• onze waardering

Recensie: De verloren familie RECENSIE

Recensie: De verloren familie - Jenna Blum

De verwachtingen waren hooggespannen bij de release van de derde roman van Jenna Blum. Haar succesvolle debuut Het familieportret werd in 2010 fel gesmaakt door het Nederlandse publiek, vandaar misschien dat haar nieuwste roman De verloren familie eerst in het Nederlands verscheen. Op de achterflap wordt sterk gesuggereerd dat het een oorlogsroman is, maar het boek is vooral te catalogeren onder het label familiegeschiedenis. Jenna Blum schetst het beeld van het naoorlogse Amerika waarin een gezin de American Dream tracht waar te maken. Onderhuids blijven wel de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog constant nazinderen. De verloren familie is een perfect gekozen titel met een dubbele betekenis. Hij verwijst naar de familie die protagonist Peter verloren is in Auschwitz waar hij zijn eerste vrouw en tweelingdochtertjes verloor, maar evenzeer en misschien nog meer naar zijn ‘nieuwe’ familie die ten onder gaat in het twintigste-eeuwse Amerika.

De verloren familie is opgevat in drie delen. Telkens focust Jenna Blum op een ander een ander decennium en telkens schrijft ze vanuit een ander perspectief. In het eerste deel ‘Peter 1965’ maken we kennis met Auschwitzoverlevende Peter Rashkin. Hij is kunnen vluchten naar Amerika en met behulp van een rijke oom heeft hij zijn droom kunnen waarmaken. Hij runt een toprestaurant in New York. Langzaamaan wordt ook zijn verleden ontrafeld: we komen beetje bij beetje te weten hoe hij zijn vrouw en twee kinderen verloor in de concentratiekampen en hoezeer hij gebukt gaat onder de grote schuldvraag. Daardoor heeft hij moeite om sociale contacten aan te knopen. Hij stort zich op zijn werk en leeft in gedachten in het verleden tot topmodel June op de proppen komt, waarmee hij een relatie tracht aan te knopen. In deel twee ‘June 1975’ maken we uitgebreid kennis met June. Het voormalig topmodel is ondertussen een typische Amerikaanse huisvrouw geworden, een rol waarin ze zich niet thuis voelt.  Peter en zij zijn ondertussen getrouwd en hebben een dochter, Elsbeth. Na financiële problemen verhuisden ze naar het platteland, waar ze een nieuw restaurant openden. Peter is nog altijd een workaholic en June verveelt zich dood. Dan leert ze tennisleraar Gregg kennen en stort ze zich in een passioneel avontuur. June moet keuzes maken, maar deze zijn hartverscheurend en zullen leiden tot een nieuw drama. In het laatste deel zien we alles vanuit de ogen van dochter Elsbeth. In ‘Elsbeth 1985’ is de ietwat mollige dochter van Peter en June ondertussen zestien jaar. Ze is het prottype van de rebelse puber. Op een feestje leert ze naaktfotograaf Julian kennen en ze wordt halsoverkop verliefd. Zij wordt zijn nieuwe muze, doet er alles aan om af te vallen, maar haar liefde wordt niet echt beantwoord. Ze krijgt een zware eetstoornis en alles leidt tot een nieuw drama in het gezin.

Jenna Blum slaagt erin om de lezer telkens mee te nemen in het hoofd van haar drie hoofdpersonages. De taal, het denkpatroon en de acties zijn goed afgestemd op de verschillende leeftijden van de hoofdrolspelers en de verschillende decennia van de twintigste eeuw. Ze slaagt er bovendien in om het vlindereffect van wat Peter overkomen is tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds latent aanwezig te laten zijn en een rol te laten spelen in het grote geheel. Haar beschrijvingen zijn raak en to the point en ze wisselt lange zinnen af met korte typeringen. De verloren familie zit zeer mooi in elkaar en nodigt uit om verder te lezen en meer te weten. In de epiloog laat Peter zich beter kennen aan zijn dochter en lijkt de cirkel rond, hoewel het ook de start kan zijn van een vervolgverhaal.

 

Recensie: De verloren familie - Jenna Blum

De verloren familie

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De langverwachte nieuwe roman van de auteur van Het familieportret

    Een ontroerend, indrukwekkend verhaal over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor een overlever

    De Duits-Joodse Peter Rashkin heeft de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar verloor er zijn hele familie. Na de oorlog ontvlucht hij Europa en probeert hij in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw June een dochter, maar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven sluimeren de herinneringen aan alles wat hij moest achterlaten.

    Terwijl Peter en zijn gezin te maken krijgen met de snelle veranderingen en spanningen van de naoorlogse jaren in Amerika, dringt het verleden, dat Peter liever zou vergeten, zich steeds meer op. Als hij zijn dierbaren niet nog eens wil verliezen, kan hij de zwaarstwegende herinnering van allemaal niet langer wegstoppen: die aan zijn verloren familie…

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • In tweestrijd - Jenna Blum

Zoek in artikelen