• onze waardering

Recensie: De bedrieger RECENSIE

Recensie: De Bedrieger - Javier Cercas

Enric Marco is een Spaanse held die een Duits deportatiekamp overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de media vertelt hij jarenlang, als een ware held, zijn verhaal, om zo de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog door te geven aan nieuwe generaties. Totdat in 2005 blijkt dat zijn verhaal niet klopt. Hij wordt ontmaskerd door een historicus die erachter komt dat Enric Marco een anarchist is en zijn verhaal over het Duitse deportatiekamp verzonnen heeft.

Auteur Javier Cercas raakt geïntrigeerd door deze man, die zijn levensverhaal bij elkaar verzonnen heeft. In zijn boek De Bedrieger neemt hij je mee in de gesprekken die hij voert met Enric Marco. Hij probeert erachter te komen waarom deze man dit verhaal verzonnen heeft en zijn echte levensverhaal in kaart te brengen.

In het eerste deel van De Bedrieger komen ook de twijfels van Cercas aan bod. De auteur heeft lang getwijfeld of hij dit boek moest schrijven, omdat hij bang was dat men hem dan zou zien als iemand die de leugens van Marco probeert te rechtvaardigen. Uiteindelijk besluit de auteur het boek toch te schrijven, om zo het volledige levensverhaal van Marco te vertellen en achter zijn beweegredenen te komen waarom Marco zoveel leugens verteld heeft en hem te kunnen begrijpen.

Het leven van Marco speelde in roerige Spaanse tijden, zoals de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede wereldoorlog. Cercas heeft veel research gedaan naar deze geschiedenis en dit zie je terug in het boek, maar hij belicht met name het aandeel van Marco hierin. Cercas heeft dit boek geschreven vanuit zijn eigen perspectief. Hij neemt je mee bij zijn eigen gedachten over Marco, waarbij hij analyses doet over waarom Marco zo gehandeld heeft. De auteur was bang dat dit boek Marco's daden zou rechtvaardigen, uiteindelijk draagt het boek hier toch deels aan bij, maar Cercas plaatst ook duidelijk kritische noten bij de daden van Marco.

Een boek dat een levensverhaal verteld heeft als grote valkuil dat het saai kan worden. Door echter de combinatie van de belevenissen van Marco, de gesprekken tussen Marco en Cercas en Cercas eigen gedachten bij de daden van Marco af te wisselen, weet de schrijver je toch bij de les te houden. Hier en daar valt de schrijver wel in herhaling bij het formuleren van zijn eigen gedachten, hierdoor dwalen de gedachten tijdens het lezen toch soms even af.


De Bedrieger is uitermate geschikt voor lezers die geïnteresseerd zijn in het verhaal en het bedrog van Enric Marco dat zich afspeelt tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. De psychische analyses zorgen voor afwisseling, maar hier moet je als lezer wel van houden.

Recensie: De Bedrieger - Javier Cercas

De bedrieger

 • Auteur:

  Javier Cercas
 • Verschenen:

  14 november 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789044537956
  Uitgever De Geus
  480 pagina's
 • Uitgever:

  De Geus
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Enric Marco is een van de weinige overlevenden van de Duitse deportatiekampen. Als woordvoerder van de Spaanse overlevenden wordt hij alom gevierd als held. Tot hij in 2005 door een historicus ontmaskerd wordt: deze man is geen moedige antifascist, hij heeft zijn geschiedenis na de oorlog volledig bij elkaar verzonnen.
  Javier Cercas besluit het verleden te onderzoeken en met Marco in gesprek te gaan. Hij wordt heen en weer geslingerd tussen afschuw en medelijden door Marco's vermogen tot zelfbedrog en zijn dorst naar liefde. Wat heeft hem ertoe gedreven zijn persoonlijke legende te creëren? Kan hij de verschrikkingen van het echte leven wel aan?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Er komt een musical van Frozen

 • Netflix is bezig met een 'Shadow and Bone' serie

 • Recensie: De Kristallen Sleutel

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen