• onze waardering

Recensie: Niemands meisje RECENSIE

Recensie: Niemands meisje - Lydia Rood 

Liesbeth is na haar zelfmoordpoging opgenomen in een inrichting. Maar volgens Liesbeth was het pure noodzaak. Haar ouders hebben geen aandacht voor haar en ook haar vriend heeft haar gedumpt, ze voelt zich een niemands meisje. Steeds probeerde ze de aandacht naar zich toe te trekken en dit was haar laatste poging.

Niemand meisje van Lydia Rood is een prachtige jeugdroman die je niet meer loslaat. Rood heeft al vele boeken voor verschillende leeftijdscategorieën geschreven en dit is weer een prachtexemplaar. Liesbeth's gevoelens en pijn worden zo echt naar voren gebracht dat je tijdens het lezen een brok in je keel krijgt. Het verhaal van kwetsbaar meisje dat op zo'n jonge leeftijd zo met zichzelf in de knoop zit, laat de kriebels over je rug lopen.

Aan de hand van dagboekachtige notities van Liesbeth en notulen van gesprekken met haar begeleider en groepsgesprekken, krijg je steeds meer van Liesbeth's verhaal te weten. Het boek begint heel mysterieus en je krijgt allemaal vragen in je hoofd. Waarom is ze opgenomen? Wat is er gebeurd op Valentijnsdag? Hoe verder je in het boek komt hoe meer details je krijgt over Liesbeth's leven, zoals haar heftige thuissituatie en de relatie met haar vriend. Doordat er veel mysterie blijft, wil je het boek steeds verder lezen en heb je het binnen de kortste keren uit. De hoofdstukken zijn heel kort en makkelijk leesbaar, toch is de inhoud heel sterk. De spanningsopbouw naar het einde weet Rood vanaf het begin op te bouwen en het boek raakt hierdoor je aandacht op geen moment kwijt.

Rood heeft voor een onderwerp gekozen dat de doelgroep erg zal aanspreken, ook al is de situatie bij Liesbeth heel heftig, toch strijden veel jongvolwassenen met het gevoel dat niemand hun ziet staan. De voortdurende drang om aandacht te krijgen. De lezers kunnen daarom ook kracht halen uit Liesbeth verhaal en zien hoe het ook af kan lopen. Rood heeft het dan ook zo realistisch opgeschreven, dat het waargebeurd had kunnen zijn. Niemands meisje is dan ook geschikt voor de wat oudere kinderen, omdat ze de diepere laag van het boek anders misschien niet begrijpen en het dan best een verwarrend verhaal kan zijn.

Het boek Niemands meisje is een prachtige jeugdroman die je niet meer loslaat. Schrijfster Lydia Rood heeft een herkenbaar personage neer weten te zetten en haar verhaal op een bijzondere manier verteld. Voor de jonge doelgroep kan het boek soms wat ingewikkeld zijn en het is daarom ook zeker een aanrader voor volwassenen, alleen al om terug te gaan naar het begrip waar de meeste jongeren mee strijden, de angst om alleen te zijn.

 

Recensie: Niemands meisje - Lydia Rood 

Niemands meisje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Ik krijg altijd de schuld. Omdat ik schreeuw, kwaad word, met dingen ga smijten, wegloop. Alsof het daarmee begint. Alsof ik dat zomaar doe, voor mijn lol of zo. Dat slaat toch nergens op? Ik word er gek van. Maar niemand vraagt aan mij waarom ik schreeuw. Hoe het gekomen is.

  Goed. Dan vraag ik het. Hoe is het gekomen?

  Heb je een maandje?

  Ja hoor. Als het moet.

  Liesbeth is opgenomen. Waarom? Wat is er met haar aan de hand? En wat is er gebeurd op Valentijnsdag?
  Uit Liesbeths verhaal rijst een kwetsbaar meisje op. Een meisje dat opgroeit in een bijzonder gezin. Een meisje dat meer ziet en begrijpt dan de mensen om haar heen. Een meisje dat eigenlijk maar één ding wil: iemand die luistert.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Survival

 • Recensie: De dochter van de zeemeermin

 • Young Adult top 6: april 2018

 • Blauwtje - Lydia Rood

 • Recensie: Xinia's wraak

Zoek in artikelen