• onze waardering

Recensie: Hitchhikers Guide to the Galaxy Omnibus RECENSIE

Recensie: Hitchhiker's Guide to the Galaxy Omnibus - Douglas Adams

Douglas Adams, de schrijver van de Hitchhiker's Guide to the galaxy serie is 65 jaar geworden en ter ere van zijn verjaardag is er een omnibus uitgebracht met daarin de eerste drie delen van de Hitchhiker's Guide to the galaxy-serie.

Het verhaal gaat over Hugo Veld, een mens die woont op de planeet aarde. Maar dan wordt op een dag de aarde opgeblazen om plaats te maken voor een intergalactische rondweg. Hugo Veld is de enige op aarde die dit heeft weten te overleven, dankzij zijn vriendschap met Amro Bank, een buitenaardse lifter van de planeet Betelgeuze. Dit is pas het begin van het grootste avontuur dat Hugo Veld heeft meegemaakt in zijn leven.

Wat een fantastisch boek is dit! Elke liefhebber van sciencefiction zou dit boek moeten lezen. Douglas Adams heeft in deze eerste drie boeken een geweldig verhaal geschreven. Het verhaal is groots en bevat tijdreizen, verschillende soorten aliens, ruimteschepen etc. Alles wat je mag verwachten van een sciencefiction verhaal! 

Hitchhiker's Guide to the Galaxy is ontzettend humoristisch geschreven. Je betrapt jezelf erop dat je meermalen hardop moet lachen om de schrijfstijl van Douglas Adams. Een van de vele, maar dan ook echt vele hilarische stukken uit de omnibus is de volgende: " 'Hoepel op, wil je? Ik lig hier in bad om een beetje te ontspannen.' De ogen van nummer twee vernauwden zich tot wat men in de schreeuw- en moordbranche kent als "kille spleten", waarbij de achterliggende gedachte vermoedelijk is dat je je tegenstander de indruk geeft dat je je bril kwijt bent of moeite hebt om wakker te blijven. Waarom dit de tegenstander angst inboezemt, is vooralsnog een onopgelost raadsel."

Daarnaast heeft het boek vlijmscherpe interne en externe dialogen die je op het puntje van je stoel houden. Het verhaal wordt ondanks de vele interne dialogen en observaties nooit langdradig, dit komt doordat er veel van perspectief wordt gewisseld. Zo lezen we mee met de verschillende hoofdpersonen uit het boek, maar we krijgen ook stukken te lezen uit het Intergalactische Liftershandboek. Zo komen we te weten dat een handdoek een van de meest waardevolle objecten is voor een lifter. Doordat je meeleest met het handboek heb je bijna het idee dat deze echt bestaat (en ben je bijna geneigd om voortaan overal een handdoek mee naartoe te nemen). 

Op sommige punten is het boek bijna absurdistisch te noemen, maar dit is dan ook de kracht van het verhaal. De soms bizarre verhaallijnen gecombineerd met de geweldige humor zorgt ervoor dat je het boek haast niet weg kan leggen. Ondanks dat het eerste boek van deze omnibus al in 1979 is uitgebracht, is het verhaal nergens verouderd, sterker nog Douglas Adams heeft heel gevatte opmerkingen en observaties over de mensheid gemaakt die nu nog steeds van toepassing zijn. Zo zegt hij het volgende: Deze planeet zit – of liever gezegd zat – met een probleem: de meeste bewoners ervan waren vrijwel continu ongelukkig. Eer werden oplossingen voor dit probleem geopperd, maar de meeste daarvan hadden vooral betrekking op het heen en weer schuiven van gekleurde briefjes met getallen erop, wat een beetje eigenaardig is, want het waren over het algemeen niet die gekleurde briefjes die zich ongelukkig voelden. Ook de volgende quote is erg herkenbaar: "Een van de dingen die Amro Bank altijd het moeilijkst had kunnen begrijpen aan de menselijke soort, was hun  gewoonte om de meest voor de hand liggende dingen te zeggen en te herhalen, zoals 'Het is een mooie dag' of 'U bent erg groot' of 'O jee, u bent geloof ik in een 10 meter diepe put gevallen. Gaat het wel?'" Dit zorgt ervoor dat het boek nu nog steeds heel actueel is en erg fijn wegleest. 

Ik kan niet anders dan zeggen dat ik een groot fan ben van dit boek! Alle drie de boeken in deze omnibus zijn even goed geschreven en zitten boordevol humor. Je leest het dan ook in één ruk uit. Hitchhiker's Guide to the Galaxy van Douglas Adams is dan ook echt een must have voor science fiction liefhebbers!

Recensie: Hitchhiker's Guide to the Galaxy Omnibus - Douglas Adams

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy omnibus 1

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als de aarde wordt opgeblazen omwille van de aanleg van een intergalactische snelweg, ontspringt alleen Hugo Veld de dans, omdat de buitenaardse lifter Amro Bank toevallig zijn vriend is. Dit is het begin van een bizarre reis door de ruimte. Hugo's reisverslag wordt afgewisseld met -fragmenten uit het liftershandboek.

    Deze omnibus bevat de eerste drie Hitchhiker-verhalen die Douglas Adams schreef: Het transgalactische liftershandboek, Het restaurant aan het einde van het heelal en Het leven, het heelal en de rest.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen