• onze waardering

Recensie: De Wijngids alleen voor vrouwen RECENSIE

Recensie: De Wijngids (alleen) voor vrouwen - Janna Rijpma 

Volgens wijnschrijfster Janna Rijpma hebben vrouwen een betere neus, tong en gehemelte dan mannen. Toch laten vrouwen zich nog te vaak leiden door hun mannelijke metgezel voor de keuze van de wijn. Hoewel er steeds meer vrouwelijke sommeliers en wijnschrijvers komen blijft de emancipatie bij de vrouwelijke wijndrinkers nog wat achter. Daarom schreef Janna Rijpma de Wijngids (alleen) voor vrouwen. Geen wijnen alleen voor vrouwen want die bestaan niet, aldus Janna Rijpma. 

De Wijngids (alleen) voor vrouwen geeft een omschrijving van 101 wijnen. Per categorie oplopend in prijzen die variëren van €4,49 voor een fruitige witte wijn tot €49,50 voor een genereuze rode wijn. Naast droog en zoet rood en wit is er nog ruimte voor rosé en voor mousserende wijn. Alle wijnen worden omschreven volgens de door Janna Rijpma ontwikkelde N.O.M.O.H. Methode. Neus, Oog, Mond, Oor en Hand. Daarom staat bij iedere wijn ook een toepasselijk muzieknummer. Grappig, maar het doet niets af aan de kwaliteit van de wijn. Voor mij voegt het ook weinig toe aan de omschrijving.

Bijna de helft van De Wijngids (alleen) voor vrouwen bestaat uit witte wijnen. Die vindt Janna Rijpma het spannendst, schrijft ze. De andere categorieën vormen de rest van het boek. Bij iedere wijn staat de informatie die je wilt weten om een keuze te maken: Dat begint met de geur, de kleur (en dan niet gewoon rood of wit) en de smaak. Ook handig is het om te weten waar de wijn goed bij combineert. Vlees, vis, worst of kaas. Daarnaast nog wat inhoudelijke informatie als druivensoort, alcoholpercentage, schenktemperatuur, werkwijze (traditioneel of duurzaam?), afsluiting (schroefdop of kurk) en de verkrijgbaarheid. Allemaal heel overzichtelijk weergegeven en geen overbodige informatie. 

De wijngids (alleen) voor vrouwen wordt extra leuk en interessant door de introductie die bij iedere wijn staat. Soms wat uitgebreider over het wijnhuis een andere keer wat uitgebreider over de binding die Janna Rijpma heeft met de wijn óf met het wijnhuis.

Het boek inspireerde ons om een wijnproeverij te organiseren met wijnen uit het boek. Uiteraard nodigden wij daar ook wat wijnkenners voor uit. Zelf zijn we dat niet. We kozen, in overleg met de kenners, voor een droge witte wijn, een rosé en een rode wijn. Leuk was het om eerst te proeven zonder voorkennis en later de bevindingen te vergelijken met wat Janna erover schrijft. Soms kwamen we in de buurt en bij een andere zaten we er heel ver vandaan. De bijbehorende introductie over het wijnhuis of over bijvoorbeeld de druif gaven de wijnen ongetwijfeld een extra dimensie. 

Links, wijnproeverij - Rechts, cadeau 

Misschien vraag je je in eerste instantie af waarom je een boek over wijn zou aanschaffen? Welnu, met dit boek kan je nog meer van wijn genieten en wellicht is het hét begin om jezelf wat meer te verdiepen in wijn. Ongetwijfeld kan je je bezoek voortaan versteld doen staan met je wijnkeuze. Zelf gebruik ik het ook om een goede fles wijn uit te kiezen om cadeau te geven. Nooit meer sta ik daarvoor vertwijfeld naar een 'wijnwand' in een supermarkt te staren. De juiste wijn heb ik immers thuis al uitgezocht in de Wijngids (alleen) voor vrouwen. Ook voor mannen die toegeven dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken trouwens. Wij hebben inmiddels een nieuwe 'huiswijn'.

 

Recensie: De Wijngids (alleen) voor vrouwen - Janna Rijpma 

Janna De wijngids (alleen) voor vrouwen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De gemiddelde vrouw heeft een betere neus, tong en gehemelte dan de man. Zonde dat we ons met zo'n oertalent als het om wijn gaat nog steeds vaak laten leiden door de man. Kiezen, kopen, schenken, proeven, we kunnen het heel goed zelf. Ter inspiratie deze Wijngids (alleen) voor vrouwen, waarin mijn 101 favoriete wijnen staan beschreven. Bij elke fles een korte impressie, verhalen die je meenemen in de wereld achter het etiket. Daarnaast een zintuiglijke beschrijving van de wijn en een paar eetsuggesties. Bij het drinken en genieten van wijn zijn onze ogen, neus en mond natuurlijk onmisbaar, maar het echte proeven doen we met ons verstand. De 101 tips en wijnweetjes in de gids zijn daarom extra handig om paraat te hebben. Voor een optimale samenvloeiing van alle zintuigen mag ook het oor niet ontbreken als je van wijn geniet. Daarom bij elke wijn een suggestie voor een toepasselijk muzieknummer om naar te luisteren.
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: februari 2023

 • Fictie top 6: februari 2023

 • It ends with us - Colleen Hoover

 • Word volwassen, Eve Brown - Talia Hibbert

 • Jerks at Work - Tessa West

Gerelateerde artikelen

 • Dwarsligger: verdraaid handig

 • De kookclub

 • Duistere wortels - Attica Locke

Zoek in artikelen