• onze waardering

Recensie: S.T.A.G.S. RECENSIE

Recensie: S.T.A.G.S. - M.A. Bennett

Greer MacDonald is nieuw op S.T.A.G.S., Saint Aidan the Great School. In het eerste blok lukt het haar niet om vrienden te maken, totdat ze een mysterieuze uitnodiging krijgt. Deze blijkt afkomstig te zijn van de populairste groep leerlingen van de school, ook wel de Middeleeuwers genoemd. Niet alleen Greer wordt uitgenodigd, ook twee andere buitenbeentjes van hun leerjaar, Nel en Shafeen. Ze worden uitgenodigd om een weekend, samen met de Middeleeuwers, te gaan jagen, schieten en vissen. Maar dan krijgen Nel en Shafeen een 'ongeluk' tijdens de uitstapjes. Het lijken geen ongelukken te zijn, en samen met Nel en Shafeen is Greer vastbesloten om erachter te komen wat er echt aan de hand is.

S.T.A.G.S. is het eerste boek van M.A. Bennett dat in het Nederlands is uitgegeven. Aan de cover te zien, belooft dit een spannend boek te worden. Niet alleen de illustratie van het gewei met een traan die op een bloeddruppel lijkt, ook de tekst 'Negen studenten. Drie bloedsporten. Een dodelijk weekend.' roept hoge verwachtingen op. Deze verwachtingen worden deels voldaan. Aan de ene kant is S.T.A.G.S. zeker een spannend verhaal. Als lezer treedt je, samen met Greer, de wereld van deze school binnen. Er kan zeker gezegd worden dat deze school nogal apart is, alhoewel het heel veel geld kost om hier te mogen studeren. Zo worden de leraren en leraressen Broeders genoemd, en is technologie is not done. Als lezer weet je dus eigenlijk niet wat je van deze nieuwe wereld kan verwachten, omdat deze niet te vergelijken is met de onze. Hierdoor wil je als lezer door blijven lezen, omdat je zo benieuwd bent hoe het verhaal zich gaat vorderen. 

Het verhaal is dus zeker wel spannend. Aan de andere kant mist de lezer wel een knallend einde, een echte plottwist of iets dergelijks. Samen met het hoofdpersonage wordt er naar het einde toegeleefd, maar het is niet zo dat er dan iets spectaculairs gebeurd. Er wordt namelijk een onthulling gedaan die de lezer al had zien aankomen. Gedurende het boek ben je dus zeker benieuwd wat er gaat gebeuren, wat het verhaal spannend maakt. Echter, wanneer de clou van het verhaal aan bod komt, kan je wel teleurgesteld worden. Dit wil absoluut niet zeggen dat dit geen goed verhaal is! Integendeel, het is een prima verhaal om te lezen. Maar als je een overweldigend einde verwacht met een onverwachte plottwist, zal je worden teleurgesteld.

Na een aantal hoofdstukken zal de lezer merken dat er iets anders is aan de schijfstijl van M.A. Bennett, in vergelijking met veel andere boeken. Dan valt het kwartje: dit gehele boek is in de verledentijdsvorm geschreven! Wel vanuit de eerste persoon (de ik-vorm), maar dan in de verleden tijd. Hierdoor voel je je als lezer net een vriendin van Greer, aan wie zij het verhaal over haar eerste jaar op S.T.A.G.S. vertelt. Het is aan de ene kant wel tof om vanuit dit perspectief te lezen, maar aan de andere kant verklapt dit wel het feit dat in ieder geval Greer niet om het leven komt. In de meeste spannende Young Adult boeken komt het hoofdpersonage ook niet te overlijden, maar doordat je deze bevestiging al hebt ga je als lezer toch minder enthousiast de spannende scènes rondom Greer binnen. Want ja, ze al het toch wel overleven.

S.T.A.G.S. is een prima boek om tussendoor te lezen. Het boek is spannend, maar het eind is toch wel wat teleurstellend. Al met al een best boek om tussendoor te lezen.

 

Recensie: S.T.A.G.S. - M.A. Bennett

S.T.A.G.S.

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Greer MacDonald studeert aan St. Aidan the Great School (S.T.A.G.S.), een privéschool waar tradities hoog in het vaandel staan. Greer is een buitenbeentje, totdat ze samen met twee andere scholieren wordt uitgenodigd voor een weekend weg met de Medievals: de elite-club van de school. Het weekend belooft er een te worden waarin bloedsport centraal staat. Wat Greer niet weet is dat er uitnodigingen zijn die je beter niet kunt accepteren.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Het eiland van duizend bronnen

 • Recensie: De schaduwschrijver

 • Recensie: Dog Man en de gekloonde kat

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen