• onze waardering

Recensie: Heel holland bakt mee, seizoen 5 RECENSIE

Recensie: Heel Holland bakt mee, seizoen 5 -  Martine Steenstra

In Heel Holland bakt mee, seizoen 5 werden de beste recepten van dit seizoen verzameld, vergezeld van duidelijke stap-voor-stap werkwijzen, handige tips en prachtige foto's. Thuisbakkers van elk niveau kunnen aan de slag met deze klassiekers of moderne baksels en zo nog nagenieten van het programma en al het heerlijks wat er aan bod kwam.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet enorm veel verwachtte van Heel Holland bakt mee, seizoen 5. De voorgaande bakboeken kende ik niet en ik had redelijk veel vooroordelen ten opzichte van boeken die ontstaan d.m.v. een televisieprogramma.

Na het doorbladeren van het boek, eigenlijk al na het zien van de omslag, wist ik meteen dat mijn vooroordelen onterecht waren. En niet zo'n beetje ook. Het boek is werkelijk prachtig vormgegeven, bevat tal van heerlijke recepten die je liefst allemaal wil maken en het is echt niet zomaar een samenraapsel van de recepten uit het programma.

Elk recept wordt vergezeld van een enorm uitgebreide dosis aan informatie. De ingrediënten, het bakgerei, de bereiding,... echt alles komt uitgebreid aan bod. De bereiding is zelfs opgedeeld in stukken, alles staat er stap voor stap, vergezeld van duidelijke foto's van elke stap en tussendoor ook nog eens tips die alles nog gemakkelijker maken. Het boek is echt een zaligheid om mee te werken. Door de uitgebreide informatie lijkt het wel alsof je persoonlijk begeleid wordt tijdens het bakken en kan er zo goed als niets mislopen. Zelf iemand zonder ervaring kan aan de hand van dit boek de mooiste baksels op tafel toveren, daar ben ik 100% zeker van!

Uit al die heerlijke recepten is het erg moeilijk kiezen, liefst wou ik ze gewoon allemaal maken en ik kan verzekeren dat dit ook zeker gaat gebeuren. Om te beginnen koos ik voor Tiramisu en Bouquet de roses. Beide recepten werden bestempeld met "moeilijk" maar aan de hand van de duidelijke uitleg durfde ik het zeker aan.

Het gebak noemt tiramisu maar eigenlijk is het een gelaagde taart met tiramisu. Notenbiscuit met daartussen ganache en een vulling van tiramisu.

Door de duidelijke uitleg lukte de biscuit zonder probleem, ook de vulling en ganache waren helemaal geen probleem om te maken. Ik heb voor elk onderdeel de stappen heel goed gelezen en naar de begeleidende foto's gekeken en moet zeggen dat het dan eigenlijk vrij simpel was om dit gebak samen te stellen. Het moeilijkste was om alles tegelijk klaar te maken maar zelfs dat viel erg goed mee.

Ik heb dit gebak gemaakt voor een feestje en moet zeggen dat ik bijna moest vechten om zelf te kunnen proeven. In een mum van tijd was de tiramisu op en iedereen vond hem heerlijk. Het is dus een echte aanrader om nog een keer te maken!

Zelf ben ik niet echt weg van appeltaart maar zo'n prachtige taart wou ik toch echt eens gemaakt hebben. Als tip werd er vermeld dat je de appelmoes vulling ook kon vervangen door banketbakkersroom. Ik besloot een gokje te wagen en gewoon beide vullingen te gebruiken. Een laagje banketbakkersroom op de bodem en daar boven op een laagje appelmoes. Zo bleef de taart toch de smaak van appel behouden maar was het tegelijk niet te overheersend.

Ook dit recept werd bestempeld als "moeilijk" en ik moet eerlijk bekennen dat het wel even duurde voor ik de techniek onder de knie had om de roosjes te maken. De stappen hiervoor zijn ook weer erg duidelijk maar zelfs dan nog moet je even wat oefenen om de techniek in de vingers te krijgen. Eens dat lukte ging het gelukkig vlot vooruit.

Ook voor deze taart kreeg ik enorm veel complimenten, alleen al door zijn prachtige uiterlijk, maar ook de smaak was weer geweldig. Ik denk niet dat ik nog voor een andere versie van een appeltaart zou kiezen nu ik dit recept ken.

Dit boek krijgt van mij 5/5 hartjes, maar ik zou zelfs een 7/5 geven als dat kon. Heel Holland bakt mee, seizoen 5 is gewoonweg het geweldigste kook (bak) boek dat ik op dit moment in huis heb. Het is een enorm aangenaam boek om mee aan de slag te gaan en je baksels kunnen volgens mij bijna onmogelijk mislukken als je de duidelijke stappen volgt. Voor iedereen die van bakken houdt of er mee wil starten kan ik dit boek zeker aanraden!

 

Recensie: Heel Holland bakt mee, seizoen 5 -  Martine Steenstra

Heel Holland bakt mee Seizoen 5

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Bak met "Heel Holland bakt mee seizoen 5' thuis mee met het leukste bakprogramma van Nederland: Heel Holland Bakt.

  Ontdek in 'Heel Holland Bakt mee seizoen 5' de leukste recepten van het seizoen. Behalve de technische uitdagingen waarvoor de kandidaten staan, bevat dit nieuwe bakboek ook een heleboel andere taarten en koekjes. Met duidelijke foto's, tips en uitleg, en recepten voor elk niveau. Om bij te smullen!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze series eindigen helaas in 2022

 • De 100 bestverkochte boeken van 2021

 • Zin in Zillertal - Svea Ersson

 • Mijn Frankrijk - Onno Kleyn

 • Tom Clancy Kettingreactie - Mike Maden

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Heel Holland bakt mee

Zoek in artikelen