• onze waardering

Recensie: Superdiners RECENSIE

Recensie: Superdiners - David Bez

Superdiners, van David Bez, is een boek vol gezonde en snelle recepten. David Bez is geen kok, maar een Italiaan die het belangrijk vindt om te genieten van eten. Na zijn eerdere twee kookboeken – Supersaladesen Superstarters – vond hij het tijd voor een boek vol gezonde en voedzame diners. Hij wilde een eenvoudige, maar verzadigende manier vinden om meer groenten te eten. In 2016 opende David Bez zijn eerste veganistisch café in Londen, waar zijn favoriete gerechten worden geserveerd. Hij hoopt met zijn manier van koken anderen te stimuleren en te inspireren om minder vlees en meer groenten te eten.

In Superdiners staan ruim 130 gerechten, waarbij rekening is gehouden met de vegetariërs en veganisten onder ons. Het boek begint met een inleiding over zijn avontuur om gezonder en lekkerder te eten en zijn weg naar zijn eigen café. Vervolgens krijgt de lezer een uitgebreid verhaal over de anatomie van een kom soep en een gezonde maaltijd, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de basis van een gerecht, groenten, eiwitten, garnering, verse kruiden en tot slot bouillon, roomsoep of saus/dressing. Tussendoor staan eenvoudige recepten voor laatstgenoemde onderwerpen en wordt er uitleg gegeven over roosteren, fermenteren en het gebruik van de spiraalsnijder. Het boek is vervolgens verdeeld in twee hoofdstukken: het eerste hoofdstuk bestaat uit soepen die David Bez heeft ontwikkeld en het tweede hoofdstuk staan warme hoofdmaaltijden.

Superdiners heeft een eenvoudig uitstraling en de gerechten worden op iedere pagina hetzelfde gepresenteerd. Het doet denken aan de grote keuzeborden die je vaak in het buitenland ziet, waar je aan de hand van plaatjes kunt zien wat het restaurant te bieden heeft. De gerechten hebben geen namen, maar worden omschreven aan de hand van de ingrediënten. Wat daarnaast opvalt is dat er geen uitleg bij de recepten staat. Wat je wel ziet: de ingrediënten, hoeveel je daarvan nodig hebt en wat je daarmee moet doen; denk aan roosteren, koken, of bijvoorbeeld stomen. Hoewel alle gerechten in feite op hetzelfde neerkomen, namelijk het door elkaar mengen van de ingrediënten, kan ik me voorstellen dat het in sommige gevallen toch prettig is om een uitleg te lezen. Daarnaast staat er bijvoorbeeld dat je qua ingrediënten een handvol broccoli, of een handvol bloemkoolroosjes nodig hebt. Ook dit is een beetje een vage omschrijving.

Een pluspunt is wel dat bij ieder gerecht een alternatief omschreven staat. Hierbij zijn bijvoorbeeld vleesgerechten om te toveren naar een veganistisch recept of andersom. Op deze manier is er voor iedereen een passend gerecht te vinden.

Dit eerste gerecht is vegetarisch en heeft een alternatief met vlees door pancetta toe te voegen. Wat dit gerecht apart maakt is de bijzondere keus voor saus. In plaats van de bekende pastasauzen, maak je hier een sausje van olijfolie en tahin (sesampasta). De tahin geeft de pasta een bijzondere en overheersende smaak.  Het is even wennen, maar het is best lekker. De blauwe kaas zorgt voor een frisse toevoeging aan het geheel en ook de geroosterde knolselderij is een goede toevoeging.

Dit recept heeft als alternatief een veganistische optie door de kip te vervangen door zwarte linzen en het gebruik van een veganistische pesto. De combinatie van deze ingrediënten samen met pesto, maken dit een heerlijk gerecht. De smaken mengen goed samen en de verse basilicum en pijnboompitjes zijn een zeer smakelijk toevoeging. De hoeveelheid kip die omschreven staat is voor vleesliefhebbers misschien wat weinig en had in dit geval net zo goed weggelaten kunnen worden. Het is een simpel, maar smaakvol gerecht en zeker voor herhaling vatbaar!

Superdiners van David Bez is een goed boek voor iedereen die meer groenten wil eten en graag andere combinaties van ingrediënten wil leren maken. Er staan originele recepten in en je hebt absoluut het gevoel dat je erg gezond aan het eten bent. Het is geen mooi kookboek waar je puur voor de plaatjes doorheen bladert en als je graag een werkwijze hebt dan is dit boek ook niet heel handig, ondanks dat de recepten zelf over het algemeen vrij eenvoudig zijn.

 

Recensie: Superdiners - David Bez

Superdiners

 • Auteur:

  David Bez
 • Verschenen:

  14 september 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789461431752
  Uitgever Good Cook
  192 pagina's
 • Uitgever:

  Good Cook
 • Genre:

  Kookboeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elke dag een lekkere en gezonde maaltijd in een handomdraai!
  In Superdiners staan meer dan 130 smaakvolle recepten voor snelle en gezonde, maar bovenal lekkere, maaltijden. Na Supersalades en Superstarters is de formule voor een superdiner volgens 'de David Bez-methode' bekend: je kiest de basis en vult dit aan met groenten, kruiden of kiemen en een proteïnerijke topping.
  Alle maaltijden zijn in een handomdraai te maken en kennen een alternatief. Bouw een maaltijd met vlees of vis om in een volwaardige vegetarische of veganistische variant. Met Superdiners kun je eindeloos variëren en moeiteloos een geweldige maaltijd bereiden.
  De gerechten zijn ingedeeld op soepen en voedzame maaltijden, aangevuld met basisrecepten voor dressings, sauzen, bouillon, pesto's en fermentatierecepten. Met Superdiners was het nog nooit zo makkelijk om elke dag een lekkere, gezonde en snelle maaltijd op tafel te toveren.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Superstarters

Zoek in artikelen