• onze waardering

Recensie: 40 verbluffende desserts RECENSIE

Recensie: 40 verbluffende desserts – Bart Ardijns

In 40 verbluffende desserts bundelt patissier Bart Ardijns de recepten 15 klassieke desserts en 20 originele desserts. De klassieke desserts gaf hij een extra touch om ze wat op te leuken en de originele desserts ontwikkelde hij zelf. Ook mensen met voedselallergieën werden niet vergeten, voor hun werden er vijf allergenenvrije desserts aan toegevoegd.

Dankzij de duidelijke uitleg, foto's en uitleg over de opbouw van het dessert en stap-voor-stap filmpjes die je kan zien door de QR-code in te scannen, kan zowel een hobby patissier als een professional met dit boek aan de slag.

40 verbluffende desserts is ingedeeld in vier grote hoofstukken. De basisprincipes en technieken, de onmisbare klassiekers, desserts met fruit en chocolade en desserts voor mensen met een voedselovergevoeligheid.

In het eerste hoofdstuk komen allerlei technieken aan bod die gebruikt worden in de verschillende desserts. Hier worden ze uitgebreid uitgelegd, verteld hoe je ze het best kan maken en waar je allemaal op moet letten tijdens de bereiding. Bij het maken van de desserts kan je dan ook even terugbladeren naar dit hoofdstuk om de juiste techniek nog eens te overlopen en toe te passen.

In het tweede hoofdstuk vind je de onmisbare klassiekers. Dit zijn desserts die iedereen wel kent en misschien zelfs al gegeten heeft. Deze werden door Bart Ardijns in een nieuw jasje gestoken om ze net een tikkeltje specialer te maken. Voor een hobby patissier zijn deze al van een redelijk niveau. Dit vooral omdat er gewerkt wordt met speciale ingrediënten en er ook technieken worden gebruikt die niet zo vaak aan bod komen.

Het derde hoofdstuk is nog een hele stap hoger en dus ook moeilijker. Hier vind je desserts terug die Bart Ardijns zelf ontwikkeld heeft. Deze desserts bevatten vaak vijf, of zelfs meer, verschillende onderdelen die gecombineerd worden tot één dessert. Zeker voor beginnende hobby patissiers ziet het erg vaak allemaal erg ingewikkeld uit en moet je de recepten echt ontleden. Als gevorderde hobby patissier of professionele patissier kan je hier zeker mee aan de slag en is het een leuke uitdaging om deze desserts te creëren.

Als laatst komen de desserts aan bod voor mensen met een voedselovergevoeligheid. Tegenwoordig zijn er steeds meer en meer mensen die hier last van hebben dus dit hoofdstuk is erg welkom en ik vermoed ook dat veel patissiers hier iets uit kunnen leren. Het is immers niet vanzelfsprekend om een dessert te bereiden dat veilig en ook nog eens lekker is, maar Bart Ardijns toont dat het zeker mogelijk is.

Omdat ik vooral erg veel met bakken bezig ben en niet zo zeer met het maken van desserts heb ik mij als beginnend hobby patissier beperkt tot de onmisbare klassiekers, die zelfs voor mij al een uitdaging bleken te zijn. Ik maakte de crème brûlée en de flan au caramel als test.

Flan au caramel is een alom gekende klassieker en toch at of maakte ik het nog nooit. Het recept zag er vrij simpel uit en de speciale ingrediënten vond ik gelukkig bij een lokale kook- en bakwinkel.

Toen ik aan het recept begon, ontdekte ik helaas dat het helemaal niet zo simpel was als ik had gedacht... De eerste versie van mijn flan leek in het begin perfect maar ik twijfelde net te lang waardoor hij plots helemaal geschift was. De tweede keer nam ik het zekere voor het onzekere en haalde hem tijdig van het vuur. Gelukkig werd hij wel ditmaal wel stijf zonder klonters.

De karamelsaus lukte iets vlotter, toch bleef hij vrij licht van kleur en vrij vloeibaar. Ik heb geen idee waar dit aan lag. De glucose, suiker en het water werden heel precies afgewogen en ik volgde de instructies stap-voor-stap. Gelukkig was hij wel lekker van smaak.

De karameldecoratie daarentegen was helemaal een ramp. De karamel kleurde niet op het vuur en na het maken van de cirkels en het afkoelen ontdekte ik dat deze niet waren uitgehard maar soepel bleven. Met als resultaat dat ik ze dus niet in de flan kon steken als decoratie.

Hoewel dit dessert eerder mislukt was, bleek het gelukkig toch lekker te zijn van smaak. Misschien dat ik het recept een volgende keer nog eens vol goede moed test en een ander merk van glucose gebruik, maar op dit moment had ik er letterlijk mijn buik van vol.

Ik zou 40 verbluffende desserts echt aanraden aan mensen die een al wat meer ervaren hobby patissier of zelfs een professionele patissier zijn. Ik ontdekte dat het voor mij als beginnend hobby patissier toch wel net te hoog gegrepen was om hier even een dessert uit te maken. Wel ben ik van plan aan de slag te gaan met het boek om zo de technieken onder de knie te krijgen en misschien ooit naar een hoger niveau te kunnen klimmen. Voor mij persoonlijk is het dan ook meer een soort van werkboek of leerboek dan een kookboek waar ik snel iets uit klaar maak.

 

Recensie: 40 verbluffende desserts – Bart Ardijns

40 verbluffende desserts

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Patissier Bart Ardijns presenteert 15 succesvolle klassieke desserts op een uiterst creatieve manier. Daarnaast weet hij op meesterlijke wijze en met de nodige portie inventiviteit 20 originele topdesserts te ontwikkelen met afwisseling van smaak, textuur, kleur, ingrediënten en vormgeving! En ook voor mensen met een voedselallergie creëerde hij met de grootste zorg 5 allergenenvrije desserts.Bart beschrijft de verschillende basisrecepten en technieken nauwkeurig, zodat zowel de amateurpatissier als de professional met het boek aan de slag kunnen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Wat je van bloed weet - Philip Huff

  • Vermist: Het safehouse

  • Recensie: Pretty Smart - seizoen 1

Zoek in artikelen