• onze waardering

Recensie: Kakebo de Japanse kunst van het sparen RECENSIE

Recensie: Kakebo - de Japanse kunst van het sparen

Kakebo: de Japanse kunst van het sparen is een soort huishoudboekje met spaardoel als kenmerk. Kakebo komt uit Japan en is gelanceerd in 1904 door Motoko Hani. Ze was de eerste vrouw die toegelaten werd tot het hoger onderwijs in Japan. Daarna werd ze journaliste en richtte in 1903 het vrouwentijdschrift Katei no tomo op. In dit tijdschrift spoorde ze lezers aan om hun inkomsten, uitgaven en besparingen te noteren en zo is het idee voor Kakebo ontstaan. En het is zo’n groot succes dat inmiddels miljoenen mensen deze methode gebruiken, binnen en buiten Japan.

Wil je geld besparen dan is Kakebo een goed hulpmiddel om overzicht te krijgen in je financiële situatie. Kakebo betekent in het Japans letterlijk: kasboek voor huishoudelijke besparingen en dit boek kan je helpen je doel te behalen. Het boek begint met een stap voor stap uitleg hoe je Kakebo het beste kunt gebruiken. Het is een eenvoudig systeem, waarmee je in 5 simpele stappen je rekeningen kunt voldoen en inzicht krijgt in je financiële situatie.

Je begint door je inkomsten, vaste lasten, budget en je wekelijkse uitgaven te noteren in de tabellen die er al in staan. De Kakebo telt 12 maanden en deze zijn weer verdeeld in een wekelijkse kasboek. Het is belangrijk dat je op de eerste maandag van de maand begint. In de week kolommen noteer je je eerste levensbehoeften, vrije tijd en verwennerij, cultuur en extra's van die week. Elke categorie heeft weer een aparte kleur zo dat je in 1 oogopslag ziet waar je wat aan heb uitgegeven die week. Maar ook aan onvoorziene kosten is gedacht zoals bijvoorbeeld cadeaus en bijzondere gebeurtenissen daar zijn ook weer tabellen voor. En aan het eind van de maand kun je je weekuitgave weer noteren in een maandoverzicht en zo zie je waar het eventueel beter kan die maand. Het boekje eindig met handige jaaroverzichten zo krijg je een hele goede beeld van je inkomsten en uitgaven van het hele jaar en is het makkelijker om te bezuinigingen.

Kakebo is voor iedereen handig die een helder overzicht wil van zijn inkomsten en uitgaven. Je moet natuurlijk wel de discipline hebben het boek dagelijks in te vullen. Het enige nadeel is dat de middelste kolom moeilijk is in te vullen doordat het boek niet mooi open valt maar voor de rest is het boek handig om mee te werken. Wil je een goed financieel overzicht en een handige tips om geld te besparen dan is Kakebo: de Japanse kunst van het sparen  zeker een aanrader!

Recensie: Kakebo - de Japanse kunst van het sparen

Kakebo

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het idee is simpel: aan het begin van elke maand schrijf je in je kakebo hoeveel je wil sparen en wat je moet doen om dat doel te bereiken. Elke week kan je je uitgaven opschrijven en na een maand heb je precies in kaart gebracht waar al je geld heen is gegaan. Zo wordt het makkelijker om te zien waar je op kunt bezuinigen! Miljoenen Japanners gebruiken hun kakebo dagelijks: ze geloven in het belang van ordelijkheid in je financiën. Daarmee creëer je rust in je hoofd. Kakebo is de meest makkelijke en praktische manier om je geld te organiseren. Begin vandaag en ontdek de magie van Kakebo!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen