• onze waardering

Recensie: Akte van berouw RECENSIE

Recensie: Akte van berouw - Chris Houtman

In Akte van berouw staat de veiligheid van de paus op het spel. Als het hoofd van de beveiliging doorheeft dat er een aanslag op het leven van de Heilige Vader gepleegd is, wordt er meteen werk van gemaakt om hem in veiligheid te brengen. Samen met een selecte groep van vertrouwelingen wordt de paus ondergebracht en wordt er onderzoek gedaan naar de identiteit van de schuldige. Zou dit iets te maken kunnen hebben met de dood van de vorige paus?

Akte van berouw is vanuit een aantal personages geschreven, die elkaar afwisselen. Meestal zijn dit Hochstettler, de commandant van de Zwitserse Garde, of Jaap Hofhuis, een Nederlander die naar Rome is gegaan om pastor te worden. Af en toe wordt er ook vanuit een ander personage geschreven, maar dit zijn wel de twee hoofdpersonen in het verhaal. Zij zijn, naast de paus, ook de belangrijkste personages om te volgen voor het verloop van het verhaal.

Chris Houtman heeft een hoop verschillende personages in dit boek verwerkt. Sommige komen weinig voor, sommigen juist veel. Het gebeurd hierdoor weleens dat je eens goed na moet denken wie de persoon is, die ineens weer opduikt in een scene. Doordat er veel namen zijn, die doorgaans niet gemakkelijk zijn, omdat het buitenlandse namen zijn, is het in het begin verwarrend. Het duurt even voor je door hebt welke naam bij welk personage hoort.

De hoofdstukken zijn niet genummerd, maar hebben wel namen. Deze bestaan uit de plaats waar het hoofdstuk zich afspeelt, de datum en de feestdag die hierbij hoort. Wat hier vooral aan opvalt, is hoeveel feestdagen de Rooms-Katholieke kerk heeft. Het gehele boek speelt zich af in een paar weken, maar al deze dagen zijn wel feestdagen of herdenkingen aan (heilig verklaarde) Katholieken.

Voor in het boek staat het volgende: ''Alle overeenkomsten met bestaande personen en gebeurtenissen berusten lauter op toeval.'' Dit is wel grappig, omdat de huidige paus ook Franciscus heet. Ook worden er meerdere actuele dingen besproken, die toch voor een groot deel op de waarheid berust lijken te zijn.

Een groot deel van Akte van berouw bestaat uit herinneringen of gesprekken. Het ene moment wordt er heel veel gezegd, het andere moment niets, en weet je niet goed waar het naartoe gaat. Toch blijft het pakkend en wil je weten wat er verder gebeurd.

De titel van het boek, is de naam van een Katholiek gebed waarin de zonden worden beleid. Dit zijn privé gebeden, dus de woorden van een individu tot God. Dit is een heel passende naam, uiteraard, omdat het over de Katholieken gaat. Ook gaat het veel over zonden en mensen die last van gewetenskwesties hebben.

Akte van berouw is een mooi boek, wat zich bezighoudt met verschillende dingen. Een echte kaskraker is het misschien niet, maar als je houdt van verraad en intriges, is dit wel het boek voor jou!

 

Recensie: Akte van berouw - Chris Houtman

Akte van berouw

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Martin Hochtstettler, commandant van de Zwitserse Garde, staat voor de grootste uitdaging van zijn leven als hij een aanslag op de paus moet zien te voorkomen. Het roept traumatische herinneringen bij hem op. Herinneringen aan de nacht van 28 september 1978, de nacht dat Paus Johannes Paulus I tijdens zijn wacht overleed onder mysterieuze omstandigheden. En nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

    Hochstettler moet alles op alles zetten om de veiligheid van de paus te waarborgen. Maar hij heeft te maken met een eigenzinnige en tegendraadse Franciscus die ook nog eens op ramkoers lijkt te liggen met de oude garde in het Vaticaan. De paus heeft aangekondigd het onderzoeksverslag over de bank van het Vaticaan openbaar te maken. De laatste paus die voornemens was een dergelijk onderzoek openbaar te maken was binnen 33 dagen dood...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • Het geheim van de goudenregen - Chris Houtman

  • Recensie: Getal van het beest

  • De Veleda Voorspelling - Chris Houtman

  • Recensie: Het negende gebod

  • De Veleda Vloek - Chris Houtman

Zoek in artikelen