• onze waardering

Recensie: Koningsval RECENSIE

Recensie: Koningsval - Victoria Aveyard 

In dit derde deel van de Rode Koningin serie is Mare gevangengenomen door Maven. Ze wordt vreselijk behandeld en het ergste van alles is, dat ze haar bliksem niet kan gebruiken. Ze is weerloos. Terwijl Mare een plan probeert te bedenken om te ontsnappen, probeert de Scharlaken Garde terrein te winnen. Iedereen heeft zijn eigen motieven om te vechten, maar Cal zal niet stoppen tot hij Mare weer in zijn armen heeft.

Koningsval begint met Mare in de handen van de nieuwe koning, Maven Calore. Ze heeft haar eigen vrijheid opgeofferd zodat haar vrienden zouden kunnen blijven leven. Ondanks dat Mare zich wil verzetten, dwingt de jongen van wie ze ooit heeft gehouden haar om dingen te zeggen waar ze niet achter staat.

Mare lijkt passiever dan dat ze in de voorgaande boeken was, maar dit komt vooral door de omstandigheden. Ze zit opgesloten, en wordt zo goed bewaakt dat ze niets kan doen. Zelfs haar bliksem kan ze niet gebruiken, waardoor ze zich waardeloos voelt. 

Het boek komt niet snel op gang. Het duurt lang voordat er iets bijzonders gebeurd, en dat is vervelend. Er wordt een hoop aandacht besteedt aan het ophalen van herinneringen uit Zwaard van Glas (deel 2 in de serie). Hierdoor leest het begin niet lekker door en kost het wat moeite om in het verhaal te komen.

Voor het eerst wordt niet alles vanuit het perspectief van Mare geschreven. Dit is een slimme keuze van Aveyard, omdat Mare Berrens in gevangenschap zit. Anders zou het onmogelijk zijn om ook te bespreken wat er buiten de muren van Mare's gevangenis gebeurd.

De hoofdstukken die niet vanuit Mare geschreven zijn, zijn uit het perspectief van Carolien. Het is verfrissend om een andere kijk op de situatie te lezen. Carolien heeft zich niet vrijwillig bij de Scharlaken Garde aangesloten, en dit merk je aan veel dingen. Ze heeft een hekel aan bijna iedereen, en werkt alleen mee om haar eigen doelen te bereiken. Dit is begrijpelijk, omdat het haar dicht aan het hart gaat. Er zijn zelfs een paar hoofdstukken vanuit Evangeline geschreven, de rivaal van Mare. Hierdoor kan je beter begrijpen waarom zij bepaalde keuzes maakt en hoe haar leven eruitziet.

Vanuit Caroliens perspectief zie je Cal als een vervelende jongen, die geen kant kan kiezen en altijd in het midden blijft hangen. Dit valt eerder niet zo sterk op als nu, waardoor je hem in een ander licht gaat bekijken. Je zou hem bijna door elkaar willen schudden en willen zeggen: denk nou eens na! Kies een kant!

In Koningsval wordt wel een realistisch beeld geschetst van een opstand. Veel auteurs en boeken bespreken de twee kanten, maar laten daarbij buiten beschouwing dat het niet zo zwart/wit is als dat. Niet iedereen die Zilver bloed heeft, gebruikt zijn krachten om kwaad te doen, en niet iedere Rode is een goed persoon. Dit wordt door de karakters van Cal en Carolien goed naar voren gebracht.

Koningsval is niet het beste boek in de serie – het eerste boek was naar mijn mening het sterkst geschreven. Omdat Victoria Aveyard situaties graag uitvoerig beschrijft, kan het soms lang duren voordat erover wordt gegaan op actie. Wel wordt er door deze keuze veel nadruk gelegd op de gevoelens en keuzes van de personages, waardoor het wel mogelijk is je te verplaatsen in hen.

Al met al is Koningsval een aanrader om te lezen als je van De Rode Koningin en Zwaard van Glas genoten hebt.

 

Recensie: Koningsval - Victoria Aveyard 

Koningsval

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Mare Berrens is een gevangene, haar bliksemkracht is ze kwijt, en haar leven is in handen van Maven Calore, de jongen die ze ooit heeft liefgehad. Nu is hij koning, en hij probeert het werk van zijn overleden moeder voort te zetten in een poging om de macht over zijn land, en zijn
  gevangene, te behouden.

  Het provisorische leger van Mare blijft ondertussen groeien. Onder leiding van de verstoten prins Cal bereiden ze zich voor op een oorlog. Bloed zal tegen bloed vechten, elk leger met een eigen speciale kracht. En Cal zal niet stoppen voor hij Mare terugkrijgt.

Meer info

Toegevoegd door:

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • De nieuwe King's Cage boek trailer is er!

 • Recensie: Rode koningin

 • Young Adult top 6: mei 2018

 • Dit is de cover van het laatste boek in de Rode Koningin-serie!

 • Recensie: Zwaard van glas

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen