• onze waardering

Recensie: Jullie zijn zelf gek - Sylvia Witteman RECENSIE

Recensie: Jullie zijn zelf gek - Sylvia Witteman

In de bundel Jullie zijn zelf gek worden belangrijke vragen besproken en scherpe observaties gemaakt in de typerende humoristische stijl van Witteman. Zo bezoekt Witteman een kattenbordeel in Boedapest, raadpleegt ze Google over de vete tussen Catherine Keyl & Viola Holt en beschrijft ze de familievakantie in een aftands foeilelijk Zuid-Limburgs bungalowpark.

Sylvia Witteman schrijft voor de Volkskrant en Libelle en schreef daarnaast jarenlang recepten voor 'De Volkskeuken'. De bonte verzameling columns in deze bundel zijn per stuk gemiddeld anderhalve pagina lang, en behandelen zeer gevarieerde onderwerpen. In totaal zijn er 96 columns met korte titels als 'Je moeder', 'Tandpasta' en 'Grenspaal'.

In haar columns beschrijft Witteman alledaagse herkenbare situaties op een hilarische wijze. Ze geeft haar uitgesproken mening en maakt scherpe observaties. Ook haar eigen leven komt veelvuldig aan bod in de columns. Ze noemt haar drie kinderen, haar man en andere familie nooit bij hun echte naam, maar refereert bijvoorbeeld naar haar man als 'huisgenoot P'.

Een vaak terugkomend onderwerp is reizen en vakantie. Zo schrijft Witteman over haar vakantie naar Boedapest: 'Ook hebben ze in Boedapest een schitterende dierentuin uit een plausibel tijdperk, een dito begraafplaats, waar het in de schemering zwaar begint te spoken (ik was nét op tijd weg) en diverse gigantische, praalzuchtige badhuizen, waar oude mannen in het water staan te schaken op een drijvend schaakbord.'

De columns in de bundel Jullie zijn zelf gek zijn allemaal eerder verschenen in de Volkskrant.  Sommige columns zijn reacties op actualiteiten zoals de ophef op de Universiteit van Utrecht over het oude studentenlied 'Gaudeamus igitur' of de seksaffaire bij Transavia. Maar dat de onderwerpen niet altijd meer actueel zijn is nooit storend, omdat de columns ook de columns ook uitstekend te begrijpen en erg vermakelijk zijn zonder de context van de nieuwsberichten.

Jullie zijn zelf gek is opnieuw een geslaagde bundeling van columns van Sylvia Witteman. De hilarische verhalen zijn geschikt om tussendoor te lezen en zorgen voor veel hardop grinniken!

 

Recensie: Jullie zijn zelf gek - Sylvia Witteman

Jullie zijn zelf gek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het leven schotelt ons dagelijks ingewikkelde vraagstukken voor. Wat bezielt de beertjes in Kosovo die liefhebbend op elkaars oren sabbelen? Weet die vrouw op het strand niet dat haar kuis bedoelde boerkini júíst al haar vormen prijsgeeft? Hoe kan het dat Wittemans oude vader in steeds grotere huizen woont? En wat moet die mismoedige Bulgaar daar? Wie verlost de wiskundeleraar die een piepjonge seksbom in zijn klas krijgt, met een glimlach als een opgaande zon? Wie troost de moeder die na achttien jaar zelfdiscipline alsnog tegen haar kroost krijst: 'het is hier geen hotel'? Hoe moet je kijken als iemand je 'een goed mens' noemt? Moet je je schamen als je rammelt van de honger op een begrafenis? Bestaat er zoiets als luchtvaartporno? Mag je je vrolijk maken over een Hitlerkerstbal?

  Zelf had u zich dit alles misschien nog niet afgevraagd. Sylvia Witteman wel, gelukkig voor ons allemaal.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zusje van mij - Mikaela Bley

 • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

 • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

 • Schoon - Alia Trabucco Zerán

 • De zussen van Fjällbacka - Åsa Hellberg

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit top-5: april

 • Het boek van Soof

 • Linda de Mol gaat boeken uitgeven!

 • Recensie: Gekke wijven en andere types

 • Chicklit top-5: december

Zoek in artikelen