• onze waardering

Recensie: Het meisje in het ijs RECENSIE

Recensie: Het meisje in het ijs - Robert Bryndza

Het meisje in het ijs had niet in een beter jaargetijde kunnen komen. Midden in de winter, wanneer het buiten koud is, wordt er in het debuut van Robert Bryndza een meisje in het ijs gevonden. Liefhebbers van M.J. Arlidge en Daniel Cole kunnen hun hart ophalen met dit boek.

'Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige...'

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leidde het perfecte leventje, waarvan de meesten alleen maar van kunnen dromen. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch blijken er duistere geheimen te zijn. Hadden deze geheimen uiteindelijk de dood tot gevolg. Of kwam magere hein uit een heel andere hoek. 

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Het meisje in het ijs begint gelijk met een spannende scène waarin de rijke Andrea Douglas-Brown wordt aangevallen. Het taalgebruik is opvallend beeldend voor een snelle thriller, 'Angst begon haar lichaam binnen te kruipen' en 'De mensen die haar daar verwachtingsvol aankeken, waren niet meer dan een stel doodsbange ouders'. Wat ook in het oog springt, is de keuze voor de sterke, wat labiele Erika Foster, die het niet zo nauw neemt met de regels die de politie haar oplegt. Deze intrigerende hoofdpersonage vertoont namelijk verschillende overeenkomsten met Helen Grace, uit de populaire serie van M.J. Arlidge. Erika is namelijk ook een succesvolle rechercheur met een flink trauma uit het verleden. Dit heeft haar krachtiger en scherpzinniger gemaakt, maar ze neemt ook meer risico als het om het oplossen van moordzaken gaat. Het gevaar dreigt dan wel, dat Het meisje in het ijs te veel op andere thrillers, zoals de serie van M.J. Arlidge gaat lijken. Wel maakt ook Erika iets bij de lezer los. We weten dat ze een dierbare is verloren, maar wat is er precies aan de hand?

Robert Bryndza weet de lezer heel goed op het verkeerde been te zetten. Verschillende opties voor het oplossen van de afschuwelijke moord worden gegeven, maar aan het eind blijkt de waarheid veel naargeestiger. De ontknoping laat zien dat geld en bloedbanden het slechtste in de mens naar voren kunnen halen. Bryndza biedt hier een intrigerende kijk in het leven van de verschillende mensen. Het goede nieuws is dat er ook een vervolg op komst is. Er zijn namelijk verschillende personages die nieuwsgierigheid opwekken. Bijvoorbeeld de politieagenten Moss en Peterson. Hopelijk krijgen zij in het volgende boek (dat The Night Stalker gaat heten) meer ruimte om zich verder te ontwikkelen. Ten slotte zijn de hoofdstukken kort en wordt er gewisseld tussen de verschillende personages. Dit heeft als gevolgd dat de lezer het verhaal door de ogen van verschillende personages beleefd, wat een meer driedimensionaal beeld van de gebeurtenissen biedt.

Je kunt je afvragen of Het meisje in het ijs een erg origineel verhaal is, wanneer je dit vergelijkt met de vele thrillers die al op de markt zijn. Bij het lezen van het boek bekruipt je namelijk de vraag of je dit al niet eens eerder gelezen hebt. Wel is het boek van Robert Bryndza een spannende thriller met een sterke schrijfstijl dat de lezer constant op het verkeerde been zet. De verschillende personages scheppen nieuwsgierigheid en laten ons uitkijken naar het vervolg.

 

Recensie: Het meisje in het ijs - Robert Bryndza

Het meisje in het ijs

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Met een ijzersterke hoofdpersoon waar lezers geen genoeg van zullen krijgen

    Voor de fans van Karin Slaughter en M.J. Arlidge

    Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

    Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

    Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.





     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • 12 x de beste crime boeken series

  • Recensie: Stalker in de nacht

  • Populaire boeken die in mei 2019 verschijnen

  • Recensie: Donker water

  • Recensie: Laatste adem

Zoek in artikelen