• onze waardering

Recensie: De notaris en het meisje RECENSIE

Recensie: De notaris en het meisje - Michiel Stroink

De notaris en het meisje speelt zich af in de negentiende eeuw en vertelt het verhaal van de jonge Anna uit de Groningse Veenkoloniën. Na een schandaal wordt ze op 17-jarige leeftijd verkocht aan de eerste de beste handelaar en Anna komt terecht in een bordeel in Amsterdam. Anna kan niet wennen aan haar nieuwe bestaan als prostituee en de gruwelijkheden die hierbij horen en verzet zich ertegen. Ze wordt opnieuw verkocht en wordt uiteindelijk opgezadeld met notaris Anton Vroom. Anna komt meer te weten over de notaris en begint hierdoor zelfs een uitweg te zien uit haar vreselijke bestaan. 

Vanaf het eerste moment leef je als lezer mee met Anna. In het eerste deel van het boek kom je meteen meer over haar te weten. Je leert over haar bestaan in de Veenkoloniën, wat het contrast benadrukt van Anna's leven als prostituee in Amsterdam. Het is letterlijk een wereld van verschil. 

Schrijver Michiel Stroink neemt genoeg tijd om voldoende details in het verhaal te verwerken. Zo kun je als lezer een goede voorstelling maken van de situatie en leef je met Anna mee. Ook weet hij precies wanneer hij details een keer achterwege kan laten, waardoor het boek allesbehalve langdradig is. De notaris en het meisje leest makkelijk weg en bevat een vlotte schrijfstijl. Bovendien schroomt Stroink niet om wat oud-Nederlandse woorden in het verhaal te verweven, wat de tijdsgeest van het verhaal benadrukt.

De schrijver voegt een interessant element aan zijn verhaal toe wanneer alter ego Lotte tot leven komt. Dit is een personage dat Anna heeft bedacht en die tevoorschijn komt wanneer Anna bang is. Lotte is sterk en sleept Anna er doorheen. Meerdere malen lijkt Anna dood te willen, maar Lotte helpt haar te overleven. 

Hoewel Anna in het verhaal centraal staat, krijg je als lezer ook een kijkje in het hoofd van notaris Anton Vroom en van Johanna Rowel, de eigenaresse van het bordeel waarin Anna terechtkomt. Hun daden zijn niet goed te praten, maar hun beweegredenen zijn interessant en zorgen ervoor dat je de situatie vanuit meerdere perspectieven bekijkt en niet alleen vanuit het oogpunt van Anna. 

Het personage van Anna is fictief, maar bepaalde elementen in het boek zijn wel waargebeurd. Het verhaal draait om Anna, maar op de achtergrond breekt de Palingoproer los in de Jordaan. Michiel Stroink weet dit fijntjes in het verhaal te verweven, zonder hier de focus te veel op te leggen. 

De notaris en het meisje is een boek dat vlot weg leest en je aandacht vasthoudt tot de laatste bladzijde. De overlevingsdrang van Anna, die gaandeweg steeds sterker wordt, is voelbaar en zorgt ervoor dat je het boek in een ruk uitleest.    

 

​Recensie: De notaris en het meisje - Michiel Stroink

De notaris en het meisje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In de herfst van de negentiende eeuw wordt de zeventienjarige Anna uit de Groningse Veenkoloniën ontvoerd. Ze komt terecht in Maison Weisenthal, het grootste luxebordeel van Amsterdam. Vanbuiten is het huis majestueus, maar vanbinnen zijn de krakende houten balken zo rot als sommige van de bezoekers.
  De weduwe Johanna Rowel bestuurt het bordeel met harde hand en Anna is totaal niet opgewassen tegen de gruwelijkheden die ze moet ondergaan. Tegelijkertijd dreigt Maison Weisenthal een sleutelrol te worden toebedeeld in een strijd tussen fanatieke protestanten en de rosse onderwereld. 
  Er ontstaat een machtsspel, met een hoofdrol voor de notaris Anton Vroom, die een wel heel dubieus dubbelspel speelt. Als Anna daarachter komt, begint het haar te dagen dat er misschien een uitweg uit de duisternis bestaat. Terwijl de notaris wild om zich heen slaat, probeert weduwe Rowel haar huis te behouden. En juist op dat moment barst in de Jordaan het Palingoproer los.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • The Bodyguard remake in de maak, Lizzo pitcht zichzelf en Chris Evans

 • Einde in zicht voor Grey's Anatomy

 • Stephenie Meyer wil nog 2 Twilight boeken schrijven

 • Recensie: Everybody's talking about Jamie 

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Exit

Zoek in artikelen