• onze waardering

Recensie: Oppassen RECENSIE

Recensie: Oppassen - Selma Noort ​

Oppassen van Selma Noort gaat over de twaalfjarige Nina. Haar ouders gaan het weekend naar Parijs en Nina verheugd zich op een gezellig weekendje samen met haar broer Luca. Maar dan wordt Luca gebeld door de moeder van zijn oppaskindje. Ze moet het weekend weg voor haar werk en ze vraagt of hij wil oppassen op de tweejarige Sammie. Nina vind het in eerste instantie geen goed idee, oppassen in een vreemd huis vindt ze maar eng. Ze slaapt het liefste gewoon in haar eigen bed, maar Luca overtuigd haar ervan dat het leuk gaat worden. En hij heeft gelijk, ze vindt het vooral erg leuk om op Sammie te passen. Ze doen allemaal leuke dingen met Sammie, maar als ze naar de speeltuin gaan en even niet opletten is Sammie ineens verdwenen...

Selma Noort heeft met Nina een personage neergezet die je al snel in je hart sluit. Ze vindt het eng in de brugklas en heeft niet veel vrienden. Ze is liever bij haar oudere broer Luca en hun band is dan ook door heel het boek voelbaar. Maar ook Luca's vriend Solomon sluit je al snel in je hart. Hij is grote jongen, zo breed als een beer met tatoeages en gouden tanden. Maar hij heeft een klein hartje en staat voor ze vrienden klaar als ze hem nodig hebben.

Hoewel dit een boek is waar vooral meiden tussen de tien en twaalf jaar zich goed mee kunnen identificeren, vlieg je als volwassene ook door het verhaal heen. Voornamelijk door de onderhuidse spanning die voelbaar is. Natuurlijk is het wel een kinderboek dus je moet wel rekening houden met de makkelijke schrijfstijl en de grote lettertype. Maar Oppassen is leuk en spannend verhaal waar je meerdere boodschappen uit kan halen en daardoor blijf je lezen. De grootste en de belangrijkste boodschap uit het verhaal vind ik is toch wel is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En dat is toch iets wat je kinderen wilt meegeven?

Maar Oppassen bevat veel meer thema's dan alleen het oppassen. Zo gaat het ook over, familie, vriendschap, buitengesloten worden en verantwoordelijkheid. Deze thema's worden heel goed uitgewerkt. En de juiste balans tussen deze thema's zorgen ervoor dat het boek erg fijn is om te lezen en niet te zwaar is voor de jongere lezers.

Selma Noort is hele bekende schrijfster die inmiddels al heel wat boeken heeft geschreven en al meerdere prijzen heeft gekregen voor haar werk. En met Oppassen heeft ze weer een spannend en modern verhaal geschreven waar de beginnende lezers van zal genieten.

 

Recensie: Oppassen - Selma Noort ​

 

Oppassen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Midden in mijn verhaal staat Luca ineens op van het bankje en kijkt zoekend om zich heen.

    "Sammie?' roept hij.

    Ik hoor schrik en ongerustheid in zijn stem.
    Sammie moet in de buurt zijn. Een minuut geleden scharrelde hij nog met zijn kiepautootje tussen de herfstbladeren. Hij is pas twee. Een kind van twee kan niet ver weg zijn.

    Nina en haar broer Luca hebben beloofd om op elkaar te passen als hun ouders het weekeinde naar Parijs zijn. Maar dan is er ineens ook oppas nodig voor Sammie, Luca's oppaskind. Nina besluit met Luca mee te gaan. Twee dagen en twee nachten van huis… Wat kan er nou helemaal gebeuren?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Stiefkind

  • December 2012: Wat de nanny zag

  • Recensie: Hier zijn de Babysit Babes

  • Recensie: Het geheim van de snoepfabriek

  • Dubbel succes

Zoek in artikelen