• onze waardering

Recensie: Blijf rustig RECENSIE

Recensie: Blijf rustig - Maile Meloy

Liv en Nora, twee nichtjes en tevens ook goede vriendinnen, besluiten met hun gezinnen op cruisevakantie te gaan. De boot vaart van Centraal-Amerika naar Californië en de meiden vinden het heerlijk vertoeven op de boot. Ze besluiten toch één uitstapje naar het vasteland te maken samen met een Argentijns stel en hun gids Pedro. Het lijkt allemaal heerlijk te verlopen, zelfs als ze autopech krijgen en de dag op het strand moeten doorbrengen, totdat in één klap de zes kinderen verdwijnen.

Maile Meloy is van oorsprong een jeugdboeken- en familiesagaschrijfster. Blijf Rustig, in het Engels Do not become alarmed, is haar eerste thriller en werd meteen in het Nederlands vertaald door uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

Het verhaal belooft heel veel: het heeft een warme, zomerse sfeer door de cruise en het strand, de vakantie op zich, en het heeft een groot thrilleraspect, de kinderen die verdwijnen en de ouders die hier elkaar van beschuldigen. Helaas is het verhaal niet zo goed als dat het klinkt, omdat het heel ongeloofwaardig blijkt te zijn. Dit komt voornamelijk door de onsympathieke en ongeïnteresseerde karakters. Op de één of andere manier blijven de ouders compleet rustig wanneer hun kinderen verdwijnen: ze hebben nog steeds hun eigen problemen en gaan rustig nog een rondje hardlopen. Niets van blinde paniek, nachtenlange slapenloosheid en druk zoeken naar de kinderen. Daarbij heeft Maloy een wat warrige schrijfstijl en laat ze niets aan de verbeelding over, dus het verhaal prikkelt je fantasie vrijwel nooit.

De kinderen, van waaruit ook geschreven wordt, zijn vaak nog wel leuk. Zij hebben interessante gedachtegangen en keuzes, ze willen ook echt iets aan de situatie veranderen. Het verhaal voelt verder meer aan als een familiedrama dan als een thriller: het heeft weinig spanning, geen cliffhangers en het laat je hart niet veel sneller bonzen dan voordat je het boek oppakte. Het is eerder een net iets uitgebreide roman, maar zelfs daarvoor missen er nog wat elementen. Het hele verhaal voelt koel en afstandelijk. Wanneer je het idee van een thriller loslaat, is het verhaal wat beter te volgen.

Het is dus eigenlijk heel simpel: Blijf Rustig van Maile Meloy is geen ijzersterke thriller. Het kan misschien niet eens een thriller genoemd worden. Het is een familieroman met hier en daar wat spanning en tragedie, een beetje een warrig boek, afstandelijk, maar op zich fijn om te lezen. Er zit niet veel vaart in het verhaal tot aan de laatste bladzijden, maar zelfs die zijn niet erg bevredigend. Eigenlijk was dit dus precies wat ik er niet van verwachtte, maar met deze voorkennis zou ik Blijf Rustig een stuk interessanter gevonden hebben.

Recensie: Blijf rustig - Maile Meloy

Blijf rustig

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Blijf rustig van Maile Meloy is een ijzersterke, psychologische thriller over de nachtmerrie van iedere ouder: wat als je kind opeens verdwijnt? Voor de liefhebbers van Paula Hawkins en Ruth Ware.
    In een opwelling besluiten Liv en Nora met hun gezinnen op een cruise naar de Cariben te gaan. De vakantie begint perfect: iedereen geniet van de luxe op het schip en van het mooie weer. Maar tijdens een stop in Costa Rica gaat het mis. De mannen gaan golfen, de vrouwen naar het strand met de kinderen. Liv doezelt wat in de zon en Nora flirt met de gids. En opeens zijn de kinderen weg…
    Een familiecrisis in een warm vakantieland die genadeloos onder je huid kruipt. Wat zou jij doen? 

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen