• onze waardering

Recensie: Donnybrook RECENSIE

Recensie: Donnybrook - Frank Bill

Jarhead heeft een probleem. Hij heeft geen geld meer heeft om voor zijn gezin te zorgen en ziet maar één oplossing, meedoen aan Donnybrook. Dit is een vechterstoernooi waar de winnaar een hoofdprijs van honderd duizend dollar kan winnen. Maar er zit wel een addertje onder het gras, bij Donnybrook wordt gevecht met blote vuist, tot aan de dood.

Donnybrook is een echt mannenboek over de harde en illegale wereld van boksen, vol met klappen en drugs. Jarhead besluit hier nog verder in te gaan door mee te gaan doen aan het toernooi en dan weet je eigenlijk al dat het foute boel is. Bij de illegale bokspartijen gaat het er hard aan toe, zeker met de hoge invloed van drugs. Wat meteen een grote misser in het boek is, is dat het echt alleen maar vechten is. Wanneer je de achterkant leest hoop je dat er ook nog een verhaallijn komt over wat er in Jarhead's leven is gebeurd, maar die diepgang mist. Het hele boek gaat vol adrenaline door en stopt geen moment. Hierdoor mis je de band met de hoofdpersoon en ook die met alle bij personen en kom je amper te weten wat er in iedereens hoofd omgaat en waarom ze meedoen aan zoiets gruwelijks. Ergens ver weg zit er wel een rode draad in het verhaal, maar die raak je in het gevecht vaak even kwijt.

Misvormde lichamen, schietpartijen, loszittende lichaamsdelen en veel bloed zijn niet iets geks in de geschetste wereld van Frank Bill. Waar je hoopt dat er nog iets van humor of drama in het verhaal komt is het er niet.  Er zit zo veel geweld in Donnybrook dat je er bijna misselijk van wordt. Dit mede door de beeldende schrijfstijl van Bill. Dit kan je natuurlijk positief en negatief opvatten. Terwijl je leest is het net alsof het voor je neus gebeurt, heel knap, maar op veel momenten hoop je toch dat het niet zo is. Het boek leest wel heel vlot, want de zinnen zijn kort en het taalgebruik is erg grof, wat past bij het wereldje, maar gaat soms wel erg ver.

Donnybrook is een heftig verhaal, met vooral agressie en geweld. Als je ervan houdt is het zeker een aanrader. Vindt je één vechtscene meestal al genoeg, zou ik Donnybrook laten liggen, want voor de diepgang in het verhaal moet je het niet lezen.

Recensie: Donnybrook - Frank Bill

Donnybrook

 • Auteur:

  Frank Bill
 • Verschenen:

  20 november 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789045212654
  Uitgever Karakter
  208 pagina's
 • Uitgever:

  Karakter
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Voor Jarhead Johnny Earl is er nog maar één mogelijkheid om eten te kopen voor zijn gezin en dat is de Donnybrook in Orange County winnen.
  Elk jaar in augustus komen daar de meest doorgewinterde bare-knuckle-vechters bij elkaar voor dit toernooi. Onder toeziend oog van een enthousiaste menigte vol drugs, drank, weddenschappen en hamburgers, gaan twintig mannen elkaar te lijf tot er nog maar één overeind staat. De overblijver wint de ongelofelijke prijs van honderdduizend dollar.
  Jarhead staat bekend als de meest taaie bokser uit Kentucky en is ervan overtuigd dat de Donnybrook zijn weg naar een beter leven en een ontsnapping aan als zijn problemen is.
  Maar er zijn meer die azen op de Donnybrook. Chainsaw Angus - een gepensioneerde vechter die de klappen in zijn gezicht zat is - en zijn losbandige zus Liz koken methamfetamine in een verscholen hut, diep in de bossen. De Donnybrook is voor hun een uitgelezen kans om veel klanten in een keer te bereiken en een fortuin te verdienen. Het gaat om zoveel geld dat Liz zich afvraagt of ze dat wel met haar broer wil delen en of ze er niet beter zelf met het geld vandoor kan gaan.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Het heft in eigen hand

 • Moederziel

 • Recensie: De ware voor jou

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen