• onze waardering

Recensie: Schaduwheer RECENSIE

Recensie: Schaduwheer - Cassandra Clare 

Emma heeft het gevoel dat ze weer gerust kan leven na de dood van heksenmeester Malcom Fade. Toch zit ze nog steeds met de vraag wat ze aan moet met de verliefdheid naar Julian toe. Aangezien hij haar parabatai is, is het ten strengste verboden dat zij verliefd op elkaar zijn. Niet alleen wordt hierdoor de Wet overtreden, ook dreigen zijzelf waanzinnig te worden... Alsof dat het enige is, wil de Onseelie-koning niet meer toegeven aan de Koude Vrede. Er dreigt een oorlog te komen tussen elfen en schaduwjagers. Wat Emma en de Blacktorns zal helpen, is het vinden van het Zwarte Boek. Samen zetten ze alles op alles om dat boek te vinden, want het is hun enige kans om de Onseelie-koning te verslaan.

Schaduwheer is het tweede deel van De Duistere Machten­-serie van Cassandra Clare, het vervolg op Vrouwe Middernacht. Wanneer je als lezer het boek zal zien, is de kans groot dat je schrikt door de dikte van het boek. Het is een flinke pil van precies 700 bladzijden, dus nog dikker dan het voorgaande deel van deze serie. Desondanks het een dik boek is, vinden de gebeurtenissen in het boek zich vlot plaats. Dit boek kan je de tijd doen laten vergeten, en voor je het weet ben je honderd pagina's verder. Laat je dus zeker niet afschrikken door de dikte van de boeken in deze serie. Zeker als je een groot fan ben van de Schaduwjagers-wereld is deze serie een must om te lezen. De serie is anders dan de vorige series, in de zin dat het meer in het 'nu' is geschreven. Zo worden er gebruik gemaakt van mobieltjes en hedendaagse technologie.

Qua setting lijkt Schaduwheer op het vorige deel van deze serie. Wat vooral fijner is aan dit deel van de serie, is dat er vanuit meerdere perspectieven wordt geschreven. Zo wordt er niet voornamelijk gefocust op Emma en Julian, ook krijgen Ty, Kit, Livvy, Dru en Mark een eigen stem in dit verhaal. Hierdoor leert de lezer deze personages nog beter kennen. Het was vooral fijn om te lezen dat Ty, Kit en Livvy hun eigen front aan het vormen waren. Kit is nog tamelijk nieuw in de Schaduwjagers-wereld. Hij heeft er wel veel over gehoord, maar hij is er nog nooit in betrokken geraakt. Ty en Livvy leren hem hoe het is om een schaduwjager te zijn, iets wat Kit in eerste instantie totaal niet ziet zitten. Wanneer deze drie op een gegeven moment hun eigen missies krijgen, vormen zij een hecht team. In Schaduwheer lees je dus niet alleen over de avonturen die Emma en Julian meemaken, ook volg je de andere personages meer in detail.

Daarnaast is Schaduwheer anders dan Vrouwe Middernacht, in de zin dat de lezer aan het begin van het boek niet echt een idee heeft waar het boek toe leidt. In Vrouwe Middernacht hadden Emma en de Blacktorns een duidelijk missie: erachter komen wat er precies met de ouders van Emma is gebeurd en waarom dit is gebeurd. Schaduwheer heeft niet zo'n dergelijke missie. Er spelen meerdere belangrijke dingen een rol in het verhaal. Alhoewel het in het begin onduidelijk was waar het boek precies naartoe leidde, was het naarmate de bladzijden verstreken zeer interessant om over meerdere verhaallijnen in een boek te lezen. Dit komt vooral om dat de lezer niet het gevoel krijgt dat er zo veel verhaallijnen zijn verwerkt in dit boek.

 Dit boek wordt erg interessant gemaakt door de vrijwel onmogelijk oplosbare kwesties die zich plaatsvinden. Denk niet alleen aan de hartstochtelijke liefde tussen Julian en Emma, maar ook aan het vinden van het Zwarte Boek. Als lezer heb je geen idee hoe ze het ooit voor elkaar gaan krijgen om deze kwesties op te lossen. Doordat je dit als lezer niet hebt, komen de oplossingen hierop als een verassing aan. Dit maakt het dat het boek totaal niet voorspelbaar is, en je als lezer maar door blijft lezen in de hoop dat ze erachter komen hoe het opgelost kan worden. Cassandra Clare laat de lezer hierdoor keer op keer versteld staan.

Schaduwheer is een fantastisch tweede deel van deze serie. Het boek eindigt met een cliffhanger, waardoor je niet zal kunnen wachten op het derde deel!

 

Recensie: Schaduwheer - Cassandra Clare 

De duistere machten 2 - Schaduwheer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  Emma Carstairs heeft eindelijk de dood van haar ouders gewroken. Ze dacht dat ze hierdoor rust zou krijgen, maar dat is niet het geval. Ze verlangt naar haar parabatai Julian, maar een relatie met hem brengt hen allebei in gevaar. Dus besluit ze zijn broer Mark te daten. Maar die heeft ook zo zijn eigen problemen...

  De Onseelie-koning is de Koude Vrede ondertussen zat en wil niet langer aan de eisen van de schaduwjagers toegeven. Gevangen tussen wetten van twee werelden moeten Emma, Julian en Mark een manier vinden om alles te verdedigen waar ze voor staan, voor het te laat is...

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: december 2022

 • Indiana Jones 5 trailer onthuld!

 • Guardians of the Galaxy Vol. 3 trailer is uit!

 • Young adult top 6: december 2022

 • Recensie: Disenchanted

Gerelateerde artikelen

 • Shadowhunters krijgt geen nieuw seizoen

 • Shadowhunters feiten die je nog niet wist

 • Tattoo's geïnspireerd door boeken

 • The Mortal Instruments-auteur Cassandra Clare is bezig met een nieuwe fantasy-serie!

 • 5 onthullingen over de laatste afleveringen van Shadowhunters

Zoek in artikelen