• onze waardering

Recensie: Het appartement RECENSIE

Recensie: Het appartement - S.L. Grey 

Nadat Steph en Mark zijn overvallen door een groep gewapende mannen vinden ze het moeilijk om hun normale leven weer op te pakken. Vooral Mark heeft aan de overval een traumatische ervaring overgehouden. Hij voelt zich onveilig en begint eerdere trauma's te herbeleven. Ook kampt hij met schuldgevoelens tegenover zijn gezin. Hij voelt zich te min voor Steph, omdat hij haar en hun dochtertje Hayden niet goed genoeg heeft beschermd.

In een poging om de negatieve vibes te verdrijven, boekt het stelletje via een huizenruilsite een vakantie naar Parijs. Maar wat een romantisch uitje leek te worden, loopt uit op een nachtmerrie. Hun appartementje dat er zo mooi uitzag op de foto's is in feite een krot, met ook nog eens een gestoorde medebewoonster. Er gebeuren rare, onverklaarbare, dingen, het ongeluk stapelt zich op, en er is geen uitweg.

Het plot van Het appartement belooft een spannend, mysterieus en meeslepend verhaal. Wie is er niet bang om een droomstekje te boeken, maar te belanden in een horrorhuis? Helaas laten de schrijvers – 'S.L. Grey' bestaat uit twee schrijvers – in de uitwerking te veel steken vallen om die belofte waar te maken. De belangrijkste ontbrekende steek is de diepgang. De liefde tussen Steph en Mark komt bijvoorbeeld totaal niet over. Ondanks dat ze samen een dochtertje hebben, lijken de twee niet verliefd. Op een gegeven moment mist Steph 'de Mark van vroeger', maar wie, of hoe, was hij? Dat weten we niet. 

Het meest teleurstellende is nog wel het einde. Het appartement eindigt met een onverwacht misdrijf, dat volledig uit de lucht komt vallen. Eindjes worden niet aan elkaar geknoopt. Niets leidt naar het delict toe en het delict leidt ook nergens naartoe. We moeten de context van het misdrijf er zelf maar bij bedenken. 

Het appartement van S.L. Grey vertrekt vanuit een sterk plot: een vindingrijke, moderne variant op de 'haunted house'-mythe. Maar qua uitwerking laat het boek helaas te wensen over. Het verhaal heeft te weinig diepgang, waardoor het van de hak op de tak gaat, en zichzelf op een aantal cruciale punten zelfs tegenspreekt. Zonde! Vijf hartjes voor het verhaal op zich. Min twee voor de weinig doordachte uitwerking en het vage einde.

 

Recensie: Het appartement - S.L. Grey 

Het appartement

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Mark en Steph hebben een relatief gelukkig gezin met hun jonge dochter in het zonnige Kaapstad, tot op een dag gewapende mannen met bivakmutsen hun huis binnenvallen. Getraumatiseerd maar fysiek ongedeerd zijn Mark en Steph niet in staat om terug te keren naar het normale en leven in constante angst. Wanneer een vriend een herstellende vakantie in het buitenland voorstelt via een populaire woninguitwisseling, klinkt dat als het perfecte plan. Ze vinden een artistiek koppel met een charmant appartement in Parijs dat graag naar Kaapstad zou willen komen. Mark en Steph kunnen de idyllische foto's en de belofte van een romantische uitje niet weerstaan. Maar zodra ze in Parijs aankomen, realiseren ze zich snel dat er niets is zoals geadverteerd. Wanneer hun perfecte vakantie een hevige bocht neemt, worden de scheuren in hun huwelijk steeds groter en komen donkere geheimen uit Marks verleden naar boven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • De uitpuilende boekenkast van Dorina

 • Recensie: In de val

Zoek in artikelen