• onze waardering

Recensie: Vuile lakens RECENSIE

Recensie: Vuile lakens  -  Anäis van Ertvelde en Heleen Debruyne

Ik denk dat iedereen het liedje Let’s talk about sex van Salt-N-Pepa uit 1991 wel kent. Het nummer is geschreven naar aanleiding van het taboe dat seks had in de Amerikaanse media. Als je Anaïs van Ertvelde en Heleen Debruyne moet geloven is seks nog steeds een groot taboe onder veel mensen. Daarom hebben zij het boek Vuile lakens geschreven waarin ze ELK aspect van seks behandelen. 

Het boek is opgedeeld in elf inhoudelijke hoofdstukken, waaronder seksuele voorlichting, vrouwelijk verlangen, schoonheid en porno. In deze hoofdstukken gaan ze nog dieper in op alles wat dit aspect van seks belangrijk maakt. Het boek is op sommige punten wel informatief. Zo trekken ze fouten uit het verleden recht en proberen ze taboes de wereld uit te helpen. Daarnaast hebben ze ook kritiek op de huidige seksuele voorlichting. Zo zou het te veel verantwoordelijkheid en bewustzijn gaan en te weinig over lustgevoelens. 

In het boek Vuile lakens staat voor iedereen wel iets wat hij of zij niet weet. Wist je bijvoorbeeld dat in 1921 pas geconstateerd was dat je hymen niet hoefde te breken tijdens de seks. Technisch gezien kan je dus je hele leven maagd zijn, maar wel elke nacht tussen de lakens duiken. En wist je dat er nooit goed onderzoek gedaan is naar of mannen echt veel vaker seks willen dan vrouwen, maar iedereen daar wel vanuit gaat?

Hoewel het boek veel grappig en leuke feitjes bevat, echter worden deze niet echt aantrekkelijk opgeschreven. Het boek staat vol ervaringen van Anaïs van Ertvelde en Heleen Debruyne. En hoewel dit misschien leuk is voor sommige is dit voor de meeste vaak totaal niet relevant. Daarbovenop doen beide dames soms erg lang over het uitleggen van één onderwerp. En als dat allemaal interessant is en vluchtig opgeschreven is maakt dat niet uit. Maar Anaïs en Heleen zijn allesbehalve beknopt in Vuile lakens. Dit komt het leesgemak absoluut niet ten goede. 

Hoewel het boek interessante en voor veel mensen nieuwe feitjes bevat is het vooral een aanrader als je doelbewust op zoek gaat naar informatie over seks. En zelfs dan kan je je afvragen of de langzame saaie uitleg van Anaïs van Ertvelde en Heleen Debruyne in Vuile lakens echt iets is waar je op zit te wachten. 

 

Recensie: Vuile lakens -  Anäis van Ertvelde en Heleen Debruyne

Vuile lakens

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Seks is overal. Op tv, op straat, op social media – er is geen ontkomen aan. Voortdurend flitsen verstrengelde lijven, suggestieve halfopen monden en seksspeeltjes voorbij. Wij westerlingen moeten dus wel bevrijd zijn, werkelijk vrij in wat we met onze lichamen doen.

    Lang geloofden Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne dat ook, maar steeds vaker merkten ze dat hun verlangens toch botsten op bestaande normen. Normen die goed verborgen maar daarom des te hardnekkiger zijn.

    In dit boek leggen Van Ertvelde en Debruyne bloot dat "seksuele vrijheid' een illusie is. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap en in hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot, in de hoop zo de nodeloze schaamte eindelijk voorbij te raken.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

  • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

  • Het geheime boek van Flora Lea - Patti Callahan Henry

  • Aaf gaat ondergronds - Nienke Berends

  • Recensie: De katten van kruisem

Zoek in artikelen