• onze waardering

Recensie: Heather, volmaakt RECENSIE

Recensie: Heather, volmaakt - Matthew Weiner

Karen en Mark vormen een welgesteld koppel. Ze trouwen, verhuizen naar een appartement in Manhattan en krijgen een kindje: Heather. De roman Heather, volmaakt beschrijft hun levens: hoe ze elkaar ontmoeten, met welke (huwelijks)problemen ze kampen en hoe hun meisje opgroeit tot tiener. Naast dit gezinsleven is er het erbarmelijke bestaan van Bobby. Hij woont in een arme wijk, heeft een junkiemoeder en is psychisch niet in orde. Deze twee verhaallijnen komen uiteindelijk op een noodlottige manier samen.

Wat Matthew Weiner hier probeert te doen is duidelijk: de economische en sociale ongelijkheid in Amerika aan het licht brengen, in de vorm van een roman. En dat is een interessante en maatschappelijk relevante insteek, zeker met het oog op de huidige ontwikkelingen in het land, maar praat de slordige uitwerking ervan niet goed.

Om te beginnen hebben zowel het gezinnetje als Bobby teleurstellend weinig diepgang. Sterker nog, het is alsof Matthew Weiner alle – maar dan ook echt alle – clichés en stereotypen die hij maar kon bedenken rond mannen, vrouwen, het huwelijk, het ouderschap en tieners in vier doosjes heeft gestopt en die vervolgens namen heeft gegeven.

Om een paar voorbeelden te noemen: Mark is de kostwinner, wil zo veel mogelijk geld verdienen, geilt op z'n veel jongere vrouwelijke collega en draait door wanneer z'n kleine meid opeens een jonge vrouw blijkt te zijn geworden en de aandacht van een jongen trekt; Karen is een emotioneel onstabiele huisvrouw, verdenkt haar man van een affaire, laat haar borsten vergroten om zijn aandacht te trekken en heeft buiten de opvoeding van Heather eigenlijk geen leven.

En dat is nog maar een fractie van de clichés en stereotypen die de schrijver optekent. Het zijn er te veel om op te noemen, en ook zeker te veel om de personages geloofwaardig te laten overkomen! Op een bepaald punt beginnen ze elkaar namelijk tegen te spreken.

Het enige interessante personage is Heather. Ook zij bezit tegenstrijdige eigenschappen en karaktertrekken, maar die zijn gerechtvaardigd doordat ze benoemd worden en met elkaar in verbinding staan, en omdat ze een tiener is. Helaas speelt ze maar een summiere rol in het verhaal. Het is eigenlijk best vreemd dat het boek Heather, volmaakt heet. 

Het plot is al even teleurstellend. De ontknoping is bijvoorbeeld pijnlijk voorspelbaar, al hoop je nog zo vurig dat er op de valreep nog een verrassing komt. Bovendien maakt de oppervlakkige manier waarop het verhaal wordt verteld de roman plat en, nogmaals, ongeloofwaardig.

Ook de schrijfwijze valt tegen. Die is monotoon en kleurloos. Er worden wel pogingen tot beeldspraak gedaan, maar geen daarvan is inspirerend. Daarnaast wordt er soms gebruikgemaakt van hoofdletters waar gewoon kleine letters zouden moeten staan – 'Vader', 'Zus', 'Vrouw', 'Trainee', 'Dokter' –, waarvan de willekeur nogal op de zenuwen werkt tijdens het lezen.  

Heather, volmaakt is bepaald geen aanrader. Het verhaal is ongeloofwaardig en de personages missen diepte. De roman geeft de lezer wel een belangrijke boodschap mee, over sociale en economische ongelijkheid, maar slaat qua uitwerking helaas veel planken mis. Twee hartjes – voor het idee erachter, en omdat het een debuutroman is.

 

Recensie: Heather, volmaakt - Matthew Weiner

Heather, volmaakt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Mark en Karen Breakstone wonen samen met hun dochter Heather in een prachtig appartement in New York. Het lijkt een perfect gezin en het ontbreekt hun aan niets. Bobby Klasky, een ex-gevangene, heeft zijn zaakjes beduidend minder goed op orde. Hij grijpt dan ook zijn kans wanneer hij aan het werk kan als aannemer in het appartementencomplex waar ook de Breakstones wonen. Wanneer Mark opmerkt hoe Bobby zijn dochter in de gaten houdt, leert hij hoe ver hij bereid is te gaan voor zijn familie. Heather, volmaakt is een perfecte, compacte vertelling waarin Weiner de spanning paragraaf na paragraaf weet op te voeren tot het onvermijdelijke einde. Het is een duistere fabel over de complicaties tussen een familie en de maatschappij in de eenentwintigste eeuw.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Illusions - Aprilynne Pike

  • Kick off: Leesclub leest Sterrenhemel

  • De weg van de meeste weerstand - Lionel Shriver

Zoek in artikelen