• onze waardering

Recensie: Het Zeeuwse Mossel kookboek RECENSIE

Recensie: Het Zeeuwse Mossel kookboek - Bart van Olphen

Bart Van Olphen leerde al op jonge leeftijd mosselen eten. Vanaf dat moment is het één van zijn favoriete maaltijden uit de zee. Bart houdt niet enkel van mosselen. Hij schreef meerdere viskookboeken en daarnaast heeft hij een eigen Youtube-kanaal 'Bart's Fish Tales. Daar vind je nog meer vis- én mosselrecepten. Het Zeeuwse Mossel kookboek bevat 40 recepten met mosselen en laat de veelzijdigheid van mosselen zien. Vrijwel ieder recept uit het boek riep bij mij een gevoel op van 'dát wil ik maken'. En niet bij mij alleen. Meerdere vrienden die het boek zagen wilden niets liever dan de recepten overnemen.

Uiteraard komt dat ook door de schitterende foto's in het boek. Die zijn gemaakt door de Engelsman David Loftus die onder andere fotografeert voor de boeken van Jamie Oliver. Een herkenbare stijl. David Loftus is bovendien niet de enige connectie met Jamie Oliver. Het Youtube-kanaal van Bart van Olphen maakt onderdeel uit van Jamie Oliver's Foodtube met meer dan 3,5 miljoen abonnees. 

Het Zeeuwse Mossel kookboek houdt het gelukkig dichter bij huis. De recepten worden afgewisseld met verhalen van de mosselvissers van de familie Schot met een winkel op Neeltje Jans. We varen mee met onder andere de ZZ4 (ZZ staat voor Zierikzee) en ZZ7 en lezen hoe de mosselen op verantwoorde wijze worden geoogst. Vissers bij wie het vak met de paplepel is ingegoten. Wat de verhalen betreft las ik het boek in één ruk uit. De verhalen geven een extra dimensie aan de recepten.

Het Zeeuwse Mossel kookboek begint met een uitleg hoe je mosselen voorbereid voor verdere bereiding, rauw of gekookt. Naar deze uitleg wordt regelmatig verwezen bij de recepten. Handig want dat voorkomt dat veel recepten met dezelfde regels begint. De inhoudsopgave is, heel origineel, opgebouwd als een menukaart van een restaurant. Daarin vind je de salades, soepen, voor- en hoofdgerechten, sandwiches & snacks en het fingerfood. Die hoofdstukindeling vind je niet terug in het boek maar ik vond dat geen probleem. Bij ieder recept staat duidelijk aangegeven of het een voor- of hoofdgerecht betreft. Wat ik heel fijn vind is dat eigenlijk alle recepten voor iedereen heel maakbaar zijn. Bovendien kan je mosselen altijd eten. Van de lunch tot aan de borrelhap. Zelfs als je niet zonder meer van mosselen houdt.

Hoewel ik heel veel recepten uit Het Zeeuwse Mossel kookboek wilde maken begonnen we thuis eenvoudig. Bijna basic. Ik maakte voor de lunch de gebakken mosselen op toast. Zó eenvoudig, zó klassiek, maar ook zó lekker.

Het Zeeuwse mosselboek

Snel daarna maakte ik voor vrienden een gerecht wat ik in eerste instantie uitkoos vanwege de heerlijke foto. Het bleek niet enkel de foto te zijn die heerlijk is. De mosselchowder, een romige soep, bleek sowieso lekker, met of zonder foto. 

Binnenkort komen er weer vrienden eten. Zij zullen ook mosselen krijgen. Al zullen we rekening moeten houden met het seizoen. Niet de R in de maand is bepalend bij mosselen. Wel de R in het jaargetijde. Dat betekent dat in de lente mosselen niet of moeilijk verkrijgbaar zullen zijn. Gelukkig kunnen we de rest van het jaar volop genieten van deze Zeeuwse heerlijkheid. Mocht ik dit jaar nog op Walcheren of Schouwen-Duiveland komen dan rijd ik zeker even door naar Neeltje Jans voor een bak mosselen van de familie Schot. Natuurlijk heb ik dan ook Het Zeeuwse Mossel kookboek binnen handbereik!

Houd je van mosselen dan is Het Zeeuwse Mossel kookboek bijna een must. Het zal ongetwijfeld een verrijking zijn van je assortiment mosselgerechten. Houd je (nog) niet van mosselen dan zou dit boek je zomaar eens kunnen overtuigen onze nationale trots te gaan waarderen.

 

Recensie:  Het Zeeuwse Mossel kookboek  -  Bart van Olphen

Het Zeeuwse Mossel kookboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Het Zeeuwse Mossel Kookboek laat Bart van Olphen zien hoeveel verrassende culinaire mogelijkheden deze zilte lekkernij uit Zeeland te bieden heeft. Bart werkt intensief samen met Zeeuwse kwekers die zijn aangesloten bij het Zeker Zeeuws keurmerk. Mosselen die van zaad tot consumptiemossel gegarandeerd zijn opgegroeid in de Oosterschelde. Extra lekker dus! Het Zeeuwse Mossel Kookboek is de opvolger van het succesvolle Vis uit Blik. Met fotografie van David Loftus.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: februari 2023

 • Fictie top 6: februari 2023

 • It ends with us - Colleen Hoover

 • Word volwassen, Eve Brown - Talia Hibbert

 • Jerks at Work - Tessa West

Gerelateerde artikelen

 • Veggies & Fish - Bart van Olphen

Zoek in artikelen