• onze waardering

Recensie: Eens gegeven RECENSIE

Recensie: Eens gegeven - Charlotte de Monchy

Feline kan wel een omslag in haar leven gebruiken: ze woont in een kraakpand van een voormalig oud hotel. Geld zat, heeft ze zeker niet. Het lijkt wel alsof ze een goede functie als taxateur heeft, maar in de praktijk verdient dit weinig en kan ze elk rotklusje opknappen. Als Feline dan weer eens zo'n rotklusje moet opknappen en het halve land moet doorrijden om een schilderij op te halen, maakt ze onverwachts kennis Teun. Ze brengt met deze knappe vreemdeling dan ook de nacht door. Om vervolgens weer de benen te nemen. Wat ze dan niet weet is dat het leven van Teun en haarzelf zeker nog eens kruisen.

Je valt met de neus in de boter: op de eerste pagina's moet Feline al bij een wildvreemde man blijven slapen (vanwege het weer). Zoals zij zelf zegt: hij zou haar kunnen vastbinden, doodmaken en invriezen. Even lijkt het de kant van een gruwelijke thriller uit te gaan, maar gelukkig doet hij dat allemaal niet. Creepy is het wel dat ze direct met een wildvreemde in bad gaat – hij heeft zelfs het warm water al in de kuip staan. Hierdoor oogt het wat ongeloofwaardig. 

Wat zo heerlijk is aan Eens gegeven? Dat het eindelijk een feelgood roman is die zich in Nederland afspeelt. De hoofdpersoon is een echte kaaskop en de plaatsen waar ze komt zijn ontzettend herkenbaar. Van het kraakpand waar Feline woont, kun je direct een voorstelling maken en de Nederlandse bedrijven zoals Marktplaats zorgen ook voor de nodige herkenning. Heerlijk is dit. Ondanks dat Charlotte de Monchy in het zonnige Bali is gaan wonen, weet ze nog precies ons koude kikkerlandje voor de geest te halen.

In het midden verliest Charlotte de Monchy zichzelf een beetje en kakt het verhaal wat in. Ze verliest je even door het aanhalen van ontzettend veel details. Misschien kun je dit voorkomen door Eens gegeven in een ruk uit te lezen. Als je iets minder de tijd hebt en Eens gegeven dan toch af en toe eens even aan de kant moet leggen, dan heb je kans op een complete black out. Want waar ging het verhaal nu ook al weer over? 

Eens gegeven komt in eerste instantie bijna over als een moordboek, in feite zou het de perfecte moord kunnen zijn. Teun, de mysterieuze man, heeft haar al in bad weten te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je je moeilijk in Feline kunt verplaatsen – nou ja, laat ik voor mezelf spreken, ik dan. Gelukkig is Eens gegeven verder een heerlijk zwijmelboek met het bijbehorende zoetsappige einde. Ondanks het ietwat ingekakte middenstuk is Eens gegeven toch een aanrader.

 

Recensie: Eens gegeven - Charlotte de Monchy

Eens gegeven

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (5 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Felines leven is er ruimte voor verbetering: ze woont antikraak in een krakkemikkig voormalig hotel, samen met een bonte verzameling huisgenoten op wie ze zeer gesteld is maar die geen van allen geld hebben om iets aan hun huisvesting te verbeteren. Op papier heeft Feline een droombaan: kunsttaxateur bij de Amsterdamsche Veiling. Helaas geeft haar baas alle interessante klussen aan zijn zoon en laat hij de stomme karweitjes aan Feline over.


    Als Feline een keer iets voor haar baas moet ophalen, eindigt dat uitstapje geheel onverwachts in een wilde nacht met de knappe Teun, die werkt als bankier in de Londense City. Het kitscherige schilderijtje dat hij haar ten afscheid voor de grap cadeau geeft, blijkt een tweede, veel waardevoller schilderij te verbergen: een onontdekte Breitner, iets wat Teun duidelijk niet wist. Als ze het verkoopt, kan Feline het geld héél goed gebruiken om het huis op te knappen. En ze ziet Teun toch nooit meer, dat weet ze zeker. Tot een Engelse zakenbank de Amsterdamsche Veiling inhuurt om voor zijn nieuw te openen Nederlandse vestiging een kunstcollectie samen te stellen. En de bankier die het project leidt, wil alleen werken met Feline…

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3x Beter laat dan nooit van Charlotte de Monchy

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Winnen: 10x Het Feelgood boek van het jaar 2020 'Tegen beter weten in'

  • Feelgood boeken voor als je down bent van de lockdown

  • Chicklit top-5: april

Zoek in artikelen