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing door het raam naar de sneeuwpop staat te kijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen.

    Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door ˜De sneeuwman", een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarbij getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel.

    Die nacht vlucht Sylvia Ottersen weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Wensmoeder

  • Het geheim van de zeemeermin - Annet Jacobs

  • Recensie: Fataal

Zoek in artikelen