• onze waardering

Recensie: Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor RECENSIE

Recensie: Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor - Gertrud Jetten

Paarden en meisjes gaan vaak beter dan (witte) paarden en prinsen. Zo ook bij Iris. Ze is twaalf en verzorgt Binkie al vanaf ze acht jaar oud is. Binkie is de pony van Erik, de beste vriend van Iris' vader. Maar de laatste tijd hangt er helemaal niet zo'n vriendelijke sfeer op de boerderij van Erik. Hij doet vreemd. Staart haar aan, zegt dingen die hij niet zou moeten zeggen en doet dingen die hij niet zou moeten doen. Moet Iris het opbiechten of zal niemand haar geloven?

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor is niet het eerste boek van Gertrud Jetten. De titel klinkt overigens zwaarder dan het boek zelf is; het blijft per slot van rekening een kinderboek. Op een voorzichtige manier wordt er in dit kinderboek 'kindermisbruik' aan de orde gebracht. Gertrud Jetten schrijft in korte, duidelijke zinnen en heeft een vlotte schrijfstijl. 

Het begin van het verhaal is als een plens water in je gezicht. Je valt met de deur in huis. Je maakt kennis met Erik en zijn stemmingswisselingen die Iris in twijfel brengen. Dit is zeer realistisch uitgewerkt. De rest van het verhaal had naar mijn idee best wat uitgebreider mogen zijn. Ook vind ik het einde niet goed uitgewerkt en bleef ik met vragen zitten. Na ongeveer een kwart van het boek verdwijnt Erik praktisch gezien uit beeld en focust het boek zich bijna en volledig op paarden. Leuk en luchtig voor de kinderen die ervoor kiezen dit te lezen; maar als je dit onderwerp aan wilt snijden moet je het verder uitlichten is mijn mening.

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor is daarbij niet alleen een mondvol als titel, het is ook lichtelijk overdreven. Iris had haar opstandige puberzus aan haar zijde staan en is niemand echt verloren. Daarbij verklapt de kaft al hoe het zal aflopen: eind goed, al goed.

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor snijdt een heftig thema aan maar is goed te lezen voor kinderen in de leeftijdscategorie 10-12 jaar. Maar juist door het heftige thema is het ook zeker een aanrader voor ouders. 

 

Recensie: Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor - Gertrud Jetten

Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De twaalfjarige Iris is dol op haar verzorgpony Binkie, die ze al sinds haar achtste onder haar hoede neemt. Ze heeft al die jaren met veel plezier voor hem gezorgd, maar de laatste tijd gaat ze met steeds meer tegenzin naar hem toe.
  De oorzaak is Binkies eigenaar. Erik is al bijna dertig jaar de beste vriend van haar vader, maar de laatste tijd doet hij anders tegen Iris. Wat moet ze nu doen? Ze kan Binkie niet aan zijn lot overlaten, maar haar angst voor Erik neemt alleen maar toe. Hij zegt dingen die hij niet zou moeten zeggen en hij doet dingen die hij niet zou mogen doen.
  Met haar vader kan ze er ook al niet over praten, want die zou haar toch nooit geloven. Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het grote Kluitman paardenverhalenboek

Zoek in artikelen