• onze waardering

Recensie: The curry guy RECENSIE

Recensie: The curry guy - Dan Toombs

Sinds 2010 heeft Dan Toombs een blog: The Curry Guy. Hij wilde zijn recepten, die hij zelf had ontwikkeld, delen met anderen. In 2011 besloot hij dat ze bij hem thuis een jaar lang iedere dag Indiaas zouden eten: ontbijt, lunch én diner. Omdat een aantal Engelse kranten op een gegeven moment zijn tweets én zijn blog opmerkten ging het aantal lezers van zijn recepten plots van enkele honderden naar enkele duizenden. Met het boek The Curry Guy wil Dan Toombs bereiken dat iedereen een curry kan bereiden en laten smaken zoals in de beste curry-restaurants van Europa. Behalve heel veel recepten voor curry's en tandoori's bevat het boek veel Indiase bijgerechten van groente en van deeg of rijst.

Het hardcover boek, dat 160 pagina's telt, begint met een uitleg over de werkwijze van de recepten en de ingrediënten en een kennismaking met de keuken. Daarin wordt uitgelegd wat voor keukengerei je nodig hebt, welke basisingrediënten je in huis moet hebben én aan welke regels je je moet houden om tot een goed resultaat te komen. Een echt goede curry maken doe je dus niet zomaar even. Hoewel dat volgens The Curry Guy wél kan wanneer je één dag uittrekt om de basisrecepten te maken die je vervolgens portioneert. Ze kunnen dan van enkele dagen tot aan enkele maanden toe bewaard worden. Op de dag dat je dan een curry wilt maken kan je met sommige recepten binnen 10 minuten aan tafel zitten. Dat is sneller dan menige kant-en-klaar maaltijd. Om het nog eenvoudiger te maken zijn een aantal van de basisrecepten, zoals de kruidenmengsels, ook vaak in de toko of zelfs de supermarkt verkrijgbaar. Niets mis met een goede gekochte Garam massala, vindt ook Dan Toombs, al blijft zelf maken volgens hem nét iets lekkerder. Maar dat zal meer het idee zijn, denk ik.

Wat je sowieso wel moet maken uit The Curry Guy is de basiscurrysaus. Dan Toombs geeft in het boek een recept waarmee je meteen zes liter basissaus kunt bereiden. Of eigenlijk drie liter om te portioneren waarbij je vóór gebruik de hoeveelheid met water of bouillon moet verdubbelen. De saus is goed langere tijd te bewaren in de vriezer. Toch maakte ikzelf maar de helft. Voor sommige curry's heb je maar 250 ml nodig dus dan zouden we er wel erg lang van doen en een aanslag plegen op de beperkte ruimte in onze vriezer. Wij eten namelijk niet iedere dag Indiaas zoals de schrijver van het boek. Wat ik nog maakte is de groene chilipasta van rawitpepers (ik deed er ook een uitje door om het wat volume te geven). Ook daarvan maakte ik een grotere hoeveelheid die ik portioneerde als ijsklontjes waarbij één klontje over het algemeen precies genoeg is voor één curry. Handig en lekker.

Een dag nadat ik de basissaus en de chilipasta maakte besloot ik om 'Kip balti' te maken. Hoewel ik twijfel of het zo nog genoemd mag worden. Balti verwijst naar de (éénpersoons)pan waarin het gerecht wordt gemaakt. Omdat wij met vieren zijn maakte ik het in en wok. Ik vermoed dat het dan 'gewoon' een curry is. Een lekkere pittige curry. Hij smaakte authentieker dan de curry's die ik gewend was met currypasta uit een pot. Laat staan de kant-en-klaar producten uit de supermarkt.

Ik bakte er ook nog eens naans bij. Één van de heerlijke bijgerechten uit The Curry Guy. Dan wil je geen voorgebakken naan meer. Gelukkig is dat ook niet nodig want de bereiding is helemaal niet moeilijk.

Al met al is The Curry Guy van Dan Toombs geen eenvoudig boek. Je moet je er even in verdiepen. Het boek openslaan, een willekeurig recept uitzoeken en maken is niet te doen. Maar houd je van curry's, heb je de basiscurrysaus klaar staan en heb je ook de andere benodigde basisrecepten gemaakt of gekocht, dan kan je met dit boek helemaal los gaan.

 Recensie: The curry guy - Dan Toombs

The Curry Guy

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Curry's komen voort uit de Indiase keuken. In de 18e eeuw brachten Britse kolonisten het concept naar Europa en werd het ook hier mateloos populair. Dan Toombs, a.k.a. 'The Curry Guy', heeft het namaken van curry's en tandoorigerechten geperfectioneerd, zodat je voortaan het huis niet meer hoeft te verlaten om de lekkerste curry's te eten.

  'The Curry Guy' biedt meer dan 100 recepten voor voorgerechten, curry's, tandoorimaaltijden en groente- en bijgerechten om thuis te bereiden. Reken maar dat ze net zo goed zijn als die in je favoriete Indiase restaurant worden geserveerd - of zelfs nog beter! Wanneer je de essentiële basisrecepten eenmaal hebt gemaakt, zet je binnen 10 minuten een klassieke curry op tafel.

  Van tikka masala en kip korma tot madras en vindaloo: alle klassiekers zijn vertegenwoordigd in dit boek. En geen curry is compleet zonder geurige rijst en naan. Van kofta met yoghurtdip, lam seekh kebab en gefrituurde garnalen tot Dan's favoriete pickles en chutney: met 'The Curry Guy' haal je de Indiase keuken in huis!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie Top 6: februari 2023

 • Fictie top 6: februari 2023

 • It ends with us - Colleen Hoover

 • Word volwassen, Eve Brown - Talia Hibbert

 • Jerks at Work - Tessa West

Gerelateerde artikelen

 • The Curry Guy compleet - Dan Toombs

 • Recensie: The Curry Guy Easy

 • The Curry Guy Veggie - Dan Toombs

 • The Curry Guy Thai - Dan Toombs

Zoek in artikelen