• onze waardering

Recensie: Liberty. Hoe ik een (best wel goede) spion werd RECENSIE

Recensie: Liberty.Hoe ik een (best wel goede) spion werd - Andrea Portes

Paige Nolan valt op het eerste gezicht niet echt op, maar eigenlijk is ze zeer intelligent. Ze is getraind in verschillende vechtsporten en spreekt vijf talen. Deze combinatie maakt haar perfect om te werken als spion voor R.A.I.T.H., een Amerikaanse operationele inlichtingsdienst.
Voor R.A.I.T.H. gaat ze naar Moskou om Sean Raynes te vinden en uit te zoeken wat hij weet. Raynes heeft namelijk pijnlijke overheidsgeheimen openbaargemaakt en het is onduidelijk of hij nog meer staatsgeheimen achter de hand heeft. Paige krijgt de codenaam Liberty en komt in actie...

Liberty. Hoe ik een (best wel goede) spion werd is geschreven door Andrea Portes. Portes schreef eerder Belevenissen van een Buitenbeentje en The Fall of Butterflies. Liberty is verkocht als een trilogie, dus in de toekomst kan je waarschijnlijk meer lezen over Paige Nolan.

Paige is een levendig meisje vol humor. Ze is getraind in eskrima, thaiboksen, jiujitsu en karatesport. Ze heeft een 'dissociatieve stoornis' waardoor ze zich niet realiseert dat ze een lichaam heeft en dat het lichaam door haar gevoed en verzorgd moet worden. Een voordeel hiervan is dat ze tijdens gevechten als het ware van bovenaf meekijkt met haar lichaam, en daardoor de pijn minder direct voelt en veel klappen kan opvangen. Daarnaast is ze ook een normaal meisje met veel humor en maakt ze bijvoorbeeld een lijstje met strategieën om ervoor te zorgen dat haar crush Gael García Benal verliefd op haar wordt.

Haar interactie met Madden, die haar inhuurt om voor R.A.I.T.H. te werken is leuk en erg grappig om over te lezen. Madden is veel serieuzer maar dat houdt Page niet tegen om juist tegen hem continu grapjes te maken.

'Madden sprint vanaf de andere kant van het veld naar ons toe. Hij zou buiten adem moeten zijn, maar hij lijkt me typisch zo'n thuisfitnesstype dat zijn nachten doorbrengt op een middeleeuws apparaat in de kelder, terwijl hij hysterisch giechelend hele seizoenen van House of Cards wegwerkt.'

Het is knap dat Paige zo vrolijk blijft, want ze leeft in onzekerheid over het lot van haar ouders, die vermist worden. Omdat de autoriteiten er van uitgaan dat haar ouders dood zijn, is het onderzoek naar hun vermissing gesloten. Madden heeft haar echter beloofd, dat als ze de missie voor R.A.I.T.H. voltooit, het onderzoek naar haar ouders heropend zal worden.

Origineel aan het boek is dat Paige als verteller de lezer direct aanspreekt. Zo omschrijft ze haar ouders als volgt:

'Ik denk dat mijn vader daarom zo veel van [mijn moeder] hield. Het was alsof ze licht gaf. Hij was vriendelijker, serieuzer, beheerster. Zij was echt knetter. Denk aan Ruth Gordon in Harold and Maude. O, die heb je niet gezien? Nu meteen gaan bekijken. Serieus. Ik wacht wel. ... Oké, ben je er weer? Mooi.'

Liberty.Hoe ik een (best wel goede) spion werd is geschreven in korte hoofdstukken, waardoor het makkelijk leesbaar is. Het is spannend, en uiteindelijk is er een leuke ontknoping (die ruimte openlaat voor een tweede deel). Er gebeuren onverwachte dingen (die ik hier natuurlijk niet weg ga geven) maar sommige daarvan hadden beter en geloofwaardiger uitgewerkt kunnen worden.

Liberty.Hoe ik een (best wel goede) spion werd is een hilarische spionageroman vol met humor, actie en romantiek. Luchtig maar o zo vermakelijk. Paige Nolan is een heerlijk personage met bijvoorbeeld haar wens om als ironisch statement de 'sexy' jaarkalender met een half ontblootte Poetin aan de muur te hangen. Hopelijk schrijft Portes snel een vervolg zodat we snel meer over Paige kunnen lezen!

Recensie: Liberty.Hoe ik een (best wel goede) spion werd - Andrea Portes

Liberty

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer ben je een held? Dat vraagt Paige Nolan zich al een tijd af. Is Sean Raynes een held, de jongen die een aantal ongrondwettelijke Amerikaanse
    spionagemethodes openbaar heeft gemaakt? Zijn - of waren - haar ouders helden, die met gevaar voor eigen leven hun beroep als journalist uitoefenden en spoorloos zijn verdwenen?

    Paige laat zich rekruteren door een geheime overheidsorganisatie en krijgt een missie: vlieg naar Rusland, vind Sean Raynes en probeer erachter te komen welke geheime informatie hij nog meer heeft. In ruil hiervoor zal de
    zaak van haar verdwenen ouders heropend worden. Paige krijgt een dekmantel - uitwisselingsstudente - en een codenaam - Liberty - en komt in actie! Wie is een held? Paige Nolan is dat zeker niet, maar misschien, heel misschien Liberty wel.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen