• onze waardering

Recensie: Vijandig gebied RECENSIE

Recensie: Vijandig gebied - Chris Ryan

Het trucje van de Islamitische Staat is ontdekt: IS-strijders gebruiken volle vluchtelingenboten om zichzelf ongezien Europa binnen te smokkelen. Danny Black, werkzaam bij de Special Air Service, zal moeten infiltreren in het gevaarlijkste oorlogsgebied ter wereld. In Irak, het hart van de Islamitische Staat, zullen Black en zijn team een wrede IS-commandant arresteren. Dit is de enige man die alle details weet van de aanslag die binnenkort in Londen zal plaatsvinden...

Chris Ryan weet de kneepjes van het vak van Danny Black, want hij is zelf ook werkzaam geweest bij de Britse Special Air Service. Toen hij met dit werk stopte, is hij gaan schrijven. Vijandig gebied is het vierde deel in de serie over Danny Black. Gelukkig zijn de boeken onafhankelijk te lezen. Echter, als Vijandig gebied het eerste boek is dat je leest, mis je hier en daar achtergrondinformatie over het hoofdpersonage. Gelukkig is er prima over deze gebreken heen te lezen en blijft de plot op zichzelf staand.

Vijandig gebied snijdt een zeer actueel thema aan, namelijk het gevecht met de Islamitische Staat én de stroom vluchtelingen die te voet of met bootjes het veilige Europa probeert te bereiken. Het is fijn dat Chris Ryan dit onderwerp in zijn boek verwerkt, zodat er een nieuw perspectief gebruikt wordt om informatie te openbaren. De meeste informatie is immers verstrekt door de media. Hierbij moet natuurlijk in het achterhoofd worden gehouden dat Vijandig gebied fictief is opgesteld. Vanuit Danny Black wordt er een kijkje achter de schermen bij de IS en de vluchtelingencrisis gegeven, maar er zullen telkens vraagtekens geplaatst moeten worden bij de in het boek gegeven feiten.

Danny Black kan niet overweg met teamleider Tony. Chris Ryan heeft de personages divers neergezet. Iedereen heeft andere karaktertrekken en handelt op een andere manier in de verschillende situaties. Het is fijn dat Ryan geen doorsnee figuren in Vijandig gebied heeft gebruikt. Dit zorgt voor onverwachte gebeurtenissen. Een tipje van de sluier wordt al in de realistische proloog getoond. In de proloog heeft de Islamitische Staat een bergdorpje bezet, waarbij een massamoord heeft plaatsgevonden en het meisje Baba is ontvoerd. Baba's zusjes werden verkracht en aan de soldaten gegeven, maar Baba komt terecht bij een groot persoon in de wereld van IS. Ze zal alleen voor hem beschikbaar zijn. Echter is de persoonlijkheid van zijn vrouwelijke tegenhanger totaal anders dan er in eerste instantie verwacht werd, wat een van die onverwachte momenten veroorzaakt.

Samenvattend: Vijandig gebied is het vierde deel van de serie over Danny Black. Het boek is als stand alone te lezen, hoewel er hier en daar soms wat achtergrondinformatie mist. Het plot is actueel en de personages zijn erg divers.

 

Recensie: Vijandig gebied - Chris Ryan

Vijandig gebied

 • Auteur:

  Chris Ryan
 • Verschenen:

  15 november 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789022582237
  Uitgever Boekerij
  416 pagina's
 • Uitgever:

  Boekerij
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een boot vol wanhopige en doodsbange vluchtelingen gaat bijna ten onder op de woeste Middellandse Zee als ze genadeloos wordt aangevallen door de sas. Strijders van Islamitische Staat gebruiken deze boten om zichzelf Europa binnen te smokkelen. Alleen door deze strijders op te sporen voordat ze het Verenigd Koninkrijk binnen komen, kan worden voorkomen dat ze terreuraanslagen plegen op Britse bodem.

  Een van deze strijders bekent een grotesk plan waardoor Danny Black het gevaarlijkste oorlogsgebied ter wereld moet infiltreren: het hart van Islamitische Staat. Daar moeten Black en zijn team een wrede is commandant arresteren, de enige man die alle details van de aanslag weet…

   

   

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Dodenlijst

 • Recensie: Spervuur

 • Recensie: Geen genade

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen